Grium – D.E.M.O./Cestou hriechu

D.E.M.O.

Zrejme black metal je jedným z najbežnejších žánrov vo svete, kde sa vyskytujú jednočlenné kapely. No a keďže sme my, ako Slovenská republika plne integrovaní v kadejakých medzinárodných organizáciách, tak sa podobné zoskupenia vyskytujú aj u nás. Jednou z nich je aj Grium z mesta Martin. Jedinému členovi G.MorHell sa podarilo v priebehu dvoch rokov vydať dva mini albumy – D.E.M.O. a Cestou hriechu.

Chronologicky staršie D.E.M.O. začne piesňou Zlý, ktorá je podporená skvelým riffom, zvukom vracajúcim sa dávno do minulosti, ponurou atmosférou a slovenským textom. Druhá skladba Ublížili len telu spomalí a my tak máme možnosť počuť veľmi sugestívny výtvor. No a celý album uzavrie pieseň Stal som sa kráľom, pokračujúca v nastolenom trende.

Ak by som to mal zhrnúť, tak sa určite jedná o podarený debut, obzvlášť ak sa na ňom podieľal jeden človek. Najšťastnejší budú zrejme fanúšikovia škandinávskeho black metalu 90. rokov. Osobne ma taktiež zaujali texty, žiadne prvoplánové agresívne výtvory. Nech je ich posolstvo akékoľvek, na jeho rozlíšenie treba použiť hlavu.

Tracklist:

  1. Zlý
  2. Ublížili len telu
  3. Stal som sa kráľom

Rok vydania: 2019

Vydavateľstvo: Akne Productions

Youtube ukážka:

Hodnotenie: 4,5/6

Cestou hriechu

Album Cestou hriechu pozostáva taktiež z troch piesní. Tematicky sa zaoberá čiernou škvrnou európskych dejín – inkvizíciou. A práve tak – Inkvizícia sa nazýva prvý song.

Za ten rok, čo prešiel od vydania debutu sa niečo zmenilo- prepracovanejšia hudba, aranžmány. Čo ostalo je samozrejme slovenčina, „starý“ zvuk, a temná atmosféra. Za zmienku určite stojí posledná pieseň Hriešna, ktorá trvá niečo málo cez minútu, pričom ostatné majú kolo 4 minút. Opäť sa však jedná o kvalitné kúsky bez ohľadu na ich dĺžku.

Martin si dlhé roky buduje povesť metalovej bašty Slovenska plnej kvalitných kapiel. A jednou z nich je aj Grium, ktorá už má na konte dva viac než solídne albumy.

Tracklist:

  1. Inkvizícia
  2. Falošný súd
  3. Hriešna

Lineup:

  • G.MorHell- spev, všetky nástroje

Rok vydania: 2019

Vydavateľstvo: Akne Productions

Youtube ukážka:

Linky:
https://bandzone.cz/grium/
https://grium.bandcamp.com/
https://www.youtube.com/channel/UCEJ4LYq2KvCPWXUKFUARwyQ

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *