Halfred, Pigboss (Cruadalach) – ,,Nikdy jsme neměli tolik ženskýho vokálu jako na poslední desce.”

CruadalachAni výmena troch ľudí (speváka, gitaristu, bubeníka) českých folkáčov Cruadalach nepoložila. Minulý týždeň uzrel svetlo sveta ich v poradí tretí full album Raised by Wolves, ktorý plynule nadväzuje na predošlý Rebel Against Me. Muzika je však tvrdšia a agresívnejšia. O jeho vydanie sa postaralo nemecké vydavateľstvo 7hard Records. Viac informácii však povedia dvaja páni, gitaristi a vokalisti Halfred  a Pigboss.    

 Ahoj chlapci! Ako sa darí?

Halfred: Zdar! Dá sa. 😉

Pigboss: Skvěle. Taky zdravím. 😉

Kapele Cruadalach vyšiel v tomto roku nový album Raised by Wolves. Aký bol proces jeho vzniku?

Halfred:To je docela dobrá otázka, za kterou je chaotičtější příběh, než to může na první dobrou vypadat. Cruadalach se podařilo vyhrát dvě soutěže (děkujeme Sparku, Obscuru, Fermatě a studiu The Barn), díky kterým se nám dost otevřely a zjednodušily cesty vydání nového alba, ale zároveň nám vyvstaly nějaké smrtičáry.

A jak to tak u deadlinů je, tak nejdřív ti přijde hrozně daleko, ale to se stejně hrozně rychle změní. Velkou část aranžů alba jsme díky tomu tvořili až ve studiu. A díky tomu, že nás Dan Friml nenechal nahrát jen tak něco, máme album, za který se nemusíme stydět. Ale to samozřejmě posoudí až posluchač sám. 😉

Noví členovia

Bolo ťažké nahradiť predchádzajúcich členov? Mali noví členovia vplyv na novú tvorbu?

Pigboss: Změna je pro kapelu vždycky těžká. Když s někým trávíš tolik času ve zkušebně, na koncertech, v dodávce atd., tak se z vás (ať už chceš nebo ne) stanou přátelé a nahrazovat přítele někým novým je prostě nelehký. My jsme měli to štěstí, že kluci zapadli bez problému víceméně hned, a myslím, že dnes už se všichni můžeme považovat také za přátele.

A jestli měli noví členové vliv na novou tvorbu? Určitě ano. Každý muzikant je jiný, má jiné nápady a jinak hudbu cítí, takže se to vždy odrazí na celkovém výsledku.

Halfred: Pro mě byl popravdě celkem kulturní šok, když jsem až na konkurzu zjistil, že Crua vydali Rebela. Měl jsem je zafixované z Leadu a Agni, což je stylově trošku jiný. Hlavně pro mě byl přestup z melodic-deathu v Misfolded k folk-coru trochu plnej obav, jestli mě to bude bavit.

Naskočit do kapely, kde kytarový styl udával hrozně dlouho Ante, nebylo jednoduchý, ale myslím, že to dopadlo dobře a se změnou jsme všichni spokojení. 🙂

Rozdiely oproti minulej tvorbe 

Zároveň sa jedná o prvý album vo vašej diskografii, kde sa nenachádza ani jeden text v češtine. Bol to zámer už pred nahrávaním?

Halfred: Je to tak. Ono totiž není úplně jednoduhý napsat dobrej českej text a ne jen tak někdo v ČR to opravdu umí.

Ne, že by snad angličtina byla lepší pro líný lidi bez básnickýho střeva, ale tak nějak jsme se shodli, že je pro nás výrazně lepší napsat zpěvný anglický texty, než tlačit na sílu český verše, ve kterých, a to si asi nemyslím sám, Randála (bývalý zpěvák a textař) jen tak někdo netrumfne.

 V čom sú ďalšie výrazne rozdiely oproti predchádzajúcej tvorbe?

Pigboss: Největší rozdíl je určitě ve zpěvu. Nikdy jsme neměli tolik ženskýho vokálu jako na poslední desce. Naše houslistka Eliška nám v minulosti jaksi zapomněla prozradit, že má velice příjemný hlas, takže z houslistky Elišky je houslistka/zpěvačka. Věřím, že kontrast nasranýho HC sreamu a něžnýho ženskýho vokálu se bude líbit. 🙂

Halfred: Na celým albu nejsou (snad) jediný dudy, natočili jsme asi jedinou písničku, ve který nám zpívají výlučně hostující umělec a umělkyně, a tuším, že jsem první kytarista, který v Crua hraje na sedmistrunky. A taky už ve většině songů převažuje taková ta corová dusavost nad tím tradičním folkmetalem.

Osobne ma dosť zaujal názov titulnej skladby. Folk metal je častokrát spájaný s tradičnými hodnotami, prírodou a pod. Myslíte si, že súčasná doba a jej príklon k materializmu je jedným z hlavných dôvodov súčasných problémov?

Halfred: Nerad bych zabíhal úplně hluboko do svých politických názorů, ale všechny hlavní důvody současných problémů začínájí a končí u lidský povahy. Závist, strach, touha po moci… A materialismus je takovej výsledek, protože věci a majetek tě nezklamou.

Ale taky si myslím, že to nikdy nebylo jinak od tý doby, kdy jedna opice zjistila, že může šutrem sundat jinou a vzít si její šutr.

Cruadalach Raised cover

Videoklipy

K piesni z najnovšieho albumu Brave New Dawn už aj vznikol videoklip, pričom treba podotknúť, že prakticky všetky vaše videá sú na naše pomery na veľmi vysokej úrovni. Povedzte o ňom niečo viac?

Halfred: Díky za kompliment. Na vizuálu mají největší podíl kluci z Musicmap, kteří nám vysvětlili, co za techniku na natáčení chceme, a kterým jsme nechali dost volnou ruku ve výsledné podobě.

A taky je to samozřejmě díky super interiéru holešovického klubu Cross, který je vlastně jedna velká rekvizita. BND dost vystihuje nové album jak tématem textu, tak muzikou, protože se v ní ten HC a folkový motivy docela dobře prolínají.

Pred 4 rokmi ste zároveň uverejnili aj video k piesni Zlatovláska, ktorá vznikla počas nahrávania vášho predchádzajúceho albumu Rebel Against Me, na ktorý sa napokon nedostala. Môžu fanúšikovia očakávať aj teraz nejaké podobné a určite veľmi milé prekvapenie?

Halfred: Co se týká coverů cizích songů, tak tam jsme se od posledního alba realizovali dvakrát. Poprvé na benefiční kompilaci pro oběti Collectivu, kde Crua (ještě beze mě) nahráli cover songu „Waking Up“ od Goodbye to Gravity.

Podruhé jme pak dali jednorázově dohromady „Somewhere I Belong“ od Linkin Park potom, co umřel Chester Bennington. Song jsme veřejně hráli jen jednou, na loňském ročníku benefičního festivalu Attack the Summer. Na RBW bohužel žádný vtipný bonus typově podobný Zlatovlásce není.

Tvorba piesni

Ako vyzerá proces skladania piesní vo vašej kapele? Máte vylúčného autora hudby, alebo skladáte ako celok? Prípadne máte členov, ktorí sa zvlášť venujú metalovej časti vašej hudby a ďalší tej tradičnej, alebo znova ako celok?

Halfred: Vetšinou to vypadá tak, že Pigboss nafláká noty do GP, nebo vytáhne nějakou věc, kterou má doma v šuplíku, a pak se to nějak zušlechtí. Já osobně mám při skládání problém s tím, že mám trochu jinej styl skládání než on, a trochu s tím bojujeme.

Mně dělá trochu trabl zapsat to,  co vymyslím, do not a hlavně dost trpím takovým tím kytaristickým syndromem, kdy si vymyslím hrozně pěknou věc, do který je pak dost obtížný napáskovat další tři melodický nástroje a zpěv. Nicméně tři a půl songu na albu jsou v základu moje nápady.

Pigboss: Je to tak. Většinou připravím komplet song i se základníma melodiema pro folkový nástroje, pak ale následuje „schvalovací“ proces, kde mi půlka kapely řekne, že to stojí za hovno, takže se nápad předělává, každej si upraví vlastní party a z původního nápadu zbude jen torzo. 🙂

Koncerty

A čo koncerty? Kde vás budú môcť ľudia vidieť?

Pigboss: Momentálně nemáme až tak natřískaný kalendář, jako tomu bylo v předchozích letech. Je to z toho důvodu, že nám zpěvák odcestoval pracovně do Norska, takže není v jeho silách lítat každý víkend na koncerty.

Každopádně nejbližší akce je 9.11. v Brně na Melodce, kde se koná benefiční koncert na podporu obětí požáru rumunského Colectivu, a hned den poté hrajeme v Praze na Nové Chmelnici, kde křtíme naše poslední CD „Raised by Wolves“.

Je v pláne navštíviť aj Slovensko?

Halfred: Rozhodně pozvání neodmítneme, ale v tuhle chvíli v kalendáři žádnou akci u vás nemáme. Nicméně naposledy jsme u vás byli loni na deathovým festivalu v Seredi.

Špeciálne akcie

Vystupujete aj na historických akciách?

Halfred: Ne. Ale stejně jako na Slovensko, pozvání neodmítneme. 🙂

Pigboss: V minulosti pár akcí bylo, ale nepatrným odklonem od klasického folku se od nás nepatrně odklonily i historické akce. 🙂 Ale, jak říká Halfred, když přijde pozvání, tak rádi přijedeme.

Ste v kapele fanúšikmi histórie, tradícii, legiend a pod. záležitostí aj v súkromnom živote?

Halfred: Já jo. Od patnácti poslouchám folkmetal, dělám larpy a mám doma kopec historických kostýmů, ve kterých občas organizovaně běhám po lesích.  🙂

Na vašej kapele je zároveň viac než chvályhodné a určite  stojí za zmienku, že sa dosť angažujete aj v charitatívnych akciách. Mohli by ste povedať o tejto vašej činnosti niečo viac, komu sa snažíte pomôcť, prípadne touto cestou spropagovať dané aktivity?

Pigboss: Původně jsme dělali charitu na různé věci, nakonec jsme ale skončili u pomoci obětem požáru v bukurešťském klubu Colectiv. Požár vypukl koncem října 2015 při křtu CD tamní kapely Goodbye to Gravity a klub byl plný lidí, z nichž některé (nebo jejich přátele) jsme díky dřívějším koncertním výměnám znali osobně.

Přes 70 lidí na následky požáru zemřelo a 150 zůstalo popálených. Zasáhlo to celou rumunskou metalovou komunitu a časem jsme tu tíhu začali vnímat taky.

Tehdy jsme natočili cover jedné z písní Goodbye to Gravity pro benefiční CD na pomoc popáleným a poté jsme ve spolupráci s Májou Bradáčovou, která zasvětila svůj čas pomoci těmto lidem, uspořádali na jejich podporu několik koncertů. Našich společných aktivit se chytl i pořadatel Obscuro.cz, i on už má za sebou pár koncertů pro oběti Colectivu.

Tak to bola posledná otázka, ďakujem ti veľmi pekne za odpovede a zároveň by som vás rád poprosil o odkaz pre našich čitateľov.

Halfred: Díky i tobě za rozhovor. Drazí čtenáři: mějte se rádi, neberte drogy, choďte na koncerty, protože bez vás jsou muzikanti smutní, a snad se někde potkáme.  🙂 Zdar!

Pigboss: Děkujeme moc. A drogy klidně někomu berte. 🙂

Youtube ukážka:

Linky:
http://cruadalach.com/
https://www.facebook.com/cruadalach
http://bandzone.cz/cruadalach
https://cruadalach.bandcamp.com/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *