Avantasia – Ghostlights

avantasia ghostlights coverAko si všetci pamätáme, Tobias Sammet po vydaní posledného diela The Mystery of Time (A Rock Epic) jeho projektu Avantasia, sľúbil jeho pokračovanie.

Svojmu sľubu učinil zadosť koncom minulého roka, kedy ohlásil začiatok nahrávania nového albumu. Ten dostal názov Ghostlights.

Zmeny

Ak ste sledovali prípravy daného albáča, mohli ste si všimnúť, že ani tentokrát nebude núdza o zaujímavých hostí. Okrem stálic ako Michael Kiske, Oliver Hartman pribudli aj takí, s ktorými sme sa na Avantasii ešte nestretli.

Napríklad Dee Snider, Geoff Tate, Marco Hietala… Mnohých potešili aj navrátilci Jorn Lande a Sharon den Adel.

Prvé štyri piesne sa nesú v stredných až stredne rýchlych tempách a z hostí dostanú prednosť hlavne páni disponujúci hlbšími hlasmi až chrapľákmi. Najzaujímavejšia bude druhá, desaťminútová Let The Storm Descend Upon You so zaujímavou atmosférou, kde spomínaný Robert Mason a Jorn predvedú to najlepšie, čo v nich je.

Hlas Twisted Sisters – Deea Sindera (jedno z najväčších prekvapení tohto albumu) zaznie v trojke The Haunting. Pre mňa osobne sklamanie, čakal som niečo viac. Štvorka Seduction of Decai bude songom, kde bude možné počuť Geoffa Tatea. Jeho účasť na Avantasii bola tiež prekvapením. Skladba je celkom zaujímavá, no opäť… Geoff mohol dostať viacej priestoru.

Kiske

V ďalšej štvorici to už bude o niečo lepšie, čo sa týka hlasov. Vyzdvihnúť do neba si zaslúži hlavne päťka – titulná Ghostlights, ako stvorená pre milovníkov prvých albumov Avantasie. Nesie sa v rýchlom tempe, je správne melodická.

Kiskeho (ktorý podľa vyjadrenia Tobiasa pre magazín Spark, z nej nebol veľmi nadšený) vysokánsky spev je doslova balzamom na uši.

Ak máte radi experimenty, zaujme vás aj nasledujúca Draconian Love. Ta nepripomína nič z minulosti tohto spolku. Hudobne zachádza až niekde do gotiku a hlas Hebieho Langhansa jemne pripomína Vile Valla z kapely H.I.M. Ďalším podobným experimentom je Isle Of Evermore.

Tu Tobias Sammet a Sharon den Adel spievajú len za doprovodu elektroniky. Sedmička Master Of The Pendulum (s Marcom Hietalom) reprezentuje o niečo tradičnejšiu tvár Avantasie.

Zo záverečnej štvorice treba vyzdvihnúť hlavne Unchain The Light s chytľavým refrénom a opäť aj s hlasom Kiskeho. Tá je jedným z najväčších pokladov CD a pre pánov muzikantov je priam povinnosť ju hrať naživo.

Chytľavý refrén obsahuje aj Babylon Vampyres, ale k dokonalosti jej niečo chýba. Zaujme aj desiatka Lucifer so zaujímavým Jornovim spevom a aj záverečná, pomalá A Restless Heart and Obsidian Skies – príjemná rozlúčka s albumom.

Záver

Tobias Sammet nás opäť potešil zaujímavým albumom Avantasie. Oproti minulému chválim hlavne väčší dôraz na chytľavé refrény aj chuť experimentovať. Hodnotenie bude dosť vysoké – 5,5.

Lineup:

  • Tobias Sammet – spev, klávesy, basa
  • Sascha Paeth – gitary, klávesy, basa
  • Michael “Miro” Rodenberg – klávesy, orchestrálne prvky

Hostia:

Vokalisti a vokalistka:

  • Robert Mason – Let the Storm Descend upon You
  • Dee Snider – The Haunting
  • Geoff Tate – Seduction of Decay
  • Marco Hietala – Master of the Pendulum
  • Sharon den Adel – Isle of Evermore
  • Michael Kiske – Ghostlights, Unchain the Light
  • Ronnie Atkins – Let the Storm Descend upon You, Unchain the Light
  • Bob Catley – A Restless Heart and Obsidian Skies
  • Jørn Lande – Let the Storm Descend upon You, Ghostlights, Lucifer
  • Herbie Langhans – Draconian Love

Hráči:

  • Bruce Kulick – gitary Babylon Vampyres, Lucifer, Unchain the Light, A Restless Heart and Obsidian Skies
  • Oliver Hartmann – gitary Let the Storm Descend upon You, Ghostlights, Babylon Vampyres, Unchain the Light
  • Felix Bohnke – bicie

Tracklist:

  1. Mystery of a Blood Red Rose
  2. Let the Storm Descend upon You
  3. The Haunting
  4. Seduction of Decay
  5. Ghostlights
  6. Draconian Love
  7. Master of the Pendulum
  8. Isle of Evermore
  9. Babylon Vampyres
  10. Lucifer
  11. Unchain the Light
  12. A Restless Heart and Obsidian Skies

Rok vydania: 2016

Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.tobiassammet.com/
https://www.facebook.com/avantasia/?fref=ts

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *