Adagio Funebre – Atrocity of Hadamar

Adagio Funebre Atrocity of Hadamar coverMyslím si, že nie som jediný čo zastáva názor, že koncepčné albumy sú dvojsečnou zbraňou. Na jednej strane je mnoho krát náročnejšie vytvoriť zhudobnený príbeh, na strane druhej môžu byť omnoho väčším lákadlom pre fanúšikov. Minimálne to je môj prípad. A ak sa k tomu celému pridá obľúbený žáner s enormne zaujímavou témou, z lákadla sa stane neodolateľné pokušenie. Čiže keď prišla možnosť pozrieť sa bližšie na zúbok projektu Adagio Funebre od našich západných susedov, ktorému vyšlo CD Atrocity of Hadamar, ktoré sa zaoberá témou psychiatrickej liečebne v nacistickom Nemecku, neváhal som ani chvíľu.

Adagio Funebre je v podstate one man project a stojí za ním človek menom David Hradílek. Pre svoj nový počin si vybral aj nové žánrové zameranie a z doom metalu prešiel na kombináciu black/ambient/heavy…. Všetky tieto žánre prehovorili v značnej miere do celkového výsledku.

Úvodné The German Seed plní funkciu intra, ktoré nás má naladiť na tú správnu – hororovú nôtu. To však nemôže nikoho prekvapiť, veď ako som spomínal vyššie, nacistické Nemecko a psychiatrické liečebne sú priam stvorené pre desivý horor (bohužiaľ sa stali svedkami mnohých skutočných). Gekrat to a New Home by sa dal označiť za prvú ,,plnohodnotnú“ skladbu. Vystavaná kompozícia, kde black metal preklenuje heavy metalový refrén. Všetko je navyše doplnené ambientnými prvkami a rôznymi aranžmánmi, z ktorých by som vypichol desivý smiech, a záver, alebo ak chcete koniec čo všetko otvára. Gruesome.  Ďalšia kompozičná záležitosť, tentokrát však o niečo tvrdšia, opäť popretkávaná jemnejšími a pomalšími (rozumej heavy) pasážami. Ambientný začiatok In Guts of Hadamar (trvajúci cez 3 minúty) dláždi cestu ďalšej nadžánrovej piesni.

Na jej konci máte možnosť nájsť si kamaráta Rudiho. Rudi, možný priateľ, alebo song číslo 5. Tentokrát  už kratšia a priamočiara vec, avšak to jej na kvalite neuberá absolútne nič. Nasleduje The Aura of the Past, atmosférický medzičlánok, Life for a Life a A Piece of Decadence, ďalšie kratšie kúsky. Na záver máme možnosť počuť The Dissolved Soul, opäť sa jedná o atmosférický počin. Za seba však musím povedať, a aj keď to vyznie možno trochu paradoxne, ale za pľúcnu žilu ma chytil najviac práve tento výtvor. Dokonca až tak, že sa neviem dočkať pokračovania Atrocity of Hadamar.

A teraz k celku. CD je dobre vyvážené medzi kompozičnejšími a priamočiarymi kúskami, pričom prvé spomínané vypĺňajú úvod albumu. Spojenie black metalu s heavy metalom prinieslo taktiež chutné plody. Predstavte si brutálnu pasáž, trýzniacu hlavnú postavu, ktorú nahradí jemnejšia časť, aby sme si spolu s našim hrdinom vydýchli. Ale len na malú chvíľu, prečo opäť prichádza na rad utrpenie. A tak ďalej. Práve toto striedanie žánrov skvelo vykresľuje príbeh. Keď si k tomu prirátame rôzne pasáže slúžiace na dotvorenie atmosféry, výsledok je jasný. K tým atmosferickým pasážam by som dodal ešte toľko, že je úplne jedno, či stoja ako samostatná pieseň, sú na jej konci, začiatku alebo ich máme možnosť počuť počas songov, svoj účel plnia na jednotku. Vytvorenie skľučujúcich a desivých pocitov je tu skutočne dokonalé (minimálne u mňa). Inštrumentálnej stránke je ťažko niečo vytknúť.

Ako som už spomínal vyššie, téma príbehu ma veľmi zaujala. Na rad prišlo spracovanie. K tomu je tiež ťažké nájsť nejaké negatíva. Dokázalo zaujať – nechýbajú chvíle, keď sa budete báť spolu s hrdinom, alebo sa vám bude rozum zastavovať nad tým, čoho všetkého sú ľudia schopní.

Spevy sú taktiež na vysokej úrovni. Či sa už jedná o growly, tie melodickejšie, alebo rôzne škreky v pozadí.

Slovkom na záver: Atrocity of Hadamar sa radí medzi tie albumy, ktoré nezaujmú len príbehom, ale aj jeho spracovaním. Či sa už jedná o spojenie žánrov do silnej inštrumentálnej stránky, textami,  alebo atmosférou. Za seba dávam 6/6

Lineup:

  • Dávid Hradílek – basa, klávesy, doprovodný vokál, škreky

Hostia:

  • Johny B – čistý vokál, programovanie bicích, gitary (7)
  • Miloš “Headbanger” Tollar – growling
  • Alsius – gitary

Tracklist:

  1. The German Seed (instrumental)
  2. Gekrat to a New Home
  3. Gruesome
  4. In the Guts of Hadamar
  5. Rudi
  6. The Aura of the Past
  7. Life for a Life
  8. A Piece of Decadence
  9. The Dissolved Soul

Rok vydania: 2016

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.adagiofunebre.cz/
https://www.facebook.com/adagiofunebre/
http://bandzone.cz/adagiofunebre

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *