Luca Turilli’s Rhapsody – Prometheus, Symphonia Ignis Divinus

Luca Turilli's Rhapsody Prometheus, Symphonia Ignis Divinus coverMedzi zoskupenia, ktoré nás tento rok potešili albumom patrí aj družina Lucu Turilliho – Luca Turilli´s Rhapsody. Občas je dobre sa na podobné diela pozrieť s istým odstupom času. Tak poďme na to.

V rozhovore, ktorý sa konal krátko po vydaní, ste sa mohli dočítať, že Luca je veľkým fanúšikom kinematografie a taktiež filmu Prometheus z roku 2012 (režisér Ridley Scot). Ten ho inšpiroval aj k ústrednej skladbe CD.

Ako je zvykom na úvod nechýba epické intro – Nova Genesis (Ad Splendorem Angeli Triumphantis) a po ňom nasleduje taliansky spievaná vec s názvom Il cigno nero. V nej si do sýtosti užijete vysoko položený spev Alessandra Contiho a typické prvky tzv. cinematic metalu (zbory, melodie a podobne). Len k zborom by som mal menšiu výhradu. Škoda, že nie sú reálne – t. j. ako Luca povedal pre magazín Spark (júlove číslo), oslovil zopár spevákov, speváčku a o väčšinu práce sa postaral počítač. Bežný poslucháč to síce nerozozná, osobne som však radšej keď sú skutočne na živo.

Podobne na tom je aj trojka, chytľavá Rosenkreuz (The Rose and the Cross). Ta obsahuje viac symfonických prvkov, ktoré sú navyše prepojene s elektronikou. Nie som síce fanúšikom elektroniky, ale keď sa správne použije, prečo nie. V tomto duchu je robená aj Anahata. Päťka Il tempo degli Dei je dôkazom toho, že občas sa treba držať pravidla málo je niekedy viac. Pekná pieseň, no elektronikou ju pokazili. Energická One Ring to Rule Them All (ináč druha najdlhšia na tomto CD) urobí radosť tým, ktorí majú radi fantasy tematiku, ktorej je tu pomenej. Pred dvoma veľkolepými epickými vecami – titulnej Prometheus a King Solomon and the 72 Names of God tu budeme mať ešte príjemnú baladičku Notturno duet Alessandra a hosťujúcej Emilie Ragni (inač kolegyne druhého gitaristu Dominiqa Leurquina, pôsobila alebo ešte aj pôsobí s ním v kapele Inner Visions).

Pri spomínanom antickom hrdinovi, Prometeovi ,bol využitý podobný recept ako v prvých kúskoch (vysoký Alesandrov spev, chytľavé zbory a pod). Určite bude rovnako žiadaná na ich koncertoch ako klasiky typu Emeral Sword. Druhá zmienená vyniká svojím textom, kde je skombinovaná angličtina so starovekou hebrejčinou. Mohlo to byť zaujímavé, celkovo však pôsobí nudným dojmom. Milovníkov klasík ako Power of the Dragonflame poteší predposledná Ygdrasil a na úplný záver tu budeme mať druhé pokračovanie príbehu Lucifera a archanjela Michaela (prvá časť bola na Ascending to Infinity) Of Michael the Archangel and Lucifer’s Fall Part II: Codex Nemesis. Nie je zlá, no Luca napísal už aj lepšie.

Kto si tento album zakúpil vo forme digipacku, má možnosť počuť niečo navyše – Thundersteel, cover amerických klasikov Riot, upravený do LTR štýlu a opäť spevácky duet, tentokrát Alessandra a  Ralpha Scheepersa.

Nástupcu debutu Ascending to Infinity hodnotím celkom pozitívne. „Turilliovci“ by mohli v tomto smere pokračovať, len treba dávať pozor na elektroniku, mohli využívať prirodzenejšie zbory a možno sa aj viac pohrať so zvukom.

Lineup:

  • Alessandro Conti – spev
  • Luca Turilli – gitary, klávesy
  • Dominique Leurquin – gitary
  • Patrice Guers – basgitara
  • Alex Landenburg – bicie

Hostia:

  • Ralf Scheepers – spev
  • Dan Lucas – spev
  • David Readman – spev
  • Emilie Ragni – spev (soprán)
  • The Voices of the Apocalypse – spev (refrény)

Tracklist:

  1. Nova Genesis (Ad Splendorem Angeli Triumphantis)
  2. Il cigno nero
  3. Rosenkreuz (The Rose and the Cross)
  4. Anahata
  5. Il tempo degli Dei
  6. One Ring to Rule Them All
  7. Notturno
  8. Prometheus
  9. King Solomon and the 72 Names of God
  10. Yggdrasil
  11. Of Michael the Archangel and Lucifer’s Fall Part II: Codex Nemesis

Digipack bonus:

  • Thundersteel

Rok vydania: 2015

Vydavateľstvo: Nuclear Blast

Youtube ukážka:

Linky:
http://ltrhapsody.com/
https://www.facebook.com/ltrhapsody

Hodnotenie: 4,5

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *