Stay Down – My Way (EP)

Stay Down My Way coverZrejme si z toho môžem už spraviť tradíciu, keď na začiatku recenzie poviem, že core žánre nepatria medzi moje obrovské srdcovky. Samozrejme, sa niekedy nájde nejaká lastovička, ktorá mi ukáže, že aj v týchto vodách sa nájdu kvalitné nahrávky. No a potom sú tu tie prípady, ktoré mi do srdca vrazia ostrý hrot, ktorý tam ostane už navždy. Tak ako EP My Way od mladej kapely Stay Down spoza rieky Morava.

Ale pekne po poriadku. Slušnosť ešte nevymrela, a tak prvý song začne predstavením samého seba. Fucking Brave. Rýchla, nekompromisná, sluchovody masírujúca jazda so skvelými riffmi, dostatkom melodiky, growlami a screamom mladej speváčky doplnený čistým mužským vokálom. Sám neviem, čo dodať.

Teória o kvalitných a chytľavých piesňach prevedená do praxe. Žiadna prázdna veta, ktorá za 3 dni vyšumí z príslušnej časti mozgu. Ako sa vraví u nás, jednoducho lahoda. To som však ešte nevedel, čo nasleduje potom. Titulná skladba, ktorá všetko napísané vyššie posúva ešte vyššie na úplne iný level. Tu už fakt neviem, čo ešte dodať. Free Like a Bird pokračuje v nastolenom tempe, pričom ma najviac zaujal melodický a takmer, až do menej ,,extrémnych“ žánrov pasujúci refrén. No a dostávame sa k poslednému kúsku s názvom The Last Pain. Ten sa dočkal aj klipového spracovania, ktorý určite odporúčam, nakoľko okrem kvalitnej hudby môžete oceniť, aj krásu členov kapely (za mňa, teda nežnejšej časti skupiny 🙂 ). Ale späť k hudbe, opäť pokračujeme vo vychodených koľajach.

To však vôbec nevadí, pretože, ako som už naznačil na EP My Way funguje všetko na výbornú, možno ešte lepšie. Inštrumentálna stránka je postavená na skvelých gitarách. Množstvo chytľavých riffov vám vytvorí nespočetné množstvo zárezov do pamäte, pričom je to najmä vďaka ich nekompromisnosti a schopnosti prevalcovať vás ako tornádo. Do akejsi opozície na krátke vydýchnutie alebo len na obohatenie hudobnej stránky, máme taktiež možnosť počuť aj dostatok melodických pasáži, tiež dostatočne kvalitných. Gitaristi jednoducho dominujú a berú si veľkú časť priestoru pre seba. Samozrejme nemožno ani opomenúť prácu pánov za bicími a basou, ktorí rovnako predviedli veľmi dobrý výkon. Zbytok priestoru však pre seba berie svojím sebavedomým a suverénnym spevom (growlom, a screamom) hlavná vokalistka.

Metalcore nie je progresív, aby každý kritik híkal a padal na zadok, avšak myslím si, že Stay Down vo vodách svojho žánru predviedli enormne kvalitný výkon, ktorý ho možno aj presahuje. Vyvážená a kvalitná inštrumentálna stránka celej nahrávky doplnená o výborný vokálny výkon, robí z EP My Way skvelý debut, ktorý by mohol predznamenať veľkú budúcnosť tejto mladej kapely. 

Lineup:

  • Jane Taylor – spev
  • Jan Juricek – sólová gitara
  • Simona Blazkova – gitara
  • Petr Hrncar – basa, vokály
  • Jan Jambo Dubrava – bicie

Tracklist:

  1. Fucking Brave
  2. My Way
  3. Free Like a Bird
  4. The Last Pain

Rok vydania: 2017

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka

Linky:
https://www.facebook.com/StayDownOfficial/
https://bandzone.cz/staydown
https://www.youtube.com/channel/UC4AoPL162pX-rbikdnvoxnw

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *