Rozhovor s Danielom Krobom zo dňa 10.11.2015

Po full CD nazvanom DK (pozostavajúcom z tzv. šuflikových skladieb z bývalých pôsobísk Kreyson a Arakain, akustickom projekte Magická kytara, a po EPčku Šachmat prichádza Daniel Krob s ďalším full albumom Rock Koně. Na jeho podporu prebieha v súčasnosti rozsiahle turné s kapelami ako Škwor, Wait zvané IDentity Tour 2015. V tomto rozhovore sa dozviete, ako daný albáč vidí samotný Daniel, podrobnosti o turné a podobne.

Zdravím Daniel. Ty si nedávno vydal album Rock Koně, už tretí od začiatku obnovenia tvojej muzikantskej činnosti v roku 2012. Kedy si stihol dať dokopy naň materiál?

Daniel Krob: Zdravím. Některé skladby jsou úplně nové Citovrah, Rock koně, Osamělý vlk a některé jsou naopak Velmi staré Vzpoura, Vlasy a Zpověď.

Má jeho názov nejaký špeciálny význam?

Daniel Krob: Ano, rozhodně má. Já jsem narozený ve znamení koně, a protože loňský rok byl v čínském zvěrokruhu znamení koně, tak jsem se rozhodl že instrumentální skladbou vyjádřím svojí povahu. Tato skladba Rock koně se nakonec stala titulní skladbou a nakonec jsem po ní pojmenoval celé toto cédéčko
Rock … Byl takový fórek, skladba se původně jmenovala ROK KONĚ 🙂

Popíš trochu tento album.

Daniel Krob: Album začíná pozvolna instrumentální skladbou, po které přichází klasická rocková středně tempová věc, která je zpovědí frajera, který vymyslím jen sám na sebe. Další skladba Vlasy Je takový můj respekt k horolezcům a dobrodruhům všeho druhu. Píseň Svátek je věnovaná všem, kteří zahynuli na silnici. Osamělý vlk je píseň, která je věnovaná válečnými veteránům, československým pilotům, kteří chránili naši zemi v bitvě o Velkou Británii. Citovrah je píseň o jednom pěkným hajzlovi.
Následuje píseň Jakej byl den, což je vlastně taková lehká festivalová halekačka. Vzpoura je náročná rocková  možná až heavymetalová skladba, pak přichází Hamty…. A to je věc, o které bysme mohli napsat zvláštní kapitolu. Nakonec desky přichází jedna instrumentální akustickou kytarová skladba Spanilá jízda

Ta Spanilá jízda pochádza z CD Magická Kytara nie?

Daniel Krob: Tato skladba je opravdu i na CD Magická kytara. Chtěl jsem, aby byl Rock Koně zakončeny klidnou instrumentálkou a nejlíp mi pasovala tato skladba. Když to slyšeli známí motorkáři, tak jim připomínala jejich Spanilé jízdy a skvělou náladu při moto toulkách po ČR 🙂

A v tej Jakej Byl Den spievaš o nejakej žene, je to konkrétna osoba?

Daniel Krob: Když jsem ten text psal, tak jsem myslel na jednu holku, se kterou jsem se rozešel, no možná se rozešla spíš ona se mnou, a jak jsem tak v noci bloudil ulicemi v autě, tak to na mě zanechalo nějaký stopy. Myslím, že tuto situaci zná každý chlap.

dkb

 

Do svojej kapely si pred pár mesiacmi prial nového speváka Petra Doldyho Dolénka. Prečo si sa tak rozhodol? Chceš si viac užiť gitaru?

Daniel Krob: Petr je vynikající zpěvák a skvělý showman. Posílil naší kapelu o svůj vlastní výraz a také některé písně zpívá trošku po svém, dokonce si někde upravil texty a vymyslel nové melodické linky. Naše spolupráce s Petrem je také v projektu Bohemica, kde hrajeme akusticky.
Ještě mám jednu novinku Na šňůru s Škwory s námi vyrazil i nový hráč na klávesy Marek Svoboda.

Super – mohol by si povedať niečo o oboch nováčikoch? (ako si na nich natrafil, kde predtým pôsobili atď…)

Daniel Krob: Začnu tedy tím nejmladším členem. Marek Svoboda je mladý nadějný velmi sympatický a skvěle zpívající klávesák, který si nemusí psát písničky do not, ale naopak vše si pamatuje. Písničky si velmi rychle zaryl pod kůži a na živém show si je velmi dobře užívá. Když se podívám na naše dnešní videa z koncertů tak tam oba pěkně paříme
Poprvé jsem ho viděl na jedné hudební soutěži, kde hrál s kapelou Rubicon River. Hrál skvěle a byl strašně pozitivní. Po koncertě jsem oslovil jestli by jsi se mnou nechtěl někdy zahrát a už je to tady….Hraje 🙂 )
Petra zpěváka jsem sledoval několik let už v kapelách Morava nebo Dirty Game, ale neměl jsem pro něj žádné uplatnění…
Až v loňském roce při přípravě projektu Bohemica jsem ho oslovil a zkusili jsme spolu spolupracovat. Bylo to velmi vřelé, a když mi pak ještě poslal některé moje skladby nazpívané jeho skvělý hlasem, tak jsem ho pozval na vánoční koncert jako hosta… A do té doby to s náma táhne.

V osobnom rozhovore si mi niečo spomínal o chystanom albume s Petrom. Máš už zložené nejaké nové skladby preň?

Daniel Krob: Ano mám, ale také Petr má svoje skladby, které jsou velmi pěkné. To nové album bude trošku jiné, než jsou fanoušci zvyklý slyšet, bude tam víc kláves elektronických moderních zvuků, tvrdé kytary a album bude také víc posazené na zpěvu. Samozřejmě bude zpívané česky.

Bolo by možné prezradiť, kedy by mohol byť vydaný?

Daniel Krob: Když to všechno dobře dopadne tak buď na konci příštího roku, nebo začátkem roku 2017. Teď máme před sebou ještě jarní tour.

Poďme ku koncertom. Ako hodnotíš prebiehajúce Identity Tour so Škwormi a Wait?

Daniel Krob: Tour Hledání identity 2015 je zatím to nejlepší, co jsme hráli. Hrajeme velké kulturní domy a průměrná návštěva je kolem 900 lidí. Máme možnost hrát se svojí novou scénou na skvělý aparát. Přístup všech lidí kolem Tour je úžasný.

Super 🙂 Kde najbližšie budeš vystupovať?

Daniel Krob: Všechny koncerty máme  na našich internetových stránkách, ale další koncert bude teď v sobotu v České lípě, 21.11. v Solnici, 28. 11. v Táboře a pak hrajeme v Karlových Varech a v Českých Budějovicích. Jarní část začina v únoru a pojede se hlavně Morava

Je šanca, žeby sme ťa mohli najbližšej dobe vidieť aj u nás na Slovensku?

Daniel Krob: Do konce roku 2015 asi ne, ale příští rok jsou plánované nějaké festivaly na Slovensku, tak se necháme překvapit.

Dúfam 🙂 Čo sa v tvojom osobnom alebo muzikantskom živote zmenilo od nášho posledného rozhovoru koncom roku 2012 (okrem albumov, nových členov a podobne)?

Daniel Krob: Stalo se dost věcí, např. jsem se potkal se svojí sestrou, se kterou jsem se neviděl 40 let. Bydlí ve Švédsku, jmenuje se Linda a je skvělá 😉

Je šanca, že by sme ťa mohli v najbližšej dobe vidieť aj u nás na Slovensku?

Daniel Krob: Do konce roku 2015 asi ne, ale příští rok jsou plánované nějaké festivaly na Slovensku, tak se necháme překvapit.

Verím, že to stálo za to 🙂 Ok, tak to je už záver. Ďakujem za rozhovor a ako je u mňa tradíciou poprosím o nejaký ten odkaz pre čitateľov

Daniel Krob: Přeji všem, aby mohli dělat to, co je baví a aby si uměli najít svoji cestu:-))

Dve skladby z nového albumu (Citovrah a Zpověď) si môžete vypočuť na priloženom bandzone linku!

Linky:
http://danielkrob.cz/
https://www.facebook.com/kytaristadanielkrob
http://bandzone.cz/danielkrob

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *