Ions – Ions

ions ions cover

ions ions coverPred pár rokmi sa ku mne dostal album od Jakuba Tirca, gitaristu skupiny Heľenine Oči, nazvaný Introspection. A keďže sa jednalo o skvelý progresívny rock/metal, tak som sa plným právom tešil na jeho pokračovanie.

Ten uzrel svetlo sveta začiatkom tohto roka. Navyše jeho parta už dostala rovnaký názov ako tento album – Ions.

Samotný album plynule nadväzuje na svojho predchodcu s tým rozdielom, že namiesto štyroch skladieb, ktoré boli na Introspection máme dnes možnosť počuť jedenásť piesní, čo je určite veľkým bonusom, pretože nám Jakub ponúka len ten najkvalitnejší materiál.

Progressive

Prakticky hneď titulný song The Cage of Time dokazuje, že možno čas sa dá dať do nejakej klietky, ale v žiadnom prípade sa to však nedá povedať o hudobnom talente skladateľov resp. Jakuba. Skvelý progresív postavený na gitarách (ako inak), nesúci sa drvivú väčšinu času v pozitívnom a na počúvanie príjemnom duchu.

Veľkou výhodou nahrávky je aj jej prirodzenosť. Existujú kapely hrajúce progresívne žánre, ktorých hudba je založená na častokrát samoúčelných sólach a čo najkomplikovanejších postupoch. IONS však do tejto kategórie určite nepatrí, pretože ako som už spomínal, celá nahrávka plynie úplne prirodzene bez nejakých rušivých vsuviek alebo akejkoľvek samoúčelnosti. Netreba sa však báť, dôjde aj na melodické pasáže, aj keď prím hrajú hlavne riffy, a „djent“ časti.

V konečnom dôsledku sa tak na albume nachádza mix rýchlych a tvrdých peciek – The Moon, What You Hear Is All There, a pomalších, pohodovejších napr. In Your Heart. Samozrejmosťou je potom ako na predchodcovi striedanie čistých vokálov s core screamom.

Vokalista Shorty Lago však opäť odviedol svoju prácu na výbornú, a tak musím pochváliť aj tento element.

Čo dodať na záver?

Slovensku chýba okrem lepšieho zdravotníctva, školstva, dobrých politikov atď. aj viacero takých talentovaných ľudí, akým Jakub bezpochyby je. Prirodzenosť a kvalita. Vskutku album na vysokej úrovni, ktorý ak by bol vydaný v nejakej krajine so silnejším hudobným priemyslom, tak by spravil pravdepodobne riadnu dieru do sveta

Lineup:

  • Shorty Lago – spev
  • Jakub Tirco – gitary, basa, doprovodné vokály
  • Christopher Geci – bicie

Hostia:

  • Michal Worek – klávesy (outro The Moon)
  • Iva “Pjatnica” Hirčákova – doprovodný vokál (Callousness)
  • Peter Hajdu – doprovodné vokály

Tracklist:

  1. The Cage of Time
  2. After Us the Flood
  3. Hibernation
  4. The Moon
  5. In Your Heart
  6. Hero
  7. What You Hear Is All There
  8. Callousness
  9. Daydreamer
  10. At the Eleventh Hour
  11. Misunderstanding

Rok vydania: 2019

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/JakubTirco/
https://ionsband.bandcamp.com/?fbclid=IwAR0BIpObZ7nBkNZfO5VyJUSfd2h_kvXXBidyvkqx3gZXK1FHPSDm4iiKfgE

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *