8kids – Denen die wir waren

Tie hudobné žánre, ktoré končia slovíčkom -core nepatria  zrovna medzi moje srdcovky. Napriek tomu som sa podujal na zrecenzovanie novinky Denen die wir waren nemeckých post-hardcoristov 8kids. A niekedy sa jednoducho môže udiať, že to, čo ste pôvodne ani nemali v pláne, a s čím ste nerátali, sa stane z jedných najlepších rozhodnutí aké počas života učiníte. V mojom prípade sa takýmto krokom ukázalo rozhodnutie recenzovať tento album, pretože to, čo ma čakalo som určite nečakal ani vo svojich najoptimistickejších predstavách.

Atmosférické Intro na navnadenie a už nasleduje prvá plnohodnotná skladba Bordsteinrand. Melodická kombinácia viacerých žánrov ako rock, metal, hardcore…, ktorá umne strieda scream s melodickými vokálmi nesúca sa prevažne v strednom tempe. Naopak, Über den Berg, už trochu zrýchli a viem si predstaviť, ako musí tento song fungovať na koncertoch. Inak tento kúsok sa okamžite stal mojou srdcovkou. Znova pre zmenu, Ich kann die Welt spüren opäť šliape na brzdu, a tak vzniká krásny atmosféricky počin. A takto by som mohol pokračovať ďalej, nakoľko sa na Denen die wir waren striedajú rýchle vypaľovačky (Zerbrechen) s náladovejšími piesňami, kde by som obzvlášť vypichol Geist, a Winter in dir. V poslednej menovanej by som potom najviac ocenil pridaný ženský vokál, ktorý bol skvelým spestrením na záver.

A práve tieto atmosférickejšie, v niektorých prípadoch až melancholické songy sú pre mňa najväčším plusom celej nahrávky. Predsa len, hrať rýchlo, agresívne a úderne je v dnešnom svete hardcore kapiel viac menej povinnosť, chvíľami možno až stereotyp. 8kids dokazujú, že túto časť frontu zvládajú na 100%. Avšak, hrať jemne, a vytvárať také skladby, ktoré vás chytia svojou náladou a citlivosťou za srdce je už trošku iný oriešok. A tu opäť 8kids šliape jak švajčiarske hodinky, a trúfam si povedať, že v mnohých pasážach dokonca prekoná v atmosfére songov kapely hrajúce temnejšie žánre – doom, gothic…. Tu musím opäť spomenúť Geist, ktorý sa pre mňa stal okamžite songom no. 1. Napriek rozdielnemu tempu v jednotlivých piesňach si všetky držia dostatočnú melodickosť. Obdobné to je aj so spevom, keď dvaja speváci – Jonas a Hans striedajú scream s melodickým spevom.

8kids patria medzi tie skupiny, ktoré spievajú vo svojom rodnom jazyku a teda konkrétne v nemčine. Minimálne pre mňa osobne sa jednalo o miernu nevýhodu, nakoľko nemecky príliš nesprechujem. Ale v každom prípade je to určite len a len pozitívum.

Takže, malé zhrnutie. 8kids nám pripravili melodický hardcore, v ktorom je cítiť vplyv viacerých iných žánrov tvrdej hudby bez nejakých experimentov. Na Denen die wir waren máme možnosť počuť rýchlejšie, ale aj melancholické piesne, ktoré sú pre mňa najväčším pozitívom.

Lineup:

  • Hans Koch – spev, gitara
  • Jonas Jakobra – spev, gitara
  • Emma McLellan – Bicie

Tracklist:

  1. Intro
  2. Bordsteinrand
  3. Über den Berg
  4. Ich kann die Welt spüren
  5. In den Sternen
  6. Zeit
  7. Zerbrechen
  8. Blitzschlag
  9. Geist
  10. Kamintrophäe
  11. Kann mich jemand hören
  12. Vis-à-vis
  13. Winter in Dir

Rok vydania: 2017

Vydavateľstvo: Napalm Records

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.8kids.de/
https://www.facebook.com/8kidsofficial/
https://www.youtube.com/8kidsofficial
https://www.instagram.com/8kidsofficial/

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *