Abstract, Neglected Fields + Renaissense (6.9.2015; Club 777 – Košice)

Ako ste boli informovaní, čoraz populárnejší banskobystrickí progressive/inštrumentalisti Abstract sa začiatkom tohto mesiaca vydali na slovensko-české turné s Lotyšmi Neglected Fields. Záverečného koncertu tejto šnúry, ktorý sa konal prvú septembrovú nedeľu v ,,Mekke“ košického undegroundu, v známom klube Colloseum (presnejšie v jeho časti – Clube 777), sme sa zúčastnili aj my.

Skvelý štart

Za support boli vybraní rožňavskí Renaissense, ktorí tento rok reprezentovali našu krajinu na nemeckom festivale Wacken Open Air a získali tam veľmi slušný ohlas. Pre mňa (a aj kamoša Stephena) to bola premiéra. Keďže to bol pomerne malý priestor, na začiatku som mal obavy o zvuk.

Tie sa po par skladbách viac menej rozplynuli. Pekne bolo počuť oboch vokalistov a aj u nástrojov to bolo obstojné. Celkový ich výkon hodnotím nesmierne pozitívne (osobne ma upútal hlavne Marko – ktorý zvládal okrem basy, spevu aj tretí nástroj – flautu).

Na rovinu poviem, že ak by som bol ja v porote tohoročnej Wacken Metal Battle, tak ak by predviedli to čo na tejto akcii, tiež by som ich poslal do Nemecka. Zo skladieb odzneli klasiky ako Ray of Shame, Steny od Krvi no nechýbali ani Impatient, Haze, ktoré do svojho koncertného setlistu zaradili len nedávno.

renaissense kosice 2015

Ide do tuhého

Netrpezlivo očakávaní Banskobystričania Abstract odštartovali svoj set songom Fluorescen tube z posledného albáča Lightheory. Z neho pochádzala väčšina setu s výnimkou tretej piesne Shades of mountains z CD Fragmenthea a záverečného prídavku The Wanderer – coveru black metalistov Emperor.

Aj ich vystúpenie bolo nadmieru vydarené. Tak ako u prvých (a aj posledných) nechýbal kvalitný zvuk a kapela šliapala ako dobre namazaný stroj. Okrem iného Peťo Lengsfeld taktiež utrúsil aj nejaké tie vtipne hlášky. Pri protivojnovej Silhouettes, sa síce stala mala nehoda, gitaristovi Matejovi praskla struna.

Chlapcov to však nepoložilo a zakrátko bolo všetko tak ako má byť. Čo ma trochu sklamalo boli reakcie publika. Áno, každá vec bola odmenená ováciami, no očakával som o niečo väčšiu smršť počas skladieb. Po konci ich vystúpenia si mnohí zakúpili spomienkové predmety, ako CD a podobne…

abstract kosice koncert 2015

Deathmetalový vrchol

Závereční, progresívni death metalisti Neglected Fields z Lotyšska, boli pre väčšinu zúčastnených veľkou neznámou. Osobne ma pri predkoncertovom zoznamovaní sa s ich tvorbou celkom zaujali, tak som do nich vkladal veľké nádeje.

Zo začiatku pôsobili pomerne rozpačito, no približne v strede naplno ukázali svoj potenciál. Ak budú k nám jazdiť častejšie, majú šanci získať si peknú fanušíkovskú základňu.

neglected fields kosice 2015

Na záver mi už neostáva nič iné, iba poďakovať všetkým za účasť, muzikantom za skvelé výkony a aj človeku čo sa postaral o zvuk (keďže ako vieme kvalitný zvuk na pod. akciách nebýva pravidlom). Ak v budúcnosti bude mať niekto zo spomínaných vystupujúcich akciu blízko vášho mesta, určite neváhajte.

P.S: Veľké poďakovanie patrí samozrejme aj kamošovi Stephenovi, autorovi foto 😉

Fotogaléria:

Renaissense:

Abstract:

Neglected Fields:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *