Majo Krátky (Volume) – ,,Veľmi ma teší, že má rock na Slovensku také silné zastúpenie”

majo volumeZmeny v zostave, štvrtý štúdiový album Jeden život nestačí. Takto by sa dalo charakterizovať posledných pár mesiacov v živote trenčianskej rock (metalovej) formácie Volume. Spomínaná platňa predstavuje trochu inú tvar tejto kapely. Ak chcete vedieť viac, určite si prečítajte tento rozhovor s frontmanom Majom Krátkym:

Zdravím Majo, poďme na to. Predstav si, že som človek, ktorý o Volume nikdy nepočul. Ako by si ma nalákal na váš nedávno vydaný album Jeden život nestačí?

Majo Krátky: Ahoj Tomáš. Ak hľadáš hudbu so zahraničným zvukom a kompozíciou, ak máš rád žánrovo pestrofarebné albumy so slovenskými textami, ak hľadáš silné gitarové riffy spolu s chrapľavou farbou hlasu a jednoducho miluješ rock, tak práve pre teba je náš nový album Jeden život nestačí.

V čom sú podľa teba najväčšie odlišnosti od jeho predchodcu Pravá tvár?

Majo Krátky: V prvom rade je to určite zvuk a celkový vizuál. Pri albume Pravá Tvár sme stále hľadali to, akým smerom vlastne chceme ísť a ako chceme znieť. Teraz sa nám to konečne podarilo.

Veľmi tomu napomohlo to, že sme mali v rukách celý proces nahrávania a masteringu. To je vec, ktorá od poslednej nahrávky odlišuje všetky predchádzajúce. Podstatným faktorom je spolupráca s textárom a producentom Rasťom Gettom, ktorý dal do piesní svieži vietor.

Kedy začali vznikať piesne pre Jeden život nestačí?

Majo Krátky: Prvé piesne som začal písať pár mesiacov po vydaní albumu Pravá tvár v roku 2018. Ja som neustále v skladaní veľmi aktívny, preto sme nikdy nemali núdzu o nové piesne. Ale komplexne sme na albume začali pracovať v lete roku 2019. Vtedy som mal napísaných asi 20 piesní.

Práve v tom období sa k nám pripojil Rasťo ako textár. Nakoniec sa ukázal ako plnohodnotný producent, ktorý naozaj vie čo robí. Pripravených sme mali okolo 28 piesní, z ktorých sa podarilo na album dať 14.

Podieľali sa na ňom aj noví členovia?

Majo Krátky: V podstate sme celý album napísali ja a Rasťo. Výnimkou je pieseň Ďakujem, kde hudbu napísal náš už bývalý člen. Ale ako tím sme všetci spoločne potom riešili post-produkciu a finalizáciu. Každý z nás dal do tejto nahrávky maximum.

Nedávno v súkromnom pokeci si mi povedal, že písaniu textov si sa prestal venovať. Prečo?

Majo Krátky: Písaniu textov som na neprestal venovať úplne, ale prenechal som to skôr Rasťovi. Jeho texty sa mi veľmi páčia a dokázal do nich dať príbehy, ktoré idú tak trochu mimo môjho pera.

Práve preto znie ten album textovo inak ako naše predchádzajúce nahrávky. Mal som tak viac priestoru venovať sa písaniu hudby. Stále sa ale textami zapodievam, ale skôr pri písaní pre iných spevákov.

Čiže žiaden s textov, ktorý je na albume nie je tvoj?

Majo Krátky: My sme s Rasťom vždy pracovali ako tím. Niekedy som prišiel s nápadom ja, niekedy Rasťo ale vždy sme texty finalizovali spolu.

Niektoré texty sú čisto Rasťove, väčšina je ale naša spoločná práca. Vtedy sme vždy mohli skúsiť ako mi ten text sadne, či mi sedí frázovanie a tak ďalej. Čisto moje texty na tomto albume sú piesne Jeden život nestačí a Význam zlých slov.

No krátko po vydaní ste sa rozlúčili s basákom J. Omelkom. Prečo?

Majo Krátky: Došli sme do bodu, kedy sme skrátka nevedeli touto cestou ísť spoločne. Spoločne sme došli k rozhodnutiu, že táto zmena je pre naše ďalšie fungovanie nevyhnutná. Život ide ďalej.

Máte už náhradu?

Majo Krátky: Áno. Veľmi ma potešilo že po zverejnení ponuky sa nám ohlásilo naozaj mnoho skvelých hudobníkov takmer okamžite.

Po pár dňoch sme narazili na správu od nášho dlhoročného kamáta Luba Beďača, ktorý sa venuje base tiež takmer celý život. Zahrali sme si a zistili sme že je to to pravé. Momentálne to v kapele funguje naozaj skvele. V novej zostave sme už stihli odohrať už 3 koncerty.

Epidemiologická situácia sa začína opäť zhoršovať, no môžeš povedať, či sa budeme môcť s vami stretnúť na nejakých koncertoch?

Majo Krátky: Momentálne žiadne akcie neplánujeme. Práve kvôli protipandemickým opatreniam je to stále veľmi neisté. Máme za sebou celkom hektické obdobie. Okrem letných festivalov a open-air koncertov sme riešili zmenu v zostave.

Momentálne si chceme dať trošku oddych a skôr si dávame záležať na tom, aby sme zdokonalili novú zostavu. Pripravujeme sa na budúci rok, kedy by sme chceli odohrať JEDEN ŽIVOT NESTAČÍ TOUR. Momentálne je tá klubová scéna naozaj neistá.

volume

Čo robíš cez bežné dni, keď si chceš oddýchnuť od muziky?

Majo Krátky: Nakoľko mám nahrávacie štúdio a živím sa prevažne hudbou, je to niekedy ťažké. Ale pre mňa je relax keď sa môžem rozprávať s inými kapelami, písať pre nich hudbu alebo ich piesne nahrávať. Je to skvelý pocit.

Ale keď je toho už naozaj mnoho a potrebujem vypnúť, tak veľmi rád bicyklujem alebo ideme spolu s priateľkou do lesa. Je to pre mňa ten najlepší relax.

Ty si bol známy, ako neskutočne hyperaktívny muzikant. Máš aj teraz nejaké nové skladby, ktoré sa ešte nedostali na album? Ak áno, kedy pôjdu von.

Majo Krátky: To mi asi zostane už navždy. Ja skrátka hudbu milujem a pre mňa deň bez hudby nie je plnohodnotným.

Momentálne mám rozpísané piesne pre viaceré kapely v rámci môjho štúdia VOLUME PRODUCTION. Taktiež sa pripravujeme spolu s ďalšími kapelami na nahrávanie ich piesní. Ale nové nápady mi idú hlavou každý deň. Kedy ale vydáme s VOLUME, alebo kedy vydám sám niečo nové, je zatiaľ vo hviezdach.

Neuvažoval si niekedy aj o nejakom bočnom projekte popri Volume?

Majo Krátky: S touto myšlienkou sa pohrávam už nejaký ten piatok. Ale neviem či by som to časovo zvládal.

VOLUME je moja rodina. Nerád by som to delil na ďalšie projekty. Ale možno sa k tomu niekedy dostanem a niečo vydám sám. Zatiaľ ale takú potrebu veľmi nemám. Chalani mi v písaní piesní plne dôverujú tak môžem písať to, čo ma baví. Preto sú naše albumy tak žánrovo pestré.

Ty sa okrem kapely Volume venuješ aj producentskej činnosti – Volume Production. Mohol by si o tom povedať viac?

Majo Krátky: Samozrejme, veľmi rád.

Je to nahrávacie štúdio kde sa snažím rovnako dostať zo seba maximum. Zastrešujeme pre kapely mnoho vecí. Okrem nahrávania singlov a albumov v profesionálnej kvalite ponúkame aj písanie autorských piesní, písanie textov, grafické práce pre kapely, mix a mastering, propagáciu a tak podobne. Veľmi ma baví práca s inými kapelami.

Okrem toho, že ma to veľmi napĺňa, môžem byť stále ponorený po uši v hudbe. Som veľmi rád, že sa kapely stále za mnou vracajú. Je to skvelý pocit.

Vedel by si aj odporučiť nejaké ďalšie zaujímavé kapely, s ktorými si v poslednom čase prišiel do styku?

Majo Krátky: Priznám sa, v poslednej dobe som hľadaniu novej hudby veľmi nedal. Skôr som sa motal v tom čo ma baví najviac ako Bon Jovi, Metallica, Santa Cruz alebo blues celkovo.

Veľmi ma zvukovo ale oslovil nový album Chevelle-Niratias. Konkrétne pieseň Mars Simula. Zo Slovenskej scény ma dosť oslovil nový album kapely Svieca vo vetre s názvom (Ne)poznaní.

Ok, tak to je už záver. Ďakujem pekne za rozhovor a ako je u mňa zvykom poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Majo Krátky: Ďakujem všetkým, ktorí nás celé tie roky podporujú. Bez vás by to proste nikdy nešlo.

Veľmi ma teší, že má rock na Slovensku také silné zastúpenie. Veľmi sa tešíme keď sa spolu s vami stretneme na našom koncerte. Držte sa.

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.volumeband.sk/index.php
https://www.facebook.com/volumetn/
http://bandzone.cz/volumetn
https://www.instagram.com/volumeslovakia/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *