Peorth – ,,Kozmonaut v jaskyni predstavuje návrat človeka k jeho pôvodu”

Pod hlavičkou Slovak Metal Army vydali minulý rok nový album aj melodickí death metalisti Peorth z Vrábiel. Ako ho hodnotia s odstupom času, aké sú ich najbližšie plány? To sa môžete dozvedieť z tohto rozhovoru s kompletným osadenstvom kapely. 

 Ahoj ,,Peortháci“, ako sa darí?

Ahoj 🙂 Darí sa v pohode. Trocha sme obmedzili koncertné aktivity kvôli rodinným záležitostiam, no makáme na nových veciach  a máme z nich veľkú radosť! 🙂

Koncom minulého roku uzrel svetlo sveta váš tretí album Make the Reversal.  Ako vyzeral proces jeho vzniku?

Niektoré skladby ako napríklad Savior (The Ode to Autumn) alebo Farewell boli hotové už niekedy v roku 2011 – 2012. Naopak niektoré, ktoré vznikli neskôr, sa na plnohodnotný kotúč nedostali a ostali iba na promo nahrávkach, ktoré sme pred nahrávaním albumu  Make the Reversal spravili. Príprava materiálu teda nebola súvislá a skladby nevznikli za krátky čas.

 Čo môžeme od neho očakávať?

Porciu melodického death metalu, i keď je to dosť všeobecné označenie. Miestami sme sa vyhrali s atmosférou, v iných skladbách zase prevláda živelnosť. Vôbec sme sa však neobmedzovali žánrovým zaradením a ani inými vecami.

V čom sú najväčšie rozdiely oproti predchádzajúcim kúskom?

Podaktorí trocha pribrali, niektorí dokonca aj zostarli 🙂 Na predošlých nahrávkach bolo možné napríklad počuť flautu a klávesy, ktoré sa už na Make the Reversal neobjavili. Prednosť dostali gitary a spevy má na starosti narozdiel od starších albumov Dodo (spev) a Boris (gitara/spev), kým v minulosti to bola parketa Mária (gitara), ktorý je zároveň jediný pôvodný člen kapely. Vo všeobecnosti sa dá aj povedať, že Make the Reversal je v porovnaní so staršími nahrávkami kapely tvrdším albumom.

Čo predstavuje jeho obal?

Nápadov na obal albumu bolo veľa, chceli sme sa však vyhnúť metalovým klišé a zároveň pripraviť niečo, čo by korešpondovalo s textovou náplňou albumu. Kozmonaut v jaskyni predstavuje návrat človeka k jeho pôvodu. Ľudstvo, ale aj človek ako individuálna bytosť vie narobiť počas svojej existencie veľa chýb, niekedy je preto dobré pozrieť sa za seba a zaradiť spiatočku…

Ako ho vnímate z odstupom času. Zmenili by ste na ňom niečo?

 Tak s albumom sme spokojní. Možno by sme vyšperkovali nejaké detaily  a dorobili akustickú inštrumentálku? Ale, aspoň sa je na čo tešiť na budúcom CD, na ktorom makáme 🙂

Kapele sa v minulosti nevyhlo viacero personálnych zmien, ktorých výsledkom je terajšia, niekoľkoročná zostava. Vzhľadom na kvalitný, a prakticky aj bezchybný album sa zdá, že chémia medzi členmi funguje na výbornú…..

Ďakujeme moc, sme veľmi radi, že album chutí! Áno, funguje, i keď paradoxne čo sa hudobných preferencií týka, nepočúva každý z nás to isté. A možno práve to spôsobuje chémiu, o ktorej píšeš 🙂

V minulosti ste mali obsadené aj klávesy. Je táto kapitola nadobro uzavretá, alebo je možné, žeby ste tento nástroj ešte dakedy obsadili?

Neuvažovali sme o tom a zrejme sa v tomto smere už nič nezmení. Súčasná zostava a ako aj nástrojové obsadenie nám veľmi vyhovujú

Čo koncerty? Kde vás budú môcť ľudia vidieť?

V pláne máme zatiaľ iba 2 letné festivaly a to Rock Show Vráble (10.8) a Loud Farm Fest na Duchonke (23-24.8), no už teraz sa črtajú koncerty na budúci rok.

 Osobne ma dosť zaujalo vaše poďakovanie v booklete albumu, kde ďakujete mestu Vráble, s čím som sa nikdy predtým nestretol  V čom všetkom vám vedenie mesta pomáha?

Mesto nám a niekoľkým ďalším kapelám poskytuje už dlhšiu dobu priestory na skúšanie za veľmi výhodnú cenu. Zároveň kapele dokonca dávnejšie sponzorovalo realizáciu jedného z albumov a celkovo je veľmi nápomocne pri organizovaní rôznych kultúrnych podujatí.

Čo znamená názov kapely Peorth?

Jedná sa o starovekú runu, ktorá predstavuje akýsi tajomný a nepredvídaný akt – interakciu medzi vôľou niečo spraviť a vonkajšími okolnosťami, ktoré na celkový výsledok konania môžu niesť vplyv.

 Ako osobne vnímaš hudobnú scénu na Slovensku?

Scéna sa za posledných cca 10 – 15 rokov dosť zmenila. Myslím, že kedysi ľudia chodili viacej na koncerty undergroundových kapiel, dnes sú už viac vyberavejší. Osobne si myslím, že je to aj preto, lebo muziky je veľmi veľa – veľké mená si už človek má možnosť pozrieť na rôznych festivaloch a kluboch na Slovensku, nemusí už za nimi utekať do zahraničia. A veľa samozrejme spravil aj internet a s ním veľa aplikácií, ktoré umožňujú muziku počúvať kdekoľvek a zároveň  hudobné nosiče kupovať  za babku. Kapely to tým pádom majú náročnejšie ak chcú súčasného fanúšika zaujať, na druhej strane sú už hudobné nástroje lacnejšie ako kedysi  a celkovo informácie o hudbe prístupnejšie.

Mohol by si povedať niečo o živote členov pomimo kapelu?

Mário (gitara) je najstarším a ako už bolo povedané, jediným zakladajúcim členom. Býva vo Vrábloch, pracuje vo firme, ktorá sa zaoberá predajom a servisom ozvučovacej techniky, čo sa nám často aj hodí. Je vášnivým rybárom a ešte vášnivejším konzumentom piva 🙂
Boris (gitara/spev) pracuje v bezpečnostnej firme, býva v Nitre a popri muzike sa venuje stredovekému šermu…a tiež je vášnivý (smajlík)
Dodo (spev) pracuje v oblasti logistiky a v súčasnosti sa s manželkou Petrou, ktorá nám pomáha s vizuálnou stránkou kapely (fotky, grafika) tešia novému prírastku, bývajú vo Hviezdoslavove.
Dávid (basová gitara) pracuje ako inžinier kvality  v automobilke, hrá na basu taktiež v metal-coreovej kapele As They Rise, býva v Nitre, vo voľnom čase sa venuje turistike a posilňovaniu.
Ja (“Čviro“) bývam v obci vzdialenej asi 20 km od  Nitry, pracujem ako konštruktér v malej strojárskej firme a všetok môj voľný čas sa v súčasnosti snažím vyplniť hudbou.

 Tak to bola posledná otázka. Ďakujem ti veľmi pekne za odpovede, a zároveň by som ťa rád poprosil o odkaz pre fanúšikov.

Tebe a celému zinu v prvom rade úprimne ďakujeme za poskytnutý priestor, moc si to vážime! Fanúšikom tvrdej muziky prajeme všetko dobré, nech podporujú scénu a dajú šancu aj undergroundovým kapelám.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/peorthsvk/
https://peorth-sma.bandcamp.com/
https://bandzone.cz/peorth/
https://www.slovakmetalarmy.sk/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *