Gloom – Catharsis

Gloom Catharsis coverDá sa povedať, že gothic je mojou akousi srdcovkou medzi žánrami, veď predsa len, k mojim top favoritom patria jeho tvorcovia a formovatelia Paradise Lost, Type O Negative…

A tak, keď sa ku mne dostalo CD Catharsis od  ,,znovuzrodených“ gothicov Gloom, očakávania a zvedavosť boli na mieste.

Energia

Ako to povedať pekne, Gloom sa s tým ani trochu nepárali a začali pekne z ostra. Souls Walk Apart, ala song no. 1, je riadna vypaľovačka s poriadne chytľavým refrénom a klávesmi, čo sa vôbec nedržia v pozadí.

A musím dodať, že bez nich by sa táto pieseň nestratila ani v iných žánroch, napr. v takom heavy-speed. Toto postavenie kláves v hudbe mi najviac pripomenulo inú legendu žánru HIM.

Atmosféra

Ďalšia Heart Dead Remains je už takmer čistá gothic záležitosť s krásne ťaživou a pochmúrnou atmosférou. Nasleduje Lovesong, cover nemenšej legendy Cure. Za seba musím priznať, že táto rockovejšio – metalová verzia ma chytila za srdce omnoho viac ako originál, ktorý je sám o sebe skvelý.

Pokračujeme Lillyann, kde Martinovi (spevák) s vokálmi pomáha Natália Bučková, majiteľka príjemného hlasu, a tak, ako výsledok tohto duetu vznikol ďalší atmosférický song.

No One Ever, ďalšia rýchla a nekompromisná vypaľovačka, ktorá by sa opäť nestratila v iných žánroch. Na pieseň Fatal Trust padla voľba pre vznik videoklipu, avšak pre mňa paradoxné, nakoľko by som tento kúsok označil za najslabší na albume.

Ale možno je to len tým, že jednoducho pri ostatných výborných počinoch zanikol. A možno nie. V každom prípade nasleduje titulná vec. Takmer úplne (jedna vetička) inštrumentálna a akustická skladba. Stačí len jedno slovo. Nádhera.

A na záver máme The Last Chapter (náhoda? nemyslím si 🙂 ), najdlhší (niečo okolo 7 minút) a najmonumentálnejší song, ktorý akoby bol stvorený na ukončenie Catharsis.

A aký je teda album ako celok?

Spomínal som to už vyššie, a tak to spomeniem aj tu, tvorba týchto Sabinovčanov mi zo svetových skupín najviac pripomínala HIM, a nielen teda výraznými klávesmi, ale aj kompozíciou, finálnym dojmom… Ale určite nehrozí, že by ich vykrádali.

Gloom nám nachystali porciu výbornej a originálnej muziky, ktorá má potenciál zaujať skrz široké metalové publikum. Skvelé, temné, melancholické gothic kúsky sú prepletené s rýchlymi piesňami, ktoré nás okamžite preberú z nostalgie a smútku. Hudba je taktiež patrične tvrdá, na gothic scénu v mnohých pasážach viac ako býva zvykom.

Ale to je len dobré, pretože to len dokazuje, že táto formácia tvoria hudbu, aká ich baví a nie sú komerčnou a prvoplánovou záležitosťou. To je častým problémom mnohých kapiel tohto žánru. Na autentickosť nestačí mať očné linky, čiapku a pocit sebaľútosti aj z výhry jackpotu.

To, o čom piesne sú, a teda klasické gothic témy – láska, nešťastná láska, sklamanie z lásky, bolesť kvôli láske, smrť sú v podaní Gloom, nie že uveriteľné, ale dokonca reálne. Opäť sa pristavím pri klávesoch, ktoré mi na tomto CD jednoducho zapasovali, a tak ich považujem za najväčšiu devízu inštrumentálnej stránky.

Rovnako nemožno zabudnúť na gitaru, ktorá okrem skvelých riffov, dokáže vylúdiť aj niečo melodické, pričom výsledok je stále vysoko pozitívny.

Keď už tak chválim, tak nesmieme zabudnúť na vokály. Martin Pazdera jednoducho odviedol svoju prácu na jednotku s hviezdičkou (a šlo to aj bez growlov à la Paradise Lost 😉 ).

Finálny verdikt

Čo dodať? Catharsis je výborný album. Pre fanúšikov gothic povinnosť, pre ostatných veľká šanca na novú lásku. Samozrejme, lásku so šťastným koncom. Takže 5,5/6.

Lineup:

  • Martin Pazdera – spev
  • Igor Tinák – gitara
  • Miroslav Maľcovský – basa
  • Barbora Petrášová – klávesy
  • Radoslav Priputen – bicie

Hosť:

  • Natália Búčková

Tracklist:

  1. Souls Walk Apart
  2. Heart Dead Remains
  3. Lovesong (The Cure cover)
  4. Lillyann
  5. No One Ever
  6. Fatal Trust
  7. Catharsis
  8.  The Last Chapter

Rok vydania: 2017

Vydavateľstvo:Metal Age Productions

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.gloom.sk/sk/novinky/
https://www.facebook.com/gloomslovakia/
http://bandzone.cz/gloomsk
https://gloomsk.bandcamp.com/

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *