Fallujah, Thy Art Is Murder; 5.7.2016; Košice – Club Colloseum

Utorok 5. júl bol dňom „D“ pre všetkých prevažne mladších fanúšikov metalcore, ale i nás postarších zvedavých metalistov, ktorí si radi rozširujeme hudobné obzory aj o súčasné moderné metalové trendy. Do košickej metalovej mekky Collosseum klubu totiž v rámci „The Coffin Dragger Tour“ zavítali austrálsky Thy Art Is Murder. O support sa im postarali Američania Fallujah.

Úderom 19.tej hodiny sa priestory začali pomaly napĺňať  a v klube sa nás zišlo od Sniny až po Nitru odhadom niečo cez sto hláv.

Začiatok koncertu sprevádzalo krátke asi 30 minutové meškanie, čo ale vôbec neprekážalo, pretože človek postretáva starých známych, spozná nových ľudí, takže čakanie vždy veľmi rýchlo uplynie.  Vtedy ale ešte nikto netušil aké deathcorové peklo a šialenstvo nás na pódiu, ale hlavne pod nim v ten večer čaká.

Začiatok

Presne o 20.00 vyliezli na stage kalifornský Fallujah, ktorý svoj krst ohňom v Collosseu už absolvovali v decembri 2014 ako predkapela na turné Dying Fetus. Od vtedy majú na svojom konte nový počin Dreamless, ktorý vydali tento rok a hudobne sa posunuli opäť o niečo vyššie, kde veľmi zručne zahraný technický death metal s progresívnymi prvkami bravúrne skombinovali s atmosferickým.

Rýchlo odohrané deathové pasáže v skladbách premiesili a uvoľnili pomalšími klávesovými partami. Po prvom vypočutí som tam cítil vplyvy Devina Townsenda.

V Košiciach predviedli zhruba 35 minútový bezchybne odohraný set, v ktorom nechýbali z noviniek singlovka Abandon alebo The Void Alone. Publikum reagovalo na úvod vlažnejšie, zmenilo sa to ale počas druhej skladby, keď frontman Alex Hoffman roztočil prvý circle pit tohto večera (zďaleka nie posledný)  a počas setu si na košických fans vyskúšal aj stage diving.

Koncert Fallujah mohol síce trvať pár minút dlhšie, kapela ale stihla napumpovať obecenstvo  adrenalínom a energiou na to, čo malo nasledovať  po nich, takže úlohy predskokana sa zhostili na 100%.

Fallujah Collosseum KE

Ide do tuhého

Približne o deviatej hodine na pódium skromne nastupujú Thy Art Is Murder a deathcore šialenstvo sa začalo!  Po odchode vokalistu Chrisa “CJ” McMahon-a zaujal jeho post Lochlan Watt, ktorý košické publikum nešetril a spolu s celou kapelou to do nás krvopotne rezali od prvej sekundy.

Thy Art Is Murder Collosseum KE

Zlatý klinec večera

Headbangujúci metalisti po bokoch vychutnávajúci a užívajúci si v kľude dávku deathcorového masakru, uvoľnili priestor pred pódiom skalným fans, ktorí majú túto hudbu v krvi. Tí zasa  nekompromisne bez rešpektu vracali všetku energiu kapele niekoľkonásobne späť.

Celý koncert bol nonstop sprevádzaný všetkým, čo k tejto hudbe patrí. Masívny mosh pit, circle pit, crowd surfing, stage diving, hromadný headbanging na stage s kapelou. Mal som pocit, že v ten večer snáď nebol v Collosseu človek, ktorý by si neskočil z pódia.

Chvíľami to možno pôsobilo až rušivo, ale je to metalcore, má to tam byť, je to tak správne. Počas skladby Reign Of Darkness zišiel medzi ľudí i vokalista, ktorý ich oddelil a pripravil na wall of death.

DSC_0276

Približne v polovici songu došla na stage skupinka fans, ktorí Lochlana Watta „vyniesli“ z pódia, aby si vyskúšal crowd surfing. Po tom všetkom, čo sa tam v tej chvíli udialo, to ale mikrofón už nerozchodil a vokalista bol nútený koncert odohrať s náhradným.

Hralo sa prevažne veľa skladieb z aktuálneho albumu Holy War, ktorého titulná skladba celý koncert aj ukončila a možnosť zagrowlovať si do mikrofónu popevok  „Holy War“ dostali aj ľudia v prvom rade pri zábradlí.

Po neutíchajúcom skandovaní „one more song“ sa Austrálčania vracajú na stage a prídavkom definitívne ukončujú koncert.

Ďalšia skvelá akcia v Collosseu úspešne za nami, veľká vďaka organizátorom, všetkým zúčastneným, hlavne tým, ktorí docestovali i stovky kilometrov a obzvlášť vytrvalcom pred pódiom. Užívajte si leto, určite sa ešte vidíme.

Nezabudnite si pozrieť aj fotky v galérii. Autorom je ako tradične Stephen 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *