John Dovanni – Hrdobec

johndovanni_obalPamätáte si ešte na John Dovanni? Ak pravidelne sledujete Metalmania-Magazín a dianie na českej scéne ste sa mohli dozvedieť o ich comebacku. Ak vám to uniklo, tak menšia pripomienka. Ide o hard rock/hair metalovú formáciu, ktorá v 92.-hom po vydaní debutového albumu zožala slušný úspech.

Napriek tomu dvakrát došlo k ukončeniu činnosti (krátko po vydaní debutu a v 1996). Toto muzikantské teleso sa opäť prebralo k životu až v roku 2014. Tento rok im vyšiel comebackový album so zaujímavým názvom – Hrdobec, čo je zároveň názov aj skladby na druhej pozícii.

Ako úvod CD sa nesmierne hodí. Jej text je zaujímavým vyjadrením o boji s osudom a potvrdzuje, že Tomáš Kolinger, nie je len skvelým spevákom (jeho hlas za tie roky nič nestratil so svojho pôvabu) ale aj schopným skladateľom – pod väčšinou piesní je podpísaný ako textár a skladateľ.

Dokáže prísť so sviežimi, moderne znejúcimi nápadmi, vďaka čomu môže súčasná tvorba JD osloviť aj ľudí, ktorí v dobe prvého albumu buď neboli na svete, resp. boli vo veľmi mladom veku (Hrdobec, Legionář).

Pochváliť treba aj ostatných spoluhráčov. Všetci (okrem toho že kvalitne ovládajú svoje remeslo) pôsobia ako správna zohratá partia, po nejakom prerušení činnosti nie je ani stopy. Na CD nechýba ani tradičná téma John Dovanni – vzťahy medzi pohlaviami, zastúpená vo väčšine skladieb.

Samozrejmosťou sú aj balady – Papírovej Svět a akustická Rozsvíti se hvězdy. Nepripomínajú síce staré kúsky ako Náhodná, Jsou Dny, ale zaslúžia si pochvalu.

Celkové hodnotenie: Tento album preukázal, že návrat John Dovanni bola nepochybne skvelá vec. Skladbami dokáže osloviť široké spektrum poslucháčov. Trochu sa však obávam, že pre vyťaženosť hráčov bude ich problém zahliadnuť naživo. Platni však udeľujem 5 bodov zo 6tich.

Lineup:

  • Tomáš Kolinger – spev
  • Petr Henych – gitary
  • Vítek Fiala – basa
  • Lukáš Pavlík – bicie

Hostia:

  • Gabriela Smutná – (smiech v piesni Hrdobec)

Tracklist:

  1. Intro
  2. Hrdobec
  3. Urvanej z řetězu
  4. Vo to de
  5. Žokej mraků
  6. Chlapská touha
  7. V nás
  8. Adam a Eva
  9. Legionář
  10. Voníš jak andělé
  11. Kdyby soud
  12. Papírovej svět
  13. Krev benzínem zředěná
  14. Kroužím
  15. Šounil
  16. Rozsvítí se hvězdy
  17. Hraju už sám
  18. Outro

Rok vydania: 2016

Vydavateľstvo: JHPublish

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.johndovanni.cz/
https://www.facebook.com/JohnDovanniOfficial

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *