Andrej Kohout (Apoplexy) – ,,My sa za žiadny kult nepovažujeme”

apoplexy kapela 2018Vyzerá to tak, že dnešná doba praje rôznym reunionom a návratom. Dôkazom toho je aj myjavská kultová death metalová formácia Apoplexy. V ich zostave sa mihol aj megaznámy bubeník Peter ,,Pegas“ Hlaváč (ex Krabathor, Hypnos). Debut kapely Tears of the Unborn z roku 1995 sa nedávno dočkal reedície. V Českej republike a vlastne aj na Slovensku bude distribuované pod známou značkou Support Undegroud. O podrobnostiach daného albumu a o tom, či ešte niekedy uvidíme túto kapelu naživo, poprípade či môžeme očakávať nejaké nové veci sa rozhovoril basák Andrej Kohout:

Zdravím. Hneď na úvod chcem pogratulovať k reedícii vášho priam famózneho debutu Tears of the Unborn. Čo bolo hlavným impulzom k tomuto kroku resp. kedy približne vznikla táto myšlienka?

Andrej Kohout: Asi pred dvomi rokmi nás kontaktoval jeden chlapík, že sa mu naše nahrávky veľmi páčia a že by to rád vydal. Samozrejme nás to potešilo. Pôvodné vydanie CD je asi 20 rokov vypredane a videl som, že sa predáva asi po 200 eur ako raritka. 😉

Celá reedícia bola zorganizovaná pod záštitou amerických Dark Symphonies. Ako vznikla táto spolupráca?

Andrej Kohout: Tento chlapík je šéfom a majiteľom labelu Dark Symphonies. Podpísali sme s nim zmluvu na vydanie CD,LP a tričiek. Plus doladili sa rôzne detaily a čakali sme, kým to vydaju. CD je na svete a je to celkom pekne urobené. Už sa tešíme na formát LP. To bude bomba. 😉

Ako sa to Vaše CD dostalo k Support Undeground

 Andrej Kohout: Dostali sme z USA nejaké CD a potrebovali sme aj v Čechách nejakého distribútora. Niekde som čítal, že Peter z SU je celkom spoľahlivý a čestný chlapík, tak som mu napísal či by nám trochu pomohol. No a ako vysvitlo je náš veľký fanda a veľmi rad nám poskytol pomoc

Skvelý nápad

Na reedícii sa zároveň nachádza vaša prvotina – demo Dysmorphophobia. Myšlienka spojiť oba albumy v jednu reedíciu prišla od vás, alebo to bola požiadavka zo strany vydavateľstva?

Andrej Kohout: Áno. Vydavateľ to chcel ako bonus. Nás to samozrejme veľmi potešilo, lebo je tomu 25 rokov čo demo Dysmorphophobia bolo vydané. Vydalo sa iba na kazetách, takže na CD to bude mať premiéru. Všetkým skladbám z Tears aj dema bol v Amerike trochu vylepšený zvuk, sú tam pridané ďalšie fotky a komentáre.

Osobne ma veľmi zaujal koncept resp. grafické prevedenie albumu Tear of the Unborn- plod v placente. Mohol by si povedať, ako vznikol tento nápad resp. je za tým niečo ukryté?

Andrej Kohout: Pokiaľ si pamätám motív sme našli v dajakej medicínskej encyklopédii a veľmi sa nám zapáčil. Má určitú spojitosť so skladbou Averted Face of Humanity. To embryo v maternici asi už roní slzy nad svetom do ktorého sa ma narodiť.

V roku 1995, keď vyšiel Tears of the Unborn som sa ja akurát tak narodil…. Ako si ty spomínaš na dané obdobie čo sa metalovej scény týka?

Andrej Kohout: Bolo to vzrušujúce obdobie. Scéna už bola dobre rozbehnutá, mnohým kapelám vychádzali kvalitné nahrávky. Nám sa plnil sen. Mali sme vydané demo aj Cd ktoré bolo dobre prijate od fans. Recenzie vo fanzinoch aj renomovaných magazínoch ako Metal Hammer alebo nemecky Rock Hard boli veľmi priaznivé. Radi na tu dobu spomíname.

Minulosť

Vo vašej diskografii je taktiež možné nájsť ďalší album Monarchy of the Damned. Je možné, že by sa aj tento kúsok dočkal svojho „druhého“ vydania?

Andrej Kohout: Podľa posledných informácii čo mám od Američanov išlo to už do výroby a koncom júla by taktiež CD Monarchy of Damned malo byť vydané.

V čom vidíš najväčšie rozdiely oproti súčasnosti?

Andrej Kohout: Nie som asi ten pravý človek kto by mohol súčasnú scénu hodnotiť, keďže som mimo takmer 20 rokov. Všetko je strašne zrýchlene, vďaka internetu. Keď sme vtedy robili rozhovor napríklad do Austrálie, poslal si tam promáč, ktorý tam putoval hádam týždeň.

Potom prišiel za niekoľko dní až týždňov dopis s otázkami a zase ďalší putoval s odpoveďami niekoľko dni naspäť. Kým to potom vytlačili v nejakom zine trvalo to zase niekoľko týždňov až mesiacov. Teraz je to otázka niekoľkých hodín poprípade dní. Na druhej strane všetky tieto moderné infotechnológie muziku ničia a kapelám škodia. Takže každá doba ma svoje plus aj mínus.

Z akého dôvodu došlo ku koncu Apoplexy?

Andrej Kohout: Tak činnosť sme ukončili presne posledný septembrový deň roku 1999, keď sa urobili posledné prace v štúdiu na materiál Monarchy of Damned. Na druhy deň Mário už rukoval na vojenskú službu a následné na to Pegas bol požiadaný Brunom aby sa k nemu pripojil k jeho novej kapele Hypnos.

Budúcnosť

Myslím si, že teraz sa opýtam za viacero ľudí. Je možné, žeby ste nahrali nejaký nový materiál?

Andrej Kohout: Priznávam, že trochu toho rozruchu okolo reedícii a pozitívne ohlasy vyvolali v nás nostalgiu, takže sa začíname vážne zamýšľať nad tým, že by sme niečo nove natočili. Veľkým problémom je však u nás absolútny nedostatok času, hlavne kvôli rodinným a pracovným povinnostiam. Keď sa nám podarí tento problém trochu vyriešiť je dosť pravdepodobne, že niečo spáchame.

Taktiež je v pláne nejaká koncertná aktivita?

Andrej Kohout: Tam je ten istý problém. Myslím skôr nie. Keby, tak naozaj asi veľmi veľmi ojedinele.

Ako sa ty osobne dívaš na fakt, že album je v súčasnosti považovaný za kult slovenského death metalu, podporený aj iniciatívou Chceme naspäť Apoplexy?

Andrej Kohout: My sa za žiadny kult nepovažujeme. Mali sme výhodu spolu s ďalšími niekoľko kapelami, že sme scénu rozbiehali. Samozrejme že to poteší, keď napíšu borci z niektorých kapiel, vydavateľstiev, zinov alebo fanúšikovia, že na našej hudbe vyrastali. Ale držíme sa pri zemi. Boli sme len mladici, čo hrali muziku aká sa nám páčila.

Tak to bola posledná otázka. Ďakujem ti krásne za rozhovor, a zároveň by som ťa rád poprosil o odkaz pre našich čitateľov.

Andrej Kohout: Veľká vďaka patri Tebe za podporu a miesto pre tento rozhovor. Zdravíme všetkých fanúšikov metalovej scény a ďakujeme za akúkoľvek podporu. Ak by mal niekto záujem o nejaké CD poprípade rôzne dotazy môže napísať na : apoplexyslovakia@gmail.com

alebo Facebook : https://www.facebook.com/apoplexyslovakia.apoplexyslovakia

Youtube ukážka:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *