Thrash Over Czechoslovakia – Hypnotic, Black light + Shock Session; 8.9.2017; Klub Kolečko – Žilina

Verím tomu, že sny viacerých ľudí sa splnili, keď sa aspoň symbolicky obnovil bývalý spoločný štát Slovákov a našich bratov Čechov. Alebo aspoň tak to naznačoval názov turné dvoch skupín Hypnotic (BA) a Black Light (Ke) s rôznym suportom. Na koncerte v Klube Kolečko v Žiline, pripadla táto úloha Shock Session z Turzovky. Ako teda celá akcia nakoniec dopadla?

Jediným výrazným negatívom večera bolo menšie meškanie koncertu, začal sa o dve hodiny neskôr ako bolo avizované. Čo už, pivo majú v danom klube výborné, tak sa to dalo prepáčiť, aspoň čas rýchlejšie zbehol. Zbehol, až hodinky začali ukazovať niečo kolo ôsmej hodiny večernej, keď sa na pódiu objavil prvý interpret – Shock Session. Túto kysuckú štvoricu je pomerne ťažké žánrovo zaradiť, k čomu sa samotní hudobníci postavili skutočne šalamúnsky. Vo svojom profile uvádzajú označenie world-music metal. Ak by som však mal vybrať jeden dominujúci žáner, tak by som použil slovíčko groove. Tomu zodpovedalo aj ich samotné vystúpenie, keď predviedli neskutočne energickú show plnú poriadne tvrdej muziky. Na hudobníkoch bolo vidno, že si koncert náležite užívajú, najmä ich spevák. Pár dní predtým som si na nete našiel ich tvorbu. Celkom ma celkom chytila za srdiečko. Rovnako tomu bolo aj v živom prevedení. Taktiež potešili aj slovenské texty. A ako bonus pridali aj dva covery od Pantery, čo je banda, ktorú som nikdy moc nemusel. Avšak pieseň 5 Minutes Alone patrí medzi svetlé výnimky, a čuduj sa svete, zrovna tá odznela. Náhoda? Nemyslím si. 🙂 Čiže prvé vystúpenie hodnotím len a len kladne.

Nasleduje ladenie nástrojov a to sa to už na pódium chystá košická svorka Black Light. Samozrejme nemôže chýbať akýsi maskot kapely- detská bábika. Neviem prečo je tomu tak, v princípe to ani nie je dôležité. Podstatná je hudba. A tá je v prípade týchto mladých chalanov z východu doslova a do písmená nebezpečnou náložou. Ich muziku by som sa pokúsil popísať ako thrash s výrazným vplyvom americkej školy. Riadny thrashový náklad, ktorý vyvolal dokonca riadny moshpit. Ľudia sa bavili (nikdy mi nešli odhady, ale tipoval by som, že v ten večer ich bolo niečo medzi 30-40) a všetci muzikanti išli na maximum.  Hralo sa hlavne z aktuálneho albáča Name of the One (Name of the One, Indecisive Face, Breeze), ale došlo aj na rovnomenne EP (Apple, Demons Will Be Feed) aj jednu novinku – Game. Takže opäť, ďalšia skvelá show, ktorú som si napriek trošku horšiemu zvuku výborne užil, palec hore.

Znova ďalšie ladenie a to už bola na scéne banda z nášho hlavného mesta Hypnotic. A môžem povedať len to isté, čo o predchádzajúcej formácii ďalšia poriadna thrash nálož, ktorá vyvolala riadny moshpit a besnenie fanúšikov (v dobrom slova zmysle). Krátku pauzu kvôli problémom s nástrojmi využili na improvizáciu, a tak sme v ten večer mohli počuť aj Michaela Jacksona. Potom už podľa plánov odznel aj Exodus (skladba Lesson in Violence, btw: najväčší vplyv v tvorbe tejto kapely vidím v USA a thrash metale týchto končín) a aj cover Sepultury – Inner Self. Z vlastných veci odznelo niekoľko songov ako napr. Crumbilng mind, Gift of Misery aj zopár nepomenovaných kúskov.  Ďalšia výborná muzika, ktorá vyrastá v našich končinách.

Takže ak by som to mal zhrnúť, Thrash Over Czechoslovakia bol výborný nápad s ešte lepším prevedením. Všetky tri formácie podali fantastický výkon, hrajú parádnu muziku, robia dobrú show. Možno teraz zo mňa hovorí kysucké srdiečko, ale najviac ma aj tak oslovili práve chlapi z Kysúc hrajúci v Shock Session.  V každom prípade, o thrash a groove metal je na Slovensku postarané, pretože máme minimálne tri ďalšie kapely, ktoré sa môžu v tomto žánri dostať hodne ďaleko.   

Za foto ďakujem skvelej fotografke Ivanke Beňovej 🙂

Galérie:


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *