Topfest 2015 (Konflikt, The Exploited, Arch Enemy…); 26. júl 2015; Letisko Piešťany – Deň 1.

Boje na Horne, Lodenica, Červeník a mnoho ďalších má okrem hudobných interpretov spoločnú aj agentúru Duna, ktorá už niekoľko rokov na Slovensku organizuje najznámejšie festivaly a koncerty značnej kvality. Najväčším esom v rukáve ale každoročne býva práve Topfest. Po prvý krát ste sa s jeho predchodcom Rock Night mohli stretnúť v roku 2002 pri Hornej Strede.

Odvtedy prešlo už 13 rokov a udialo sa veľa zmien. Lokálny festival začal priberať na kvalite, počtoch skalných fanúšikov a headlinerov. Topfest sa môže ako jediný letný festival na Slovensku pochváliť takými zvučnými menami ako Korpiklaani, Lordi, Helloween, Sabaton a dokonca aj legendárnymi Iron Maiden, ktorí k nám zavítali pri príležitosti jeho desiateho výročia.

Presuňme sa ale do prítomnosti a poďme sa pozrieť na 13. ročník tohto podujatia. Areál so stanovým mestečkom bol sprístupnený už od 25. júna, teda od štvrtku pre ľudí, ktorí majú záujem o viac zábavy alebo pre tých, ktorí majú problémy s cestovaním. Ja som tam dorazila presne na začiatok, teda v piatok. Rozľahlé priestranstvo ponúkalo dva hlavné stage, hneď vedľa seba, stánky s občerstvením a oblečením, kde je možné utratiť všetok svoj ťažko nadobudnutý majetok, fun zónu s kolotočmi, atrakciami pre veľkých i malých, oddychové stanovištia a nemôžem nespomenúť notoricky známe prenosné toalety Toi Toi, ktorých nálepky sú povinnou ozdobou chrbtu každého spoločensky unaveného fanúšika 🙂

Spomínané veci samozrejme nie sú dôvodom návštevy Piešťan, práve v tieto príjemné júnové dni. Je to najmä hudba. Usporiadatelia si na tom opäť dali záležať a sľúbili nám legendu amerického heavy/glam metalu – Twisted Sister!

Nimi to ale nekončí. Zvučné mená sa liali odvšadiaľ. Arch Enemy, Hollywood Undead, Within Temptation, Stratovarius, The Exploited, Chelsea Grin, ….

Už v piatok sme mali možnosť vyblázniť sa na viacerých formáciách. Zahraničných, domácich, známych a menej známych.

Presne na poludnie odštartovala festival punková kapelka z Brna Inseminační stanice, ktorá hrala na vedlajšom stage-i spolu so Zatemnením mysle, Nekultúrou alebo maďarskými Végállomás. Najväčším ťahákom bol určite Konflikt, slovenská punková stálica, ktorých pesničky určite poznáte, pokiaľ často a radi na podobné akcie chodíte.

konflikt

Presuňme sa na hlavné stage. Stage A2 a A1 oddelovalo len zopár metrov, takže návštevníci nemali problém pri čakaní na jednu kapelu pozerať na tú, ktorá práve hrala na druhom pódiu.

Prvým interpretom, hrajúcim na Topfeste 2015 vo „veľkom štýle“, bola melancholická formácia Nocadeň a hneď po nich nasledovali notoricki známi The Paranoid. Tí si svoju popularitu získali najmä u mladších poslúchačok, ktoré sa nezdráhajú prísť na rockový festival v sandáloch alebo žabkách. Nech sú im kanady ľahké…

parahru8

Postupom času sa výskyt známych mien gradoval. Core-oví priaznivci mali možnosť pozrieť si Chelsea Grin, ktorí s koncertom boli nadmieru spokojní. Nebolo to však úplne perfektné, za čo sa môžu poďakovať predovšetkým pánovi zvukárovi, ktorému treba podrobnejšie vysvetliť, že na koncertoch tvrdej hudby niekedy menej znamená viac. Basy na kopákoch a basových gitarách boli vysoké ako dlhy Grécka, čo znemožnilo plnohodnotne si užiť kvalitnú hudbu.

Podobného rázu sú aj Američania Texas in July. Tí svojich fanúšikov určite nepríjemne prekvapili. Vystúpenie na tohtoročnom Topfeste je jedno z posledných, ktoré odohrajú. Ohlásili totiž svoj koniec. Takže, ak ste ešte zastihli odlesk ich muziky, máte šťastie.

Konečne je to tu! Starí dobrí The Exploited sa konečne dočkali účinkovania na Slovensku. Kvôli zdravotným problémom speváka Wattieho museli zrušiť niekoľko podujatí. Na tomto festivale sa im nakoniec podarilo vystupiť, no samotné vystúpenie pre muzikantov bolo určite sklamaním. Tomu, akú popularitu na našom malom území majú, publikum nezodpovedalo. Určite som čakala omnoho energickejší dav s vyššou dávkou decibelov a nebola som sama.

Chalani vyzerali nemotivovaní a možno čakali, že keď si ich na tom feste tak priali, bude kvôli nim väčší rozruch. Ľudia sa len bezducho prizerali, postávali okolo a nepripájali sa k spevákovi pri peckách ako Punk´s not Dead, Beat the Bastards alebo Fuck the System. Ostýchali sa aj vyjsť na pódium počas Sex and Violence, keď tam však tých zopár skalopevných fanúšikov prišlo, nie a nie sa ich nakoniec zbaviť a musela zasiahnuť ochranka. Inak predviedli skvelý výkon a dúfam, že na Slovensko nezanevreli.

exploited

Po punkovici prišiel trochu sek v podaní Kryštof, kde vám okrem výstupu do očí udreli krikľavo – zelené gate speváka. Fanúšikom to určite nevadilo a skvelo sa zabavili. Okrem iného, na rozdiel od Chelsea Grin boli skvele nazvučení. Hrali všetko, čo ste si len mohli priať – Ženy, Cesta, Tramvaje, Lolita a tak ďalej, a tak ďalej. Dalo by sa povedať, že Kryštof mali aj svojich odporcov, ktorí zastávali názor, že kapela ako oni, na rockovom festivale nemá čo robiť. Nuž…

Pokiaľ si potrpíte na power metal a zároveň jemnejšie tóny, Stratovarius je tu pre vás! Timo Kotipelto bol výrečný, komunikoval s publikom, predviedol úžasný výkon a s ostatnými členmi im to skvele klapalo. Rozprúdili v nás emócie emotívnymi textami a dali nám to, po čom sme túžili – zážitok. Nakoniec nezabudli v prídavku zahrať Hunting High and Low. My sme sa z nich tešili a verím, že aj oni z nás.

Zatiaľ, čo sa na menšom pódiu predvádzal Stratovarius, na hlavnom stage-i už pripravovali všetko pre výstup Within Temptation. Na krásnu speváčku sa prišli pozrieť zo široka – ďaleka. Ale, nie len na ňu. Medzi davom som okrem slovenčiny začula češtinu, poľštinu, maďarčinu, ruštinu a dokonca východniarčinu (berte s nadhľadom 😛 ). Krásna dvojhodinová živelná show zanechala nezabudnuteľný pocit v srdci každého.

withintemp

Pätnásť minút po polnoci si mohli prísť na svoje labužníci tvrdších melódií. Arch Enemy, švédska death metalová pätica opäť predviedla skvelé predstavenie. Hity ako War Eternal, No Gods, No Masters You Will Know My Name však mali jednu chybu. Opäť raz pána zvukára, ktorý nám znepríjemňoval život už pri spomínanom prípade s Chelsea Grin. Okrem kopákov, basy a sem-tam Alissinho spevu nebolo počuť nič, takže si nikto nemohol užiť úžasné sóla a gitarové riffy. Takže díky, pán zvukár..

arch topfest 2015

Nehľadiac však na technické problémy, zážitok je doživotný. Pre mužskú časť pódia to bola prevažne Alissa, ale stále platí, že na koncerty sa chodí kvôli hudbe.

Prvý úspešný deň zakončili rodáci z Nitry, najznámejšia punk-rocková zostava Slovenska, Horkýže Slíže, ktorí sú si svojou slávou vedomí. Vždy nám ponúkajú humorne-hudobný prežitok s hromadou hopkania a bojov o holý život. Tentokrát na nás vytiahli na úvode letušku, ktorá vystredala božský vzhľad Kuka spred minulých koncertov. V pamäti mi rezonuje inštrukcia: „Oral sex is forbiden“ – fajčenie je zakázané.“ Sladké dvojzmysly. A Slíže ich vedia využiť! Ich pesničky rozburcujú každého aj hodinu po polnoci v počasí, kedy vám z úst ide para. Treba však dávať pozor na rozohnený a podnapitý dav, ktorý vás veľmi ľahko privedie k úrazu. V tom prípade treba mať ostré lakte alebo priateľa s ostrými lakťami.

Za foto ďakujem: Janke Gogovej (livemusic.sk), Petrovi Laufovi (karbonmedia.sk), Wikesovi Hlavatovičovi a autorom youtube videí 🙂

Pokračovanie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *