Jakub Tirco (Ions, Heľenine Oči) – ,,Naposledy som koncertoval s tvrdšou hudbou, ešte za čias One Second Hotel…”

Ions 2019

jakub tirco 2018Ak patríte medzi náročných poslucháčov a obľubujete progresívnu rock/metalovú muziku, tak by ste si určite mali vypočuť nedávno vydaný album Ions, nástupcu EP  Introspection. Rovnaký názov dostalo aj zoskupenie, pod ktorým vyšiel. Za ním sa neskrýva nikto iný, ako známy prešovský gitarista Jakub Tirco. Širokému publiku je známy, ako člen Heľeniných očí, no jeho doménou je hlavne progresívny rock/metal. Niektorí ľudia si ho možno pamätajú z kapiel, ako One Second Hotel, Coolaction. Viac informácií už v rozhovore.

Zdravím Jakub. Nedávno si s projektom Ions vydal druhý, rovnomenný album. Na úvod mám ťažšiu otázku. Skús ho popísať pár slovami?

Jakub Tirco: Keď sa na to spätne pozerám, príde mi to celkom chaotické, asi ako všetko, čo robím. Vychádzali sme z toho, že to bude pokračovanie predošlého EP. Ak by som mal použiť nejaké adjektíva, asi by som povedal, že je to viac dynamické, energetické a určite tvrdšie.

Tematicky sa pozerá viac na dianie okolo človeka, než jeho vnútorné prežívanie ako tomu bolo u Introspection. Nemali sme však nejaký koncept, ako by to malo asi vyzerať, čiže je to taká zbierka všetkého, čo sa u mňa hudobne udialo za… povedzme posledné dva roky.

Všimol som si, že začína pomerne agresívne, no od tretej skladby Hibernation je o čosi kľudnejší. Bol to nejaký zámer alebo je to len môj pocit?

Jakub Tirco: Jednoznačne som chcel použiť na úvod trochu agresívnejší track a hneď za to zavesiť After Us The Flood, ktorý mi prišiel na kontrast, ako zaujímavé oživenie.

Zvyšok je zoradený viac-menej nejak logicky, ale aj podľa pocitu, aby sa striedali nálady. Asi to nebol vyslovene zámer, iba to tak proste vyšlo.

Kedy začali vznikať skladby preň a o čom hovoria jednotlivé texty?

Jakub Tirco: Veľa z nich vzniklo ešte v roku 2016, dokonca pred tým, než sme vypustili Introspection. Postupne sa vylepšovali a vznikali ďalšie. Väčšinou to u mňa funguje nárazovo – po takých obdobiach.

Dva mesiace nevznikne nič zaujímavé, pretože sa venujem iným veciam, potom príde vlna inšpirácie a venujem sa iba tomu. Texty píše na 99% Shorty a sú naozaj rôznorodé, a vcelku komplikované.

Hero sa venuje hrdinom modernej doby či už sú to žurnalisti alebo svedkovia. Ktokoľvek, kto sa obetuje aby bojoval za pravdu a spravodlivosť ostatných.

Podobné by sa dalo povedať o “At The Eleventh Hour”, ktorá je o ľuďoch, ktorí sa upálili na protest, medzi ktorými je v druhej polovici skladby spomenutý aj Palach, Zajíc a mnoho ďalších, aj netýkajúcich sa priamo našej histórie.

Pekne. Na predošlom albume Introspection si mal aj nejakých hostí. Ako tomu bolo tentokrát?

Jakub Tirco: Rád by som mal vo svojej hudbe viac hostí, len vždy pri tvorení im nejak zabudnem vytvoriť priestor. Asi to je moje nutkanie mať všetko pod kontrolou a vyplniť každý moment v hudbe? Sem tam sa však niekto nájde a sú to zväčša tí istí ľudia ako predtým.

Michal Worek, s ktorým priebežne robím na rôznych malých aj väčších projektoch, mi dosť pomohol s outrom v “The Moon”. Ženský hlas v úvode “Callousness” je Iva “Pjatnica” Hirčákova. A spolu s Petrom Hajdu majú ďalšie rôzne backing vocals po celom albume.

Formát albumu

Bude vydaný aj fyzicky alebo zostaneš iba pri digitálnom formáte?

Jakub Tirco: Práve sa na tom pracuje! Trochu sme s tým zameškali, pretože sme nerátali, že o to bude v r. 2019 záujem.

Sám si už nemám na čom CD prehrať, ale venovali sme albumu dosť času a energie. A viac ľudí nás presvedčilo, že by sme do toho mali ísť. Takže do dvoch týždňov to bude ready a objednať sa bude dať buď cez Bandcamp alebo (možno aj ideálnejšie) priamo cez nás. 🙂

Pôjde to aj cez nejaké vydavateľstvo?

Jakub Tirco: Nemáme žiadneho vydavateľa, naopak, vážime si, že môžeme mať priamy kontakt s ľuďmi, ktorí si našu hudbu kúpia.

Sú v pláne aj nejaké videoklipy?

Jakub Tirco: Zvažovali sme rôzne plány, ale pretože to bol doteraz iba štúdiový projekt, prišlo mi také zvláštne, že by sme sa tam objavili traja, ale z hudby by išlo sto rôznych nástrojov. Je to jednoznačne najdrahšia položka celého albumu, čiže to plánujeme skôr v budúcnosti, keď sa rozrastieme ako live kapela.

Projekt-kapela

No vidíš, hneď si mi nahral ďalšiu otázku 🙂 Ions je zatiaľ stále štúdiový projekt. Ako to bude v najbližšej budúcnosti? Bude z toho plnohodnotná kapela?

Jakub Tirco: Určite. Už sa to malo stať dávno, len mi trochu narušilo plány to, že sme sa presťahovali do Prahy. Napriek tomu, že som väčšinu života strávil v Prešove a Košiciach, poznám asi najviac muzikantov v Bratislave, a na strednom Slovensku. Praha je pre mňa úplne nová scéna, čo otvára veľa rôznych možností. Chce to len spoznať správnych ľudí.

Čiže, ak z toho bude riadna kapela, tak to nebude v zostave, v akej bol nahraný album?

Jakub Tirco: Shortyho hlas je nezameniteľný a spoje z Bratislavy sú super (pokiaľ nejdete na východ 😉 ). Avšak Christopher je momentálne v Banskej Bystrici, čo by bolo veľmi komplikované, keďže práve bubeníka by som tu potreboval najviac. Tak sa vo februári plánujem stretnúť s nejakými ľuďmi a uvidíme, čo z toho celého bude. Naše cesty sa ale určite nerozchádzajú.

A ak tomu dobre rozumiem, v prípade, že to vyjde budú aj koncerty?

Jakub Tirco: Áno. Naposledy som koncertoval s tvrdšou hudbou, ešte za čias One Second Hotel a vibe tých koncertov mi fakt chýba. Všetci sa stretneme na malej introvertnej nerd párty, kde 45 minút počúvame progresívnu hudbu a ohučaní s dobrým pocitom odchádzame domov. 🙂

Ions 2019

Hudobná minulosť

V poslednom pokeci si mi spomínal, že zvažuješ dokončenie albumu One Second Hotel, čo ti ešte ostal. V akom je to stave?

Jakub Tirco: Práve som na to dnes myslel. Zatiaľ je to v rovnakom stave ako predtým, keďže stále prichádzajú nové a nové veci, ktorým dávam prednosť. Momentálne robíme so Shortym na ďalšom IONS, pomedzi to dokončujem inštrumentálne tracky.

Hudobne som sa od One Second Hotel dosť vzdialil, ale stále by som vedel vybrať nejaké tracky, ktoré by sa dali použiť v nejakom modernejšom šate. Najskôr to len tak z nostalgie vypustíme von a nebude sa to hrať live. Tak si dajme záväzok, že tento rok? Nevravel som to aj predtým?

Neviem 🙂 Okrem toho si bol kedysi dávno aktívny aj v bande Collaction. Je šanca, že by niekedy došlo k obnoveniu?

Jakub Tirco: To asi nie. Možno niekedy spravíme nejaký reunion koncert, ale tiež sme sa už kade-tade po Československu rozliezli a každý má vlastné projekty, prípadne sa už hudbe vôbec nevenuje.

Ale bolo to super obdobie, vždy som dotiahol nejakých kamošov zo strednej a stretol som viac známych tvárí, než teraz za mesiac. Plus, keďže som nebol “hlavný vedúci”, mohol som si kľudne sedieť v dodávke a tešiť sa na koncert.

Heľenine Oči

Ty si síce, ako sa hovorí muzikantom na plný úväzok. Hrávaš v Heľeninych Očiach a popri tom máš aj sólo aktivity. Stíhaš sledovať aj domácu hudobnú scénu, chodiš na koncerty a tak?

Jakub Tirco: Domácu scénu som najviac sledoval, keď boli ešte všetci na Bandzone. Teraz je to skôr o náhode, čo sa ku mne dostane cez Facebooky.

Mám tu veľa obľúbených kapiel, ale keďže všetci hrávajú hlavne cez víkendy, tak sa na nich nikdy nedostanem. Skôr mám šťastie na to, keď niekto zo zahraničia pricestuje cez týždeň.

Čo sa vlastne stalo, že si sa odsťahoval do Prahy?

Jakub Tirco: Vždy som chcel niekam vypadnúť. Najprv do Vancouveru, potom do Bristolu, potom do Prahy, ale bol som viazaný kapelami, frajerkou a v podstate aj sám sebou.

Nakoniec sme aj tak skončili v Prahe, pretože si tu našla prácu. Netuším či je to naša konečná stanica, ale som tu zatiaľ spokojný – kultúrne aj gastronomicky. Akurát košická nonstop pizza za 50 centov mi tu chýba. 🙂

Nebude problém s hraním v Heľeninych očiach?

Jakub Tirco: Čo sa týka Prahy, tak cestujem už rok a pol hore-dole. Wink wink, Regiojet, možno čas na nejaký sponsoring? 🙂 Ak by sme boli ďalej, už by to bol problém, ale zatiaľ také plány nemáme.

Čo je podľa teba najväčším problémom našej scény?

Jakub Tirco: Čo ja viem, asi je nás v každom žánri málo na to, aby si každý vybudoval vlastnú scénu.

Takisto, veľa talentovaných ľudí tomu venuje extrémne málo času a rozmýšľa veľmi lokálne. Dáva všetku energiu na to, aby sa okamžite, čo najlepšie finančne zabezpečil. Samozrejme, treba byť aj najlepší v hre. Ale na druhej strane, už aj horším ako my sa zadarilo lepšie.

Ok, tak to už bola posledná otázka. Nesmierne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten okdkaz pre čitateľov

Jakub Tirco: Tak, v nadväznosti na poslednú otázku, venujte maximum energie tomu, čo viete najlepšie a raz sa to na dobré obráti! A choďte sa prejsť do lesa. Les je tiež fajn. 😉

Celý album:

Linky:
https://www.facebook.com/JakubTirco/
https://ionsband.bandcamp.com/?fbclid=IwAR0BIpObZ7nBkNZfO5VyJUSfd2h_kvXXBidyvkqx3gZXK1FHPSDm4iiKfgE

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *