Cruadalach – Raised by Wolves

Folklór. Tak pevná súčasť česko – slovenskej kultúry a histórie. Nikoho nemôže prekvapiť, že sa aj u nás nájdu metalové kapely, ktoré sa rozhodnú pre žáner spájajúci tradičnosť s tvrdou hudbou. A jednou z nich je aj formácia spoza rieky Morava, ktorá sa pomaly dostáva do povedomia – Cruadalach. Tento rok si pre nás pripravili nový album Raised by Wolves.

Celá nahrávka odštartuje tak ako skončí- inštrumentálnym introm resp. outrom, nesúcim sa v kľudných folkových vodách. Pravú spúšť tak odštartuje až song číslo 2 Eyes Wide Open, kde skupina prevedie aj čo to zo svojho metalového talónu. Zároveň sú však tieto tvrdšie pasáže v skvelom balance s tými tradičnejšími partami, pričom občas preberie úplnú dominanciu jedná strana, aby ju druhá následne vystriedala na výslní.

Väčšinu minút to však tiahnu spolu súčasne a my tak máme možnosť počuť jedinečné a výborné kúsky plné metalu a folklóru – spojenie tvrdosti a jemnosti do jedného celku. Podobná kombinácia je využitá aj vo vokáloch – správne nasrdený hc scream v mužskom podaní a krásny čistý ženský vokál (údajne objavený len prednedávnom).

No a keďže si obe zainteresované osoby odviedli svoju prácu na výbornú + obe vokálne techniky sú veľmi príjemným obohatením, tak aj za spevy určite patrí palec nahor.

Vo vyššie spomenutom trende sa potom nesie celá nahrávka – 8 rýchlych piesní bez nejakého výrazne pomalšieho songu. Ako som už spomínal, jediné miesta, kde sa dočkáme oddychu sú začiatok a záver. Na svoje by si tak mohli prísť všetci fanúšikovia riadnej metalovej „pařby“, avšak folkové časti len kapele otvárajú množstvo ďalších dverí, resp. robia tvorbu viac atraktívnou.

Nutné je však dodať, že hoci by boli obe časti – metal + folk v danom prípade skvelé aj osamotené, skutočný trón dosahujú práve vďaka spolupráci. Obe si tak môžu pripísať zásluhy v pomere 50:50. Inštrumentálnym výkonom je skutočne len veľmi ťažké niečo vytknúť, a tak sa o to ani nebudem snažiť.

Ďalšou zaujímavou kapitolou sú texty. Prvýkrát v histórii kapely sa jedná o album s čisto anglickými textami. A hoci som fanúšik textov v rodnom jazyku, Cruadalach spravil s tou angličtinou len dobre, pretože určite sa jedná o kapelu s obrovským potenciálom, a bola by škoda držať je len u nás resp. našich susedov.

Čo dodať v závere? Všetko podstatné som hádam spomenul, a tak len hodnotenie. Ale to je vlastne jasné od začiatku.

Lineup:

  • Petr Caisl – spev
  • Eliška Kasprzyk – vokály, husle, nyckelharpa
  • Jan Kapic – gitara, vokály
  • Jan Knotek – gitara, vokály
  • Ondřej Novák – basa, vokály
  • Hana Slanařová – husle
  • Petra Jadrná – šalmaj, píšťala, flauta
  • Tom Kasprzyk – bicie

Hostia:

  • Viktoria Surmøvá – vokály (skladba 6)
  • Broňa Míka – vokály (skladba 6)

Tracklist:

  1. Waking The Courage
  2. Eyes Wide Open
  3. Relationshit
  4. Raised by Wolves
  5. Homesick
  6. Godwall Chant
  7. Gambit With Gaia
  8. Brave New Dawn
  9. For Us All
  10. The Farewell Too Soon

Rok vydania: 2018

Vydavateľstvo: 7hard Records

Youtube ukážka:

Linky:
http://cruadalach.com/
https://www.facebook.com/cruadalach
http://bandzone.cz/cruadalach
https://cruadalach.bandcamp.com/

Hodnotenia: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *