Kapela Iria – ,,Na koncertoch máme vždy len jeden cieľ – vyjsť na pódium a rozbiť to tam”

Prešovská kapela Iria vyhrala jedno zo semifinálových kôl súťaže Wacken Metal Battle Slovakia 2019. Okrem toho vydala debut Pagan Terror. Ako vznikal tento album, aké ma kapela najbližšie plány a podobné veci sa dozviete v tomto rozhovore. Na otázky odpovedali všetci členovia kapely.

 Zdravím členov kapely Iria, ako sa darí ?

Orfeus: Nazdar. Darí sa nám super. 🙂 Konečne máme vynikajúcu zostavu, vydávame CDčko a tešíme sa z pozitívnej odozvy, ktorú zatiaľ od fanúšikov dostávame. Hlavne sme potešení z toho, že sme neočakávane vyhrali semifinále Wacken Metal Battle, dosť nás to nakoplo.

Čím ste podľa vás zaujali porotu?

Nihil: Pravdupovediac neviem, lebo pre nás to bol veľký šok, že sme skončili na prvom mieste. Myslíme si ale, že to mohlo byť tým, že naša hudba je naživo veľmi energická a dravá a na nič sa nehráme. Takisto nemáme žiadne intrá, intermezza a podobné pomôcky, ktoré naťahujú hrací čas. Od začiatku do konca to je paľba. Na koncertoch máme vždy len jeden cieľ – vyjsť na pódium a rozbiť to tam.

Poďme k vášmu debutu. Aký bol proces jeho vzniku?

Nihil: Na piesňach sme začali pracovať pár mesiacov po tom, čo sme začali skúšať. Bolo to asi začiatkom roku 2017. Pôvodne sme chceli ešte v ten rok nahrávať, ale časovo nám to nevyšlo. Začali sme až v apríli 2018 u Maťa Barlu, kde sme nahrali bicie. Zvyšok sme sa rozhodli nahrať, zmixovať a zmastrovať sami, aby to malo správnu atmosféru a zvuk, ktorý by bol presne podľa našich predstáv. Keďže som mal skúsenosti z minulosti, ujal som sa toho a po dlhých mesiacoch sa nám podarilo nahrávku skompletizovať. S mixom a mastrom mi veľmi na začiatku pomohol Tomáš Mutina (Terminal State, THXM), ktorému sme za to veľmi vďační. 🙂

Čo môžu fanúšikovia očakávať?

Orfeus: Poriadny old school nájeb od začiatku do konca. 😛

Kedy bude vonku jeho fyzická podoba

 Nihil: Album vo fyzickej forme vyjde 17. mája a bude k dispozícii na zakúpenie cez náš Bandcamp a na koncertoch. Pripravujeme aj oficiálne tričko.

V čom sú najvýraznejšie rozdiely oproti vášmu debutovému demu Slovanský žrec?

Zeus: Zvukovo je to surovejšie, hudobne dynamickejšie a rýchlejšie.

Doom: Na nový album sme sa snažili zložiť extrémnejší materiál, no zároveň staviť na základoch Slovanského žreca.

Orfeus: Slovanský žrec symbolizoval dobrý štart kapely, no s Pagan Terror sme sa hudobne posunuli ďalej.

Aká myšlienka sa ukrýva za obalom albumu? A kto je jeho autorom?

Zeus: Autorom som ja. Ide o koncept, kde je kňaz obeťou vyvražďovania. Jeho „popáleniny“ symbolizujú blížiacu sa smrť, o čom vraví aj cintorín na pozadí. Ohnivá obloha má symbolizovať prichádzajúci koniec.

Nihil: Ja som mal na starosti následnú grafickú úpravu celého bookletu a prípravu do tlače. Celkovú myšlienku grafiky sme v kapele konzultovali všetci, nevyhli sme sa aj hádkam, ale to k tomu patrí.

Vzhľadom na názov albumu, a zároveň aj titulnú pieseň Pagan Terror by som sa rád opýtal, ako vnímaš fakt, že aj v dnešnej modernej dobe sú aj v našej spoločnosti ľudia schopní vraždiť pre svoju vieru?

Nihil: Text Pagan Terror je priamočiara surovosť, ktorá je inšpirovaná minulosťou našich predkov, ktorí bojovali proti násilnej christianizácii. Hlavná myšlienka je skôr o tom, že sa netreba podvoliť a slúžiť a hlavne nenastaviť druhé líce. Čo sa týka dnešnej doby, človek by čakal, že takéto rozprávky ľudí nebudú nútiť vykonávať zverstvá, no opak je pravdou. Každý, kto je v dnešnej dobe schopný vraždiť pre vieru, je úbohá existencia.

Podobné témy ako minulosť predkov a podobne sú v súčasnosti často zneužívané rôznymi extrémistami a podobne. Nebojíte sa toho že podobní sa budú aj k vám hlásiť?

 Nihil: Politiku v našej hudbe neriešime. A naše textové témy sú viac rôznorodé, než len minulosť predkov (venujeme sa tejto téme veľmi okrajovo). Sú metafyzické, mystické a niektoré aj s nádychom okultizmu. A nakoniec – nemôžeme byť predsa zodpovední za to, akí ľudia budú našu hudbu počúvať.

 K piesni Höllen Marsch vznikol videoklip. Prečo padla voľba na túto pieseň? Aká ma byť jeho hlavná myšlienka resp. celej skladby?

 Nihil: Höllen Marsch je veľmi úderný song, ktorý má na koncertoch úspech a my ho veľmi radi hráme. Zároveň je jeho text provokačný a dvojzmyselný a rovnako je na tom aj video. Hlavná myšlienka skladby je o tom, ako Tretia ríša chcela na dosiahnutie víťazstva využiť aj okultizmus (je to zdokumentované). Text pôvodne napísal bývalý bubeník Sagus a ja som ho upravil a doplnil vlastnými myšlienkami. Hlbšiu analýzu klipu a textu necháme na poslucháčov, je tam čo hľadať.

Sú v pláne aj ďalšie videoklipy?

Nihil: Máme v pláne uvoľniť ešte 2 videoklipy, nevieme ale ešte kedy, no vieme, že budú na songy Pagan Terror a My Spirit Of Omega.

Sú v pláne ja nejaké koncerty? Ak áno tak kde vás budú môcť ľudia vidieť?

 Orfeus: Najbližšie hráme vo finále Wacken Metal Battle, 18. mája v Banskej Bystrici. Potom ešte na jeseň chystáme v Prešove antikrst albumu. V prípade záujmu o naše vystúpenie sa nám stačí ozvať.

Je v pláne navštíviť aj festivaly v lete?

Zeus: Možno Wacken Open Air. 🙂

Porozprávajte niečo o vašich mimohudobných životoch?

 Zeus: Ja študujem výtvarné umenie na Strednej umeleckej škole v Prešove a popri škole sa venujem hlavne hudbe. Mám 2 sólo projekty Merged In Abyss a Holorem. S prvým menovaným som v štádiu nahrávania tretieho minialbumu s pracovným názvom “Wretch” a s druhým som v procese tvorby debutového albumu. Ale mojou najväčšou záľubou je písané textov. V tomto som sa našiel asi najviac.

Orfeus: My ostatní osobný život nemáme, všetko sme zasvätili metalu. 🙂

Ako vnímate hudobnú scénu na Slovensku?

 Doom: Na jednej strane to na slovenskej scéne začína znovu rozkvitať, no na druhú stranu by tu mohlo vznikať viac inovatívnych mladých metalových kapiel, ktoré nekopírujú aktuálne hudobné trendy zo západu.

Orfeus: Jednoznačne je tu potreba pestrejších žánrov a ich kombinácií.

Člen kapely Nihil bol kedysi členom už neexistujúcej kapely Khadaver. Existuje ešte nejaká šanca na jej obnovenie?

 Nihil: Nie.

Tak to bola posledná otázka. Ďakujem veľmi pekne za odpovede, a zároveň by som ťa rád poprosil o odkaz pre fanúšikov.

 Zeus: Black metal or DIE!!!

Orfeus: Nech žije kvalitná metalová hudba.

Doom: Vylezte spoza monitora a príďte na koncerty podporiť slovenské kapely.

Nihil: Satan.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.iria.sk/
https://www.facebook.com/iriablackmetal/
http://iria.bandcamp.com/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *