Impericon Never Say Die! Tour 2016 – Carnifex, Thy Art Is Murder, Whitechapel a ďalší… – 14.11.2016 – Bratislava – MMC Club

Špička moderného metalu rozpútala kruhové peklo!

Keď načuchneš k deathcore-u, tak zacítiš SUICIDE SILENCE, WHITECHAPEL, CARNIFEX, THY ART IS MURDER, DESPISED ICON a potom ťa to buď chytí a pátraš ďalej, alebo sa už o to viac nezaujímaš. Kebyže poviem tým, pre ktorých platí prvá varianta, že sa WHITECHAPEL, CARNIFEX a THY ART IS MURDER stretnú na jednom pódiu a priamo u nás, tak by z kože vyskakovali. Potom im ešte pošepkám, že to nie je všetko, že s nimi pricestujú FALLUJAH, OBEY THE BRAVE, MAKE THEM SUFFER a POLAR, tak nechcem ani vedieť, čo by pustili do gatí. Najväčšia sranda je, že sa to naozaj stalo a to nedávno – 14. novembra v MMC, Bratislave. Aké to bolo peklo?

Vrelé! Prvé tóny akcie patrili POLAR, ľudí ešte nebolo veľa, no kotol už vznikol (aj keď za účasti 6/7 ľudí). Mladíci plávajú v klasických vodách žánru – sekané riffy, rázna energia, uškriekané vokály…skrátka nič výnimočné, ani o centimeter vykračujúce z radu, aj keď zahrané dobre a riadne energicky.

POLAR 2016 BA

MAKE THEM SUFFER ozvláštnili zabehané postupy spievajúcou klávesáčkou. Mal som síce podozrenie, že je tam len na to, aby oči divákom utekali na jej lietajúce prsia počas skákania, no pri tretej skladbe ma prekvapila. Počas skladby pridala aj klávesové party (možno tam boli aj predtým, no zvuk bol proti) a zanôtila. Síce, nazvať to čistým spevom by bolo značne prehnané. Povedzme to tak, bez neho by to znelo lepšie. Čo zvyšok? To sme na tom veľmi podobne ako pri predchádzajúcej kapele. Zrejme jediná kapela večera, čo ma nebavila a tých 25minút trvalo dosť dlho.

MAKE THEM SUFFER 2016 BA

Celkom mi nešlo do hlavy prečo FALLUJAH vystúpili už tak skoro, tipoval by som ich skôr niekde medzi CARNIFEX a THY ART IS MURDER, čo sa týka line-upu. Známi sú na to dosť! Oproti poslednému košickému koncertu prekrútili setlist a spustili na nás atmosfericko-ladenú a technicko-vysoko premakanú jazdu.

Práve táto kombinácia atmosférických samplov, ktoré vás prenesú až do ďalekých vesmírnych nálad, a progresívneho death metalu (občas aj odbočka ku deathcoru, či metalcoru) z nich robí svojskú záležitosť a určitý príklad pre ďalšie generácie, ako sa to stále dá robiť po svojom a pritom nebyť kopírka. Zahraté to bolo opäť perfektne, aj po hráčskej stránke aj po stránke údernosti. Už si myslím, že je čas na ich vlastné „headliner“ tour s plnohodnotným setlistom(myslím tým aspoň hodinu hrania).

FALLUJAH 2016 BA

Ako som na začiatku spomínal hlavné mená deathcore-u, tak predsa ešte do jedného zabŕdneme. OBEY THE BRAVE je kapela „hardcorového“ hlasu DESPISED ICON. Ako jeho pomenovanie predpovedá, ide o čistokrvnú hardcore kapelu. Jednoznačne najpriamočiarejšia kapela akcie.

Svoju „jednoduchosť“ však využili na 100%! Energia bola priam hmatateľná a skákalo pomaly 99% účastníkov. Celkom milé prekvapenie, na záver ešte pridal aj melodicky ladené refrény, ktoré poznala značná časť fanúšikov. Aj toto vystúpenie prešlo ako voda.

OBEY THE BRAVE 2016 BA

Mali sme za sebou štyri vystúpenia a bolo len niečo po ôsmej. Pripadal som si ako na festivale. Rad prišiel na CARNIFEX. Ich sila však bola o level vyššie ako predchádzajúce kapely. Scott Lewis vylepšil svoj oblek, pridal nejaké tie tŕne a nezabudol ani na očné linky. Ich „breakdowny“ mali silu ako padajúce balvany a nájazdy sťa víchor. Zo začiatku stavili na nové veci, no záver patril ich pravej drviacej sile – „Lie to My Face“ a „Hell Chose Me“! Skutočná deathcorová lahôdka.

CARNIFEX 2016 BA

Konečne nastal čas, kedy set kapely trval viac ako polhodinu, aj keď o 10minút. Myslel som si, že v Košiciach mali THY ART IS MURDER nového speváka, no skutočne nový prišiel až do Bratislavy (či to bol zase budúci ex?). Nabúchanejší, ale zároveň aj hlasovo mohutnejší, no ničím výnimočnejší.

Každopádne vystúpenie Austrálčanov bolo zrejme najmohutnejšie, najdrvivejšie a ich „breakdowny“ mali najsilnejší efekt na moje uši, čo sa týka ich sily dopadu. Skutočná deathcorová elita! Azda sa im post speváka už ustáli a nezabudnú, že aj „kanál“ v hlase by sa zišiel do ich hudby.

THY ART IS MURDER 2016 BA

Aj vás zaujímalo načo je Philovi Bozemanovi ten uterák (alebo to bolo tričko alebo mikina) v ruke počas vystúpenia? Stále som čakal, či ho hodí do publika, alebo s ním spraví nejakú fintu, no stále to neprichádzalo. Poďme radšej k veci. WHITECHAPEL s troma gitaristami (deathcorový IRON MAIDEN?) začali pekne z ostra a drvivo. Rázne tempá striedali „sekanice“ (nechcel som zas použiť slovo „breakdowny“), ktoré mali mimoriadnu šťavu, až do stredu vystúpenia, kde z ničoho nič prišiel slaďák, ktorý tam pôsobil ako päsť na oko a vyvolával len krútenie hlavou. Ako by povedal básnik: „Tudy cesta nevede!“. Našťastie išlo len o jednorazovú záležitosť a pokračovalo sa v drvivej jazde až do konca.

Zároveň by som rád označil Phila ako top speváka akcie, ktorý zvládal ukričané spevy a hrdelné growlingy a občas mu ušiel aj hlbší „kanál“, samozrejme tiež nesmiem zabudnúť aj na melodický vokál (ten však až tak nepotešil).  A čo s tou látkou v ruku? No nič, ako s ňou prišiel, tak s ňou aj odišiel.

WHITECHAPEL 2016 BA

Popravde, čakal som viac ľudí. Tipoval by som to niečo okolo 500-600, a myslel som si, že to bude na hranici vypredania. Veď takýto line-up sa u nás len tak nevidí. Nabudúce poprosím ešte pridať DESPISED ICON a SUICIDE SILENCE a môžu to nazvať  – Everything what you must know about deathcore tour! Keď nie, tak budem vďačný aj za koncert DESPISED ICON.

Poznámka: Autor Lukáš ,,Bukáčo” Polák je zároveň šéfredaktorom portálu hlukoskop.sk, autorom foto je Stephen 🙂

Galérie:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *