Ayat – Carry On, Carrion!

Ak sledujete metalovú scénu z arabských krajín viete, že mnoho tamojších interpretov to ma  kvôli náboženskej cenzúre veľmi ťažké. Medzi nich patria aj Libanončania Ayat (v preklade z arabčiny zázrak).  Keby niekto v Libanone prišiel na to čo páchajú, mali by zrejme veľký problém. Hudobne dokážu zaujať, ale…

Charakterizovať toto ako čistokrvný black metal, by bola naozaj hlúposť  (hneď v prvej skladbe si vypočujte veľké vplyvy heavy metalu), skôr by som túto kapelu označil za extreme metal.  Žiadne prevratné melódie – hrajú len to, s čím už  niekto prišiel veľmi dávno.

Zo začiatku som mal problém to vypočuť do konca, ale pri opätovnom vypočutí sa môj dojem upravil. Skladby v prvej polovici sú na jedno kopyto a je problém ich od seba odlíšiť. Mnoho pesničiek mi to kompozične pripomínalo zinscenované divadlo, alebo komédiu v tom ako idú jednotlivé nástroje efekty a spevy.

Ayat prišli do štúdiu s celkom slušným konceptom, ale jednotlivé nápady, neboli to najlepšie čo som počul.. Od druhej polovice to začne byť konečne zaujímavé. „Closure Is Boring“– zaujímavá gitara a spev. Reverend Filthy F*ck mi tu trochu inklinuje na Magnusa Caligulu a mohol vyjsť zo svojej komfortnej zóny.

Jerusalem I – kvalitne spracované klávesové efekty.  Jerusalem II- zaujímavý začiatok, aj basa plus dobré prechody na bicích.  „The First Art of Arrogance, Part II (The Apocalypse Is but an Ejaculation)“ dosiahla vrchol arogancie, čo bolo nakoniec aj cieľom tohto CD.

Mastering a mix je totálne pokašľaný. Basu takmer vôbec nepočuť, česť výnimkám („Jerusalem II“). Bicie sú veľmi ploché, mdlé (pri postprodukcii bolo potrebné vytiahnuť hore ako bubny, tak aj činely). Seriózne, ako zvuk naprogramovaného bubeníka.

Gitary sú skôr prispôsobené do spomínaného heavy metalu, než špinavého black či extreme metalu. Jediným svetlým  momentom, že spevy neboli upravené – to čo počujete je priamo z nahrávacieho štúdia.

Obal je z celého CD najviac podarená vec. V temných monotónnych farbách vystihuje celkovú atmosféru pesničiek.  Pripomína mi to staré fotografie upravené farebnými filtrami. Kostra, svadba, krvavý plač ale aj smrť, posolstvo tejto dvojky.  Chalani Morbidium records by mohli popremýšľať nad edíciou LP, kde by sa tejto skvelý artwork ešte lepšie zvýraznil.

/السلام معك/ – /alsalam maeak / – v preklade mier buď s tebou, tak nech je.. Netvrdím, že je to zlá kapela, no toto CD im jednoducho nevyšlo a ani tá dlhá pauza od debutu im neprospela.

Line-up:

  •  Reverend Filthy Fuck – spev
  •  Mullah Sadogoat – gitary, basa

Tracklist:

  1. Raw War (Beirut Unveils Her Pussy Once More)
  2. Every Time a Child Says “I Don’t Believe in Allah” There Is a Little Allah Somewhere That Falls Down Dead
  3. I Think I Killed Her
  4. Aisha
  5. Fever in Tangiers, or to William
  6. Closure Is Boring
  7. The Pig Who Had Miraculously Been Spared Decomposition
  8. Jerusalem I
  9. Jerusalem II
  10. The First Art of Arrogance, Part II (The Apocalypse Is but an Ejaculation)

Rok vydania: 2017

Vydavateľstvo: Morbidium Records

Youtube ukážka:

Linky:
https://moribundrecords.bandcamp.com/album/six-years-of-dormant-hatred

Hodnotenie: 2,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *