Avantasia Tobiasa Sammeta – ťažký, ale epický začiatok

avantasia kiske 2016
Superband Avantasia vznikol v roku 2000. Z počiatočného nesmelého pokusu o natočenie niekoľkých albumov, kde bude spievať viacero známych spevákov sa postupom času stalo jedno z najpopulárnejších hudobných telies. Prečítajte si príbeh celého projektu. V prvom diele sa dozviete niečo o jeho začiatkoch.

avantasia kiske 2016

Avantasia v roku 2016 v Banskej Bystrici

Ako to celé začalo?

Kde bolo, tam bolo, bol raz mladý spevák Tobias Sammet, ktorý rozbehol úspešnú hard/power metalovú kapelu Edguy. V roku 1999 vydali album Theater of Salvation. Ten sa vyznačoval majestátnymi skladbami, plnými melódiami a mohutnými zborovými spevmi.

Počas turné na jeho podporu začal uvažovať o projekte, kde by spievalo viacero známych metalových spevákov. Pôvodne to malo byť iba zopár albumov, s niečím ako koncerty po celom svete sa nepočítalo.

Nakoniec sa mu podarilo ,,zlomiť“ hviezdy ako Andre Matos, Kai Hansen, Sharon den Adel a hlavne Michaela Kiskeho, v tej dobe bývalého speváka Helloweenu. Avšak ten odmietal všetko, čo i len trochu pripomínalo metalovú muziku. Vyriešili to ,,šalamúnsky“ – Kiske začal vystupovať ako ,,tajomný spevák Ernie“.

Plán Tobiasa bol, že zlomí aj Ronnieho Jamesa Dia, no, bohužiaľ, to nevyšlo.

Michael Kiske 2022

Neskôr o svojom zapojení do Avantasie Michael Kiske povedal:

,,Keď mi Tobi zavolal, bol som práve vo fáze “proti všetkému” a nechcel som robiť nič podobné. No páčil sa mi. Zaujal ma svojím prístupom. Stále mi telefonoval a to sa mi jednoducho páčilo. Teraz som veľmi rád, že som nakoniec súhlasil, pretože ma to naozaj baví, ale v tých časoch som mal všetkého plné zuby, tak som povedal: Dobre, idem do toho, ale volaj ma Ernie.“

Samozrejme, poslucháči ho hneď odhalili. Zo začiatku síce popieral, že je Ernie, ale neskôr musel „vyjsť s kožou na trh“.

Samotný názov Avantasia vznikol, ako kombinácia slov: Avalon a fantázia.

Opera?

Výsledkom snaženia bol debutový album, nazvaný The Metal Opera. Napriek tomu, že jeho názov bol tak trochu marketing (predsa – definíciu opery to až tak nespĺňa) zaznamenal mohutný úspech. Na jeho nahrávaní sa (okrem Tobiasa a spevákov) podieľali špičkoví muzikanti :

  • Gitarista Hejno Richter (Gamma Ray, neskôr The Unity)
  • Basák Markus Grosskopf (Helloween)
  • Bubeník Alex Holzwarth (v tej dobe Rhapsody of Fire, v súčasnosti napr. Turilli / Lione Rhapsody)

Jednotlivé piesne tvorili ucelený príbeh 

Ocitneme sa v nemeckom meste Mainz v roku 1602. Hon na čarodejnice je v plnom prúde a podieľa sa na ňom aj hlavná postava – mních Gabriel Laymann (Tobias Sammet). Nakoniec z čarodejníctva obvinia aj jeho nevlastnú sestru Annu Held (Sharon den Adel), ktorú nevidel od 9 rokov. Stretne sa so svojím mentorom Jakobom, ktorý čítal z tajomnej knihy.

Neskôr potajomky do nej nahliadne aj samotný Gabriel. Nájde len málo, čomu by rozumel, okrem nejasného nápisu o siedmich pečatiach a listu zloženého na stránkach, ktorý adresoval akýsi Lugaid Vandroiy Else Voglerovej a žiadal ju, aby mu ho vrátila pri jeho blížiacej sa návšteve.

Dozvedia sa o tom v kláštore a Gabriela zatvoria do väzenia. Tam sa stretne s druidom Lugaidom Vandroiyom (Michael Kiske). Ten mu povie, že je jeden z posledných druidov, ktorí zostali na svete a zároveň mu predstaví svet zvaný Avantasia.

Gabriel postupne začína pochybovať o svojich doterajších názoroch. Nakoniec uzavrú dohodu. Vandroiy pomôže oslobodiť Annu a Gabriel bude spolupracovať na záchrane Avantasie. Zároveň Vandroiy presvedčí Gabriela, aby utiekol z mesta. On je nešťastný z toho, že musí opustiť svoju sestru a prisahá, že sa po ňu vráti (skladba Farewell).

Medzitým mních Jakob spolu s biskupom Johannom Adamom von Bickenom a vogtom (staronemecký výraz pre právneho zástupcu alebo kráľovského richtára) Falkemom von Kronbergom podniknú cestu do Ríma, aby doručili vyššie spomenutú knihu samotnému pápežovi Klementovi IIX. Sú očarení majestátnosťou ,,večného mesta“ (Glory of Rome).

Klement ich zoberie na výlet do mestských katakomb a porozpráva o večnej múdrosti, a siedmych pečatiach – posledná z nich sa nachádza v knihe. S pomocou knihy sa dá dostať do Avantasie, a ak ju jej majiteľ prinesie do centra spomínanej ríše, dosiahne dokonalú múdrosť.

Vrátime sa ku Gabrielovi, ktorý sa preberá z bezvedomia. Vandroiy mu ponúkne liečivé byliny a povie o novom pláne – jeho ducha pošle do Avantasie, hoci jeho telo zostane v bežnom svete.

Keď sa tak stane, tak Gabriel vidí nádhernú prírodu a stretáva dve bytosti – elfa Elderana (Andre Matos), a trpaslíka Regrina (Kai Hansen). Dostane sa do elfského mesta Sesidhbana a od Elderana dostane úlohu – zabrániť pápežovej skupine, aby odniesla sedem pečatí do temnej veže v centre Avantasie.

A tak príde na cestu pocestných, aby im robil sprievodcu, a ukradol pečať, skôr než bude neskoro (Sign of the Cross). Vďaka svojmu zmenenému vzhľadu úspešne oklame skupinu klerikov a všetci sa vyberú do veže. Gabriel aj Vandroiy začnú premýšľať, čo sa presne deje.

Nakoniec sa skupina dostane k veži, kde si zlovestný hlas vyžiada sedem pečatí. Predtým, ako sa pápež vzdá pečatí, začne mať vlastné pochybnosti, čo dá Gabrielovi šancu jednu z nich ukradnúť a dostať sa odtiaľ preč. Aj ten hlas je pravdepodobne diabol.

Part II

Zostava druhého dielu ,,Metalovej Opery” bola viac menej rovnaká. Pribudol len jeden nový hosť. Nebol ním nikto iný, ako bubeník Eric Singer (Kiss, ex-Alice Cooper), ktorý hral v záverečnej piesni platne.

Na začiatku druhého albumu sa nachádza skladba Seven Angels. Gabrielovi sa podarilo ukradnúť pečať. Do Avantasie prichádza sedem anjelov a začnú ničiť krajinu pred vystrašenými očami obyvateľov.

Pápež ich požiada, aby upokojili svoj hnev, zatiaľ, čo Vandroiy začne pochybovať o Gabrielovom rozhodnutí ukradnúť pečať. Potom hlas z veže žiada vrátenie pečate výmenou za prežitie Avantasie. Gabriel si uvedomí svoju chybu, vráti pečať a sedem anjelov je opäť zatvorených vo veži.

Gabriel však túži nájsť ďalšie stopy o Avantasii, a preto ho Elderane pošle k Stromu poznania (hlas Boba Catleyho), pričom Kiske, Matos, a Sammet spievajú No Return. Pravdepodobne najmagickejšia pieseň albumu The Looking Glass, opisuje Gabrielovo stretnutie so Stromom poznania. Tam Gabriel vidí víziu Brudera Jakoba, ktorý trpí strašnými mukami v ohnivom jazere (The Final Sacrifice).

Neskôr Elderane hovorí Gabrielovi o obrovskom starobylom kalichu v rímskych katakombách, v ktorom je uväznených mnoho ľudských duší. Elf sa snaží Gabriela od návštevy katakomb odradiť, keď mu hovorí o veľkej beštii, ktorá toto miesto stráži, ale trpaslík Regrin a Gabriel nakoniec cestujú späť do sveta ľudí.

V Ríme nájdu kalich a prevrátia ho, čím pomôžu mnohým ľudským dušiam uniknúť z väzenia. Zviera sa prebudí a zaútočí na nich. Trpaslík je zabitý, zatiaľ čo Gabrielovi sa podarí utiecť (Chalice of Agony).

Po ceste do Ríma Gabriel navštívi Vandroiya, ktorý ho čakal. Druid splní svoj sľub a pomôže Anne utiecť z väzenia. Počas cesty za tým sa stretáva s Bruderom Jakobom, ktorý si svoje predchádzajúce činy rozmyslel a tiež plánuje urobiť to isté.

Falk von Kronberg, ktorý má svoje vlastné pochybnosti (Memory) nájde Jakoba a Vandroiya. Von Kronberg na nich zaútočí a Vandroiy je jeho rukou zabitý. Potom Jakob na oplátku zabije Kronberga.

Anna sa opäť stretáva s Gabrielom a presúvajú sa do neznámej budúcnosti (finále Into the Unknown).

Linky:
https://avantasia.com/
https://www.facebook.com/avantasia/
https://www.instagram.com/tobiassammetofficial/

Za spoluprácu na článku patri poďakovanie pánu Miroslavovi Kizákovi 😉

Foto Kiske: Markus Felix | PushingPixels; CC BY-SA 3.0; Wikimedia

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *