Dereš – Na Pánske

deres na panske cover

deres na panske coverDnes si pripomenieme jednu z najväčších udalostí našej metal/rockovej scény z minulého roka. Bolo ňou vydanie debutu bratislavskej kultovky Dereš. Tá patrila medzi tak povediac slovenské metal/rockové legendy (vznikla v roku 1985), no až do minulého roku nemali na konte žiaden album.

Počas svojej histórie  zažili toho veľa – kapelou prešlo mnoho známych aj menej známych muzikantov (Radovan ,,Vrabec“ Orth, Ľubo Lichý) a ako vieme v roku 2006 zažili, aj veľmi smutnú vec – smrť dlhoročného leadera Vlada ,,Šeša“ Šešeru.

Na Pánske

Samotný album pojali ako dvoj CD. Prvé je klasický album, druhé je výber rôznych (štúdiových/live) nevydaných nahrávok. Čo sa týka prvého CD – tak v prvom rade musím pochváliť celkový, viac než vydarený zvuk.

Samotná muzika je pojatá prevažne moderným – hardrockovým smerom, ktorý kapele nesmierne svedčí. Odštartuje ho vec – Zlatý Vek (btw, na ňu existuje aj trianglový klip) v novom kabáte. Je krásnou ukážkou skvelej formy súčasnej zostavy Derešu.

Hneď v ďalších dvoch – Zostať s ňouŽiť čo sa dá, naplno predvedie svoje schopnosti aj spevák Vojto (vyššie a drsnejšie polohy).

Ďalej sa treba zmieniť aj o sedmičke – Strácam (dovolím si povedať, že má potenciál stať sa rovnakým hitom, ako už zmienený – Na Pánske), a aj o kúsku s názvom – Víno s kaviárom , ktorá je najmelodickejšia pieseň CD (dúfam, že nebude chýbať na koncertoch).

Zaujímavé kúsky bude obsahovať aj druhé – výberové CD. Len k úvodu by som mal menšiu výradu – na prvých dvoch miestach sú dve verzie Zlatého Veku – prvá live nahrávka z Martina 1988 (s Vrabcovým spevom) a hneď druha štúdiová nahrávka z roku 1989.

Mohli to radšej umiestniť inak (napr. jednu na prvé a druhú na posledné miesto). Ale, to je len detail. Ďalej treba spomenúť aj energickú metalovú – Posledný závod (tiež je tu v dvoch verziách – štúdiová z roku 1989 a  verzia z roku 2009, nahraná pre kompiláciu Bratislavský Nárez).

Nesmieme zabudnúť ani na pár menej známych kúskov – dve krásne balady – Pocta Markovi Polovi, a  tak trochu hair metalovo znejúcu baladu – Andy. Spieva ju človek menom Miroslav Kopačka.

Je tak trochu unikátom v tvorbe Derešu – jednak, čo sa týka hudby a taktiež aj spevom. Miroslav Kopačka ma úplne iný hlas ako Vojto. Rád by som bol, ak by znela aj na koncertoch, no zrejme to nebude možné.  A nebude tu chýbať ani povinná jazda – Na Pánske (taktiež oba verzie – aj pôvodná z roku 1989, aj nová z roku 2000), a Na Ženské.

Záver

Som nesmierne rád (a určite nie som jediný), že tento album konečne vyšiel.

Napriek dlhej neaktivite Dereš stále patria medzi slovenskú rock/metalovú špičku. CD Na Pánske je toho dôkazom. Snáď čoskoro bude mať aj nasledovníka, a ako povedal gitarista Ivan v novembrovom rozhovore, nemuseli by sme naň čakať ďalších 30 rokov.

Šešo, ktorému je ten album venovaný, by bol na nich určite hrdý.

CD1

Lineup:

  • Vojto Bohuš – spev
  • Ivan Horváth – gitara, vokál
  • Aty Béreš – basa
  • Martin Uherčík – bicie
  • Lukáš Horváth – klávesy (4,5)

Hosť:

  • Rasťo Sokol – hlas v Správach z domova

Tracklist:

  1. Zlatý vek
  2. Zostaň s ňou
  3. Žiť čo to dá
  4. Túžba
  5. Sen
  6. Nezúfaj
  7. Strácam
  8. Správy z domova
  9. Zastav to
  10. Víno s kaviárom
  11. Svedomie
  12. Energia

Youtube ukážka:

CD2

Ľudia:

  • Radovan Orth – gitara, spev (1)
  • Vlado Šešera – gitara (1 – 5), basová gitara (6 – 10), gitarové sólo (11)
  • Mário Valent – basová gitara (1 – 5)
  • Martin Uherčík – bicie (1 – 5, 8 – 11)
  • Ivan Horváth – gitara (2 – 11), basová gitara (11)
  • Vojto Bohuš – spev (2 – 5, 8 – 11)
  • Igor Doležal – bicie (6,7)
  • Miroslav Kopačka – spev (6,7)
  • Dušan Brachna – fujara (8)

Digitálny remastering: Ján Machút 2016

Tracklist:

  1. Zlatý vek (live)
  2. Zlatý vek
  3. Posledný závod
  4. Na panské
  5. Pocta Marcovi Polovi
  6. Mám zlé rána
  7. Andy
  8. Na panské
  9. Na ženské
  10. Nový život
  11. Posledný závod

Rok vydania: 2016

Vydavateľstvo: Mapmusic

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.deres.sk/
https://www.facebook.com/deresband/?fref=ts

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *