Nocturnal Pestilence – I, Eternity

Nocturnal Pestilence I, Eternity coverOdkedy uzrel black metal svetlo sveta (alebo temnotu pekla) už uplynulo pár rokov. Presne 666 ešte nie, ale pár dekád áno. Za ten čas sa stihol viackrát modifikovať a čo to pobrať aj z iných žánrov. Napríklad z takého symfonického metalu. Touto kombináciou sa nechala inšpirovať aj skupina z Českej republiky (bohvie dokedy 🙂 ) Nocturnal Pestilence. V  roku 2015 vydali svoj druhý albumI, Eternity.

Hneď z úvodu Alive In The World of Idols sa do nás pustí black polovička tejto kapely, konkrétne pekne mizantropický screaming speváčky Aleny, sprevádzaný blastami, klávesmi a samozrejme solídne rýchlym riffom. Taký ideálny začiatok, nemyslíte?

Po necelých dvoch minútach sa ukáže aj druhá tvár, keď vokalistka opustí screaming a prejde na melodický prednes, zasahujúci ešte trošku vyššie – pár krokov od operného spevu.

Nasleduje opäť obmena s black metalom, aby sme opäť trošku skrotli. Na úvod albumu určite správna voľba. The Ascension, znova tvrdý začiatok obohatený o krátke gitarové sólo. Ale, to jemnejšie pokračovanie ma takmer posadilo na zadok. Kľudná vybrnkávačka v ostrom kontraste s tým, čo jej predchádzalo – ďalšie sólo a môj skepticizmus, že spieva tá istá osoba, čo predtým ,,vrieskala“ o dušu. Ide však stále o rovnakú persónu.

Čo beriem ako veľkú devízu, tento ,,chameleónsky“ spev. Práve v tomto duchu, ako som načrtol vyššie  sa nesie celé CD. Ešte treba spomenúť Sleepless Ordeal of the Humankind, kvôli jednej strofe v češtine v závere. Vnímam ako dvojsečnú zbraň.

Na jednej strane spestrenie, na strane druhej trochu rušivý element. Poslednou záležitosťou je The Dialogue. Ten práve naopak považujem za najlepší kúsok nahrávky. Len tak mimochodom, jemnejšia pasáž sa páčila môjmu bratovi, čo takúto hudbu vôbec nemusí, takže miešanie žánrov vyšlo na 100 bodov.

Všetky piesne majú niečo spoločné.Tvrdé časti postavené na rífoch plné screamingu sa striedajú s tými jemnejšími, v ktorých sa dostávajú dosť do popredia klávesy. Sám za seba musím povedať, že viac ma oslovili práve tie jemnejšie pasáže, predsa len, black obľubujem v trošku inej forme.

Zase na druhej strane treba vyzdvihnúť speváčkin prednes, ktorý je chvíľami dosť mizantropický na to, aby zahanbil skúsenejších harcovníkov temného kovu. Najlepšie z celého CD sú prechody medzi už spomínanými pasážami.

Ako v prípade The Ascension, kde všetko ide plynulo a kontinuálne za sebou, až máte pocit, že to tak má byť. Žiadne umelo napasované časti, ktoré by trhali uši, jednoducho pevne daný poriadok. Niektoré riffy taktiež rozprúdia krv žilami a tepnami, rovnako aj sóla. . Čo by som však zmenil je určite ozvučenie bicích u pána ,,neznámeho bubeníka”. Ale to už je vec môjho vkusu, nakoľko mám rád to ,,dunenie“.

A ešte vyvrátenie pár stereotypov.

Nebojte sa, kvalita zvuku je dobrá, žiaden Mayhem ani nič sa nekoná 🙂 A rovnako ani texty nie sú o satanovi a jemu podobných bytostiach, skôr niečo mystické a introspektívne (ak som správne pochopil 🙂 ).

Takže pár slov na záver. I, Eternity ma bavilo. A nielen to. Veľká časť elementov na tomto albume ma natoľko oslovila, že dávam 5,5/6.

Lineup:

  • Alena – spev
  • Lord Remdih – gitary, programovanie bicích
  • Bohdan – basa
  • Link – syntetizátory, orchestrálne aranžmány

Tracklist:

  1. Alive in the World of Idols
  2. The Ascension
  3. Return of the Ancient Ancestors
  4. Revelation of the Divine Entity
  5. Sleepless Ordeal of the Humankind
  6. The Dialogue

Rok vydania: 2015

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/Nocturnal-Pestilence-116946734999963/?fref=ts
http://bandzone.cz/nocturnalpestilence/
http://nocturnalpestilence.bandcamp.com/

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *