Down to Hell – V Zajatí Temnoty

down v zajati coverKaždý nejako začína. Niekto nezačne vôbec, iný pre zmenu V zajatí temnoty. S takýmto menom bol pokrstený debut malackej skupiny Down to hell, hrajúcou symfonický black metal.

Prečo symfonický nám ukáže čisto inštrumentálne intro s príznačným pomenovaním Ticho pred búrkou. Klávesy a vážna hudba rezultuje do skutočne podareného úvodu.

No a kvôli čomu aj ten black metal zistíme o malú chvíľu, keď sa na nás rúti z každej strany Pán vetra, búrky a mrakov. Solídna spúšť evokovaná názvom.

Melodickosť

Celá inštrumentálna stránka je dosť melodická, na čom majú hlavný podiel klávesy, ktoré sú v mnohých pasážach až dominantné. Otázka je, aký to má súvis s tým, že klávesák Ľubo je spoluautor hudby vo väčšine piesní. Úprimne však dodávam, že hoci nie som veľkým fanúšikom klávesov (snáď s výnimkou Nightwish 😉 ), tak už mám druhú výnimku.

Rovnováhu v tvrdosti vyrovnávajú gitary produkujúce chytľavé riffy, avšak aj páni gitaristi si dopriali slušnú dávku melodickosti. A treba ešte vypichnúť sóla, hlavne v piesni Nemŕtva nevesta. Skladby sú kompozične vystavané, striedanie temp, motívov, dominantných nástrojov, melodických a tvrdších pasáži je úplne bežná prax. Minutáž jednotlivých songov tomu nahráva úplne do karát- väčšina z nich má kolo 7 minút. Nahráva však aj priestoru pre prvé negatívum.

Niektoré časti sú o poznanie slabšie a nudnejšie, absolútne mi nesadol stred v Skazení, a piesne Prízrak a Smrť, ktoré mi prišli najmenej výrazné. Inverzne zas vnímam Bosorské sólo a Krvavé jazero, ktoré osobne beriem ako najlepšie kúsky na albume. Ich hlavnou devízou je atmosféra, ktorú sa im podarilo vytvoriť. Zatiaľ zrejme najlacnejšia cesta ako cestovať v čase, konkrétne do stredoveku.

Texty

Keď sme už pri cestovaní, tak sa presuňme k textom. Ich autorom je opäť klávesák Ľubo Müller, s výnimkou Pán vetra, búrky a mrakov. Ich obsahom sú fantasy a mystické veci s vplyvom slovanskej kultúry, avšak dotkneme sa aj náboženstiev – pokrytectva, inkvizície, násilného pokresťančovania.  Až na pár rýmov, ktoré mi moc nezneli napr:

Ak to nedokážeš, Bolestivou smrťou zomrieš (Drak) nemám žiadne výhrady. Všetky sú v slovenčine, čo vnímam ako ďalšie pozitívum.

Spev si podelili Kani – growl a scream spoločne s Maťou, ktorá si vzala na starosť čisté vokály. Istá analógia so štýlom kráska a zviera. Za 100 bodov sú ich dialógy, obzvlášť v Nemŕtvej neveste, kde spolu vytvoria vskutku zaujímavý príbeh. A ešte k Mati, jej tajomný prejav v  Bosorské sólo Krvavé jazero mi nahnal husiu kožu. Veľká pochvala 😉

Slovko na záver

Vlastne ani nie je čo dodať, až na pár detailov veľmi kvalitný počin. Ak si DTH udrží tento kurz, nepochybujem o tom, že budú mať veľký úspech mnoho fanúšikov. Minimálne jedného si už získali. 5/6.

Lineup:

  • Maťa – vokál (čistý)
  • Kani – gitary, vokál (growl)
  • Ťapo – gitary
  • Miro – basgitara
  • Ľubo – klávesy
  • Bensfúr – bicie

Tracklist:

  1. Ticho pred búrkou
  2. Pán vetra, búrky a mrakov
  3. Skazení
  4. Bosorské sólo
  5. Krvavé jazero
  6. Prízrak
  7. Smrť
  8. Nemŕtva nevesta
  9. Drak

Rok vydania: 2014

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
Web: http://downtohell.sk/
Facebook: https://www.facebook.com/downtohell.sk
Bandzone: http://bandzone.cz/downtohell

Hodnotenie: 5/6

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *