Dark Seal – Pagan Thoughts vol.2

DSPTVDJeseň mám naozaj veľmi rád. Chystanie dreva, čľapkanice, chrípkové obdobie…. 🙂 Ale teraz vážne. Príroda je krásna a celkovo toto ročné obdobie má nezameniteľnú atmosféru. To skoršie stmievanie, melanchólia a všetky ostatné prejavy jesene vo mne vzbudili nové pocity. Pýtate sa aké? Tak na to vám odpovie Dark Seal.

Lístie akurát začalo meniť svoju farbu a potvrdzovať vplyv gravitácie, keď sa do mojich rúk dostalo  Cd Pagan Thoughts vol. 2 od tejto black/pagan party. Nie len samotný názov, aj booklet dosť naznačuje, akým smerom sa bude táto záležitosť vyvíjať. Takže pekne poporiadku.

Tajomný úvod s tou vyššie spomínanou atmosférou je akýmsi tichom pred búrkou. Bouře – Podarený riff, rýchle bicie, spev balancujúci niekde na pomedzí screamu a ,,normálneho“ spevu. Skvelé chytľavé otvorenie celej nahrávky, hlavne pasáž pred gitarovým sólom je na jednotku. Či veríte na osud, alebo ste skeptik ako ja je teraz irelevantné, pretože nastupuje Cesta osudu, jednoznačne najlepšia vec na celom albume. Proste láska na prvý posluch. Už len počuť ju na živo. 110 percent zo 100. Luna Úprimne musím priznať, že táto skladba mi sadla najmenej z celej platne. Neviem presne čím to je, no nemá zmysel nad tým filozofovať, pretože sme postavený pred Posvatný kříž. Poriadne tvrdá pecka (nie že by ostatné boli jemnociťáky) možno aj jedna z tých najtvrdších s nadupanými bicími, skvelým sólom a hlavne perfektný sugestívny spev. Pokračujeme s niečím pre istú cirkev. Konkrétne Svatí fanatici, ktorí sú spolu s Imbolc ďalšie kúsky na zozname skladieb. Obidve bohužiaľ zaostávajú za tými najlepšími možno aj o dve triedy, ale zase neurazia. Taký typický priemer. Veríte na Čarodějnice? Pretože presne tak sa volá  ďalšia vec. Jedna z tých jemnejších, avšak veľmi podarených. Ako bonus máme približne v strede piesne ,,príhovor“ o tom, kto to vlastne tie čarodejnice sú. Spestrenie, ktoré poteší. Tvrdou peckou Strom sa D.S. s nami rozlúčia.

Možno by to chcelo nejaký sumár, čo poviete?   Po hudobnej stránke je málo čo vytknúť. Hlúpo povedané, je vidno že hudobníci vedia hrať. Až na pár menej výrazných kúskov (vid hore) sršia nápadmi. Pri počúvaní nemáte pocit, že sa vám zasekla platňa na jednom mieste a počúvate stále to isté. Trocha mi chýbalo využitie nejakých tradičných nástrojov.

Texty: Áno správne, pohanstvo je v nich tiež spomenuté. Ale skôr formou energie prírody, ktorú z nej môžeme čerpať, o jej sile, dá sa nájsť aj nejakí ten odkaz na predkov a ako som už naznačil aj niečo proti histórii a súčasnosti istej nemenovanej cirkvi. Samozrejme nejedná sa o žiadne nenávistné texty vyzývajúce k vraždeniu, to nie. Skôr kritika, v mnohých prípadoch oprávnená.

Takže suma sumárum, nech to zhrniem. 5/6.

Lineup:

  • Crudelis – spev, gitara
  • Vonkollage – gitara, doprovodné vokály
  • Dimi – basa
  • Honza – bicie

Tracklist:

  1. Bouře
  2. Cesta Osudu
  3. Luna
  4. Posvátný Kříž
  5. Svatí Fanatici
  6. Čarodějnice
  7. Imbolc
  8. Strom

Rok vydania: 2015

Vydavateľstvo: vlastný náklad

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/DARK-SEAL-185582914831281/
http://bandzone.cz/darkpaganthoughts

Hodnotenie: 5

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *