Majo Krátky (Volume) – ,,Všetky texty sú ako odraz mojej mysle”

Majo KrátkyTento rok prišli trenčianski rockeri Volume už s tretím full albumom, ktorý dostal názov Pravá tvár. Aj keď typické atribúty kapely ostali zachované, predsa niekoľko vecí je inak. Tentokrát ho nahrávali v známom štúdiu Exponent u Tomáša Kmeťa a taktiež je pomerne tvrdší ako predošlé. Podrobnosti o ňom a aj mnoho iných zaujímavostí sa dozviete v nasledujúcom rozhovore s hlavným protagonistom – gitaristom a spevákom Majom Krátkym:                

Tak čauko. Pred pár týždňami vyšiel váš už tretí full album Pravá tvár. Prvé, čo si možno človek pri úvodnej a zároveň titulnej skladbe všimne, že je na vaše pomery dosť tvrdá a pod. je to tak na celom albume. Prečo ste sa rozhodli pritvrdiť?

Majo Krátky: Túto otázku dostávam v poslednom čase dosť často. Nebol to zámer tohto albumu. Stále píšeme skladby ako doteraz, stále máme rovnakú postupnosť. Je ale pravda, že sme trošku upravili ladenie kvôli  zvuku gitár a taktiež kvôli spevu.

Dôležitá vec je, že sme konečne dosiahli naozaj skvelý zvuk. Preto to môže znieť tak, že sme pritvrdili. Ale zámer to určite nebol. Stále je to ten hard -rock z Trenčína, len s iným zvukom.

Mix a mastering prebiehal v známom štúdiu Exponent Tomáša Kmeťa. Ako ste nadviazali spoluprácu?

Majo Krátky: Náš bubeník Ľubo sa s Tomášom už istú dobu pozná. Keď sme skladali nové skladby, tak sme sa bavili o tom, že by to už po troch CD chcelo naozaj veľmi kvalitný zvuk. Vtedy prišiel Ľubo a vraví, že sa skúsi spýtať Tomáša, a on súhlasil.

Stopy sme nahrávali v našom vlastnom štúdiu a Tomáš si vzal len čiste stránku konečného mixu a zvuku. Preto znie album tak uvoľnene.

Na celom albume sú skladby na rôzne témy. Chcel by som sa spýtať či zdrojom niektorých (Zapredaná duša, Ku Hviezdam)  boli aj veci, čo si reálne zažil?

Majo Krátky: Vždy keď píšem text k novej skladbe, tak čerpám inšpiráciu z toho, čo som sám zažil, alebo čo by som zažiť naozaj chcel. Všetky texty sú ako odraz mojej mysle.

Napríklad Zapredaná duša je môj pohľad na istú časť môjho života, ktorá je už definitívne za mnou. Naopak, Ku hviezdam je o mojom snívaní a o snoch všetkých ľudí, ktorí sa snažia niečo dosiahnuť. Či už pracovne alebo hudobne. Vždy sa mi lepšie píše o niečom z reálneho života. Vtedy sa texty píšu samé.

Zmeny

Zdá sa mi, že oproti minulosti ste dali aj väčší dôraz na doprovodné vokály. Je to pravda alebo je to len môj pocit?

Majo Krátky: Máš úplnú pravdu. Tentokrát som na to nebol sám, pretože sme vokály a celkové aranžmány riešili viacerí. So spevom mi od tohto albumu pomáhajú aj Jano (basa) a Kubo (gitara). V skladbách je mnoho miest a riffov, ktoré práve iba kvôli klasickým vokálom znejú úplne inak ako doteraz.

Ale na predošlých albumoch bolo vokálov tiež dosť, ale ako som už vravel, záverečný mix mal plne v rukách Tomáš Kmeť, ktorý jednotlivé stopy zosúladil. Preto sa môže zdať, že je stôp viac, no boli len inak mixované. Ale je pravda, že sa naozaj v štúdiu veľmi rád s vokálmi hrám. Tento album sme nahrávali takmer rok, tak som mal čas spevy precízne premyslieť.

Taktiež ste nepoužili už žiaden anglický text. Definitívne ste už rezignovali na angličtinu?

Majo Krátky: Áno, presne tak. Paradoxne zo začiatku som bol ja najviac za anglické texty.  V slovenskom jazyku sa mi zo začiatku naozaj ťažko písalo. No postupom času mi už vôbec slovenské texty problém nerobia. práve naopak. Čím ďalej, tým viac rád a rád píšem náročnejšie texty po slovensky.

Aj pre mňa je to výzva a každá výzva ťa v niečom posunie vpred. Napríklad napísať text na Pravú tvár a následne na Prisahám. To je pre mňa tá pravá výzva. Taktiež ma neskutočne tešia naši fanúšikovia na našich koncertoch, ktorý sa slovenskému textu poddajú oveľa rýchlejšie.

Ale v budúcnosti sa anglickým skladbám nebránim. Je možné, že vydáme EP našich skladieb práve v anglickom jazyku.

 V skladbe Závisly budeme počuť aj nejaký ženský hlas. Kto to je a ako vznikla táto spolupráca?

Majo Krátky: Áno, presne tak. Druhého hlasu sa ujala Hanka Peceková. Minulý rok sme hrali s jej kapelou BACKSPACE prvýkrát. Po pár tónoch, ktoré som počul som chalanom oznámil, že tento hlas musím dostať na náš nový album. Jej sila hlasu ma úplne dostala.

Povedal som si, že tentokrát dáme duet na úplne inú skladbu, ako na poslednom EP. Hanke som poslal demo songu Závislý a ona súhlasila. Je to skvelá speváčka. Snáď sa nám podarí tento song zahrať live aj spolu s Hankou.

Koncerty

Na webe máte aj nejaké informácie o chystanom Pravá tvár Tour. Môžeš povedať viac, ako to zatiaľ vyzerá?

Majo Krátky: Pravá Tvár TOUR bude zatiaľ naše najrozsiahlejšie turné vôbec. S novým albumom sme sa chceli dostať hlavne do Čiech a na miesta, kde sme ešte koncert nehrali. Momentálne máme koncerty od začiatku marca až do konca augusta, čo je naozaj neskutočné. Ešte viac neskutočné je, koľko koncertov nás čaká v Čechách.

Stále je v riešení mnoho koncertov, ktoré ešte nie sú zverejnené. Prvýkrát sa napríklad dostaneme na východ a to hneď niekoľkokrát. Veľmi sa na toto turné tešíme. Na čo sa ale tešíme úplne najviac, je krst nového CD v domácom klube Lúč už 3.3.2018.

Rozhodli sme sa celé vstupné z tejto akcie venovať  Trenčianskemu útulku pre psy a teda opäť našou hudbou podporíme dobrú vec. Radi našou hudbou pomáhame tým, ktorí to potrebujú. Je ale viac ako isté, že koncerty budú ešte pribúdať a je možné, že naše PRAVÁ TVÁR TOUR bude trvať až do decembra.

Sú v pláne aj nejaké letné festivaly?

Majo Krátky: Veľké letné festivaly sú pre nás ešte skôr nedostupné, pretože fungujeme relatívne krátko. Ale v zozname už open-air akcie máme, a to napríklad KARVINÁ ROCKS, a PARENICA FESTIVAL.

Volume

Zmeny v zostave

Volume nedávno opustil Phil Magala a namiesto neho prišiel Kubo Kramár. Čo bol dôvod?

Majo Krátky: Mňa osobne táto vec dosť zasiahla. Phill prekonal minulý rok mnoho osobných aj pracovných zmien. Zmenil bydlisko, ale hlavne zmenil prácu, ktorá je naozaj časovo veľmi náročná. Jednoducho povedané, už nemal toľko priestoru. Predsa len kapela ti zožerie naozaj dosť veľa času.

Vôbec sme sa nerozišli v zlom. Sám Phill prišiel s tým, že nás nechce obmedzovať a navrhol náhradu. Spolupráca s ním ale nekončí a je možné, že sa bude opäť podieľať na ďalších nahrávkach.

Mohol by si povedať pár slov k novému členovi?

Majo Krátky: Samozrejme. Kubo je veľmi šikovný chalanisko. Je veľmi otvorený, učenlivý.  Nakoľko je Kubo od nás výraznejšie mladší, tak k nám priniesol nový vietor a všetci sme s ním celkom ožili. Hlavne Kubo je úplne iný gitarista ako Phill a to naše skladby aj trošku ovplyvnilo.

Predsa len ani jeden gitarista nie je rovnaký a svojou hrou ovplyvní kapelu, ako celok. Čiže aj pre nás je to v tomto pohľade zaujímavé.

Nové skladby 

Viem, že si mimoriadne aktívny muzikant – v osobnom rozhovore si ma párkrát prekvapil, že aj keď bolo krátko po vydaní albumu, hneď si mal zložených množstvo ďalších skladieb. Je tomu tak aj teraz alebo máš momentálne prázdny šuplík?

Majo Krátky: Určite prázdny šuplík nemám. Už pri nahrávaní nového albumu som mal nápady na ďalšie CD. Chalani sa na mňa vtedy pozreli štýlom “Hovädo, prestaň blbnúť”. 🙂 Ale, to som celý ja. Riešim teraz niekoľko sólo skladieb súčasne. Taktiež budem asi niečo skladať pre kapelu Backspace.

Okrem toho som dostal ponuku podieľať sa na nahrávaní filmovej hudby a dokonca som dostal ponuku účinkovania v muzikáli, čiže máš pravdu. Miestami som aktívny až moc. Ja ale hudbou žijem, čiže je to skôr pre mňa pocta a opäť ďalšia výzva.

Ejha, povedz o tom viac (Backpace, filmová hudba, muzikál).

Majo Krátky: Hanka, ktorá so mnou naspievala Závislý mi spomínala, že majú veľmi málo vlastných skladieb, pretože sa im veľmi nedarí niečo vlastné zložiť. Hanku a aj celú kapelu som si dosť obľúbil, tak som im ponúkol, že im s vlastnou tvorbou veľmi rád pomôžem. Vždy sa mi páčila myšlienka písať pre niekoho iného a nie pre mňa. K tej filmovej hudbe.

Oslovil ma Maťo Stískala, ktorý sa venuje práve tejto forme hudby s tým či by som nemal záujem nahrať zopár gitarových partov a pozrieť sa na to pohľadom druhého producenta. Bol som naozaj veľmi milo prekvapený. No, ale najviac ma dostala ponuka byť spevákom v muzikáli, kde sa teraz čaká na dokončenie scenára.

Naozaj sa na toto všetko veľmi teším. Bude to veľká škola.

Súčasnosť – minulosť

Super blahoželám. 🙂 Váš debut vyšiel približne pred 4 rokmi. V čom vidíš najväčší posun kapely od tej doby?

Majo Krátky: Ďakujem veľmi pekne. Posun? Úplne vo všetkom. Najväčší rozdiel je ale v tom, že už nerobíme albumy na rýchlo. Prvé dva albumy vznikali iba zopár mesiacov. Posledný album Pravá Tvár vznikal jeden celý rok. Keďže práce trvali tak dlho, mohli sme sa na tom autorsky podieľať úplne všetci.

Ako kapela sme sa za ten čas posunuli vpred úplne vo všetkom. Teda, je to náš pohľad na tie štyri roky. Ten objektívny pohľad musíme nechať na našich fanúšikov.

Náš posledný rozhovor sa uskutočnil 9. júna 2015. Zmenilo sa v tvojom osobnom živote niečo od tej doby?

Majo Krátky: To už je toľko? 🙂 Neskutočné, ako ten čas letí. Práveže ani nie. Som momentálne naozaj šťastný s tým, čo mám a nič výrazné by som nemenil.

Ok, tak to je už záver. Ďakujem pekne za rozhovor a ako je u mňa zvykom poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Majo Krátky: Ja ďakujem za skvelý rozhovor a možnosť opäť niečo porozprávať o kapele VOLUME.

Odkaz pre čitateľov? Ďakujem každému jednému, čo číta tieto riadky, pretože tým podporuješ tento web, vďaka ktorému si sa opäť niečo dozvedel o slovenskej undergroundovej scéne a verím, že sa s každým osobne stretneme na našom VOLUME-PRAVÁ TVÁR TOUR 2018.

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.volumeband.sk/index.php
https://www.facebook.com/volumetn/
http://bandzone.cz/volumetn
https://www.instagram.com/volumeslovakia/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *