Frontier of Existence – Chronicles of Grief – I

To, že sa v metalovej hudbe kapely zaoberajú pocitmi človeka je už pár rokov samozrejmosťou. Sám za seba sa musím priznať, že tieto druhy textov patria k mojim srdcovkám a ak sa k tomu pridá, že sa jedná o skupinu z Poľska, bolo jasné, že debut Chronicles of Grief I nahraný telesom Frontier of Existence, má všetky predpoklady stať sa jedným z mojich top albumov. A ako to teda dopadlo?

Už tak klasicky všetko odštartuje Intro s miernym odkazom na obal, aby nás navnadilo na prvú skladbu nesúcu názov Aporia. Svižná a úderná záležitosť, ktorú je však trošku ťažké žánrovo zaradiť. Samotná kapela využíva označenie melodeath s malou prímesou core. V princípe je toto tvrdenie pravdivé, avšak rovnako máme možnosť počuť aj viacero jemnejších pasáží a čistých vokálov, k inak dominantným ,,extrémnym“ vokálnym technikám. Avšak žiaden brutálny growl alebo scream neočakávajte, pretože hlasový prejav zostal niekde na polceste.

Zároveň je však nutné dodať, že vokálna stránka je odvedená na výbornú. Rovnako ako aj tá inštrumentálna, keď si prídu na svoje hlavne milovníci melodiky. Rovnako by sa dala opísať aj ďalšia pieseň Before Her Majesty. Menšiu zmenu prinesie až Swallow Hole so svojou pomalou a kľudnou prvou polovicou, ktorá sa postupne prehupne do tých tvrdších vôd. The Ripped Orbits sa stali okamžite mojou srdcovkou (a to nielen pre odkazy na astrofyziku), keď máme opäť možnosť počuť riadnu vypaľovačku. Naproti tomu States of Matter opäť o trochu viac spomalí, aby nás pripravila na záverečnú Origins of Doom. A práve tento posledný kúsok je jedným z najlepších popisov celého albumu, alebo ak chcete všetko vyššie spomínané v jednom songu.

V praxi to teda znamená, že si Frontier of Existence pre nás pripravili poriadne bohatú nádielku, ktorá presahuje viacero žánrových hraníc. Práve preto si na svoje prídu hlavne milovníci melodeath, doom, gothic…. a samozrejme všetci milovníci melodiky, ktorej tu je skutočne ako húb po daždi. Gitaristov treba pochváliť za výborne odvedenú prácu. Ako som už napísal vyššie, celé CD je výborne vyvážené, keď sa tvrdšie pasáže striedajú s kľudnejšími, rovnako ako aj celé piesne, keď niektoré piesne sú vyslovene pomalšie. Ďalšou silnou zbraňou albumu Chronicles of Grief I je jeho skvelá a nezameniteľná atmosféra. Tak sa texty pojednávajúce o ľudských pocitoch doslova pretavujú do každej jednej noty. Rovnako treba pochváliť aj vokály, keď striedanie rôznych polôh a prejavov vyústilo do skvelého výkonu. Ale, nech som úprimný, osobne musím pochváliť všetko, pretože na tomto CD som nenašiel jediné negatívum.

Takže, nejaké to zhrnutie. Frontier of Existence vydali svoj debut, ale vôbec to nie je poznať. Výborná a bohatá inštrumentálna stránka CD doplnená o skvelú atmosféru z neho robí v mojich očiach jeden z top albumov tohto roku.

Lineup:

  • Dariusz Antosz – spev
  • Przemysław Konior – gitary
  • Artur Mrowiec – gitary, vokál
  • Robert Szuta – basa
  • Jacek Sikora – bicie

Tracklist:

  1. Intro
  2. Aporia
  3. Before Her Majesty
  4. Swallow Hole
  5. The Ripped Orbits
  6. States of Matter
  7. Origins of Doom

Rok vydania: 2017

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/frontierofexistence
https://frontierofexistence.bandcamp.com/releases
https://www.youtube.com/channel/UCi4LVJTIKryil2nxOaIUS5Q

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *