Mirek Andrassy (Porta Inferi) – ,,Bohužel zajímavý materiál dneska už moc neznamená.”

mirek andrassy 2019Porta Inferi z Nového nedávno vydala veľmi kvalitný tretí album Alive. Okrem toho stihli vystúpiť už na dvoch slovenských festivaloch (Rock pod Kameňom, Nitrianske Rudno) a na tretí sa chystajú. O koncertoch, o vystúpeniach aj o mnohom inom porozprával gitarista a klávesový hráč Mirek Andrassy:

Zdravím Mirek, Porta Inferi pred časom potešila svojích fanúšikov už tretím full albumom Alive. Viem, že to bude zrejme ťažké, ale skús ho na úvod charakterizovať (muzika, texty a podobne).

Mirek Andrássy: Ahoj, album je tvrdší, rychlejší, nápaditější, muzikantsky vyzrálejší, přitom ale pořád melodické s prvky power metalu. Tentokrát (aspoň z mého úhlu pohledu) je více kytarové.

Čili k poslechu zveme jak příznivce tvrdších žánrů (melodeath, metalcore apod.), tak i fanoušky melodických odvětví, jako je power, hard & heavy…

Mňa milo prekvapilo, že je album pomerne dosť prepracovaný (zaujímavé rytmické zvraty, industrial prvky atď). Ako dlho ste na ňom pracovali?

Mirek Andrássy: Dlouhých pět let. 😀 Bylo to ovšem zapříčiněno personálními změnami v kapele, které vždycky kapelu brutálně zbrzdí. Ačkoliv jsme měli už před třemi lety hotovou víc než polovinu alba, nebyli jsme schopni ho dokončit, protože nám chyběly ty správné ingredience a převážně zpěvové party a texty.

Zapojila sa do toho celá kapela, alebo je to dielo jedného člena?

Mirek Andrássy: U nás to funguje stylem, že většinou přinesu hotový nápad a poté doděláváme s Jardou a teď už i s Radimem výsledné aranže, zpěvové linky a texty. Textování se na poslední desce chopil převážně Jarda, takže to byla velká pomoc, díky které se proces tvorby výrazně urychlil.

Zároveň je to vlastne aj debut so spevákom Radimom Korbelom, ktorý do kapely prišiel min rok. Čo sa stalo s predošlým (Normanom Powerom) a ako ste vlastne objavili Radima?

Mirek Andrássy: S Normanem se nestalo nic. Myslím, že pořád žije někde v Polsku a zpívá… 😀 Jak už to tak bývá, rozešly se naše pohledy na věc a fungování kapely. Norman byl a je spíše sólový zpěvák (z mého pohledu) než týmový hráč a měl jiné priority a pohled na kapelu než ostatní členové. Proto jsme se vzájemně rozešli.

Ráďa se nám přihlásil na konkurz po tom, co ho popostrčil Vašek Moch ze Salamandry. Radim se přihlásil, přijel na konkurz, zazpíval, řekl nám, že s námi chce hrát, a po týdnu si to zase rozmyslel… 😀 Nakonec vše dopadlo, jak mělo, a Radim je na palubě naší lodi Porta Inferi. 🙂

Zatiaľ ste natočili klip k skladbe Flight 103. Bude ich viac?

Mirek Andrássy: Určitě budo… Otázka je, kdy. Je nám jasné, že dneska lidi poslouchají muziku spíše očima, nicméně vše si děláme většinou sami, a jelikož nás zatím muzika neživí (třeba se to po tomhle rozhovoru změní 🙂 ), musíme celkem složitě hospodařit s časem tak, aby zbyl na veškeré úkony okolo kapely, ale taky na náš soukromý život…

Takže další klip ANO, kdy, ještě upřesníme. 🙂

porta inferi 2019

 

Nedávno ste vystúpili na dvoch slovenských festivaloch Rocku pod Kameňom a festivale v Nitrianskom Rudne. Ako sa vám hralo?

Mirek Andrássy: PPC 🙂 Technicky dobře zázemí, dobrý sound na obou akcích, lidi jsme očividně velice příjemné překvapili – ohlasy luxusní, takže za nás palec nahoru. Jen by to příště chtělo lepší čas

Na fb v podujatiach máte zatiaľ len akciu Porta Chata 2019. Sú nejaké ďalšie akcie v pláne?

MirekAndrássy: Na FB máme v událostech pouze věci, které pořádáme my sami. Porta Chata je akce, na kterou se může přihlásit kdokoliv, kdo s námi chce osobně zapařit, užít si víkend v krásné přírodě, obklopen dobrými lidmi, a užít si náš soukromý koncert pro hrstku vyvolených 🙂

No řekni sám – za 850 Kč ubytování na dvě noci, jídla, kolik sníš, piva, kolik vypiješ a soukromý koncert? No neber to… 🙂

Ďalší koncerty samozřejmě máme… Neuvidíš je ovšem v událostech, ale na naší FB zdi v podobě sdílených posterů a událostí pořadatelů… Čekají nás toto léto ještě: Holba Rock na Grilu (CZ), Out of Hell festival (CZ), Orgazma Rock Fest (SK), Fulnečka fest (CZ).

Ako som spomínal na Slovensku ste zatiaľ hrali v Snine na Rocku pod Kameňom a na Rockfeste v Nitrianskom Rudne. Plánujete vystúpiť ešte niekde inde?

Mirek Andrássy: Jasně… 23. 8. 2019 Orgazma rock fest (SK) – na ten se já obzvlášť těším 🙂

A čo nejaké vzdialenejšie zahraničie. Je to v pláne? (Predsa nahrali ste veľmi kvalitný materiál…)

Mirek Andrássy: Bohužel zajímavý materiál dneska už moc neznamená… Mnohem větší váhu má to, kdo se s kým zná, kdo má jaké kontakty, kdo je ochotný kolik zaplatit za to, že si zahraješ někde na festivalu nebo pojedeš turné před nějakou známější kapelou… To není ovšem náš případ.

My neděláme muziku proto, abychom platili za to, že si někde zahrajem. Ty bys přece taky nechodil do práce, abys musel šéfovi platit za to, že můžeš v té práci být, ne? To radši dáme ty peníze do reklamy v rádiu anebo online reklamy.

Dneska není problém vyjet někam na měsíční evropské turné po malých nebo středních klubech. Jezdí takhle spousta kapel, ale nám nestojí za to jet hrát někam do Anglie do pěti, šesti klubů s tím, že si musíš vše platit sám (ubytko, cestu, stravu atd.) a doufat, že Ti přijde do klubu aspoň třicet lidí za vstupné 5 liber a ty dostaneš aspoň těch slíbených 70 % ze vstupného = 130€ . Věř mi, že náklady na ten jeden koncert jsou mnohem větší než těch 130€ 🙂

Jsou tu i takové kapely, které dostávají zaplaceno za klubovou šňůru od pořadatelů, kteří si je sami pozvou, ale to je z CZ a SK kapel tak 5 % max.. A v těchhle pěti procentech my zatím nejsme.

Porozprávaj niečo o civilnom živote členov kapely (záujmy, záľuby, povolania).

Mirek Andrássy: No… Jeden dělá střechy, druhý marketing, další dodává speciální elektroniku a díly do sportovních WRC aut… naše práce jsou různorodé. Já s Lukášem celkem dost cestujeme pracovně po světě, takže i to je důvod, proč naši fans čekali na album dlouhých 5 let.

Jinak, co se týče koníčků mimo kapelu, tak já třeba chodívám 1x týdně hrávat fotbal, 1x týdně beach volejbal a přes zimu místo beach volejbalu florbal. Když teda zrovna nejsem na služebce. 🙂

Ako si sa ty osobne dostal k aktívnemu muzikantstvu a ako si sa nakoniec dopracoval k Porte Inferi?

Mirek Andrássy: V 8. třídě na základce jsem šel okolo hudebny a slyšel jsem, jak tam někdo hraje na bicí a na kytaru. Jelikož jsem zvědavec a celkem i „držka“, tak jsem zaklepal, otevřel dveře a objevil tam dva kluky, co dávali dohromady kapelu. Tak sem se zeptal, jestli si to nemůžu poslechnout, a pak dokonce, jestli si to nemůžu i zazpívat 😀

Takže jsme dali dohromady kapelu Booster, kde já jsem ze začátku zpíval a pak i začal hrát na kytaru… A to jsou moje hudební začátky. Portu jsem založil někdy v roce 2008 a od té doby ten naložený vozík stále tlačím před sebou. 🙂

Na hudobnej scéne už funguješ približne 13 rokov. Čo považuješ za svoj najväčší úspech?

Mirek Andrássy: Že jsem se na to nevykašlal ještě. 🙂 Za ty roky, co se člověk v téhle branži pohybuje, má už udělaný obrázek o reálném hudebním bussinessu. Bohužel je to business jako každý jiný, takže ve výsledku není ani takovýrozdíl, jestli prodáváš rohlíky, nebo kapelu a její hudbu.

Nicméně je to pro mě spíše už životní styl než koníček a vím, že je pro mě nesmírně důležité dostat ze sebe všecky pocity a nálady, a to se mi daří právě díky Porta Inferi a muzice, kterou, děláme.

Ok, tak to bola posledná otázka. Veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Mirek Andrássy: Taky díky…

Lidi, poslouchejte dobrou muziku a choďte na koncerty… Konec hlášení †

Youtube ukážka:

Linky:
www.portainferi.com/cz/
https://www.facebook.com/portainfericz
 http://bandzone.cz/portainferi
https://www.youtube.com/user/portainfericz

Za spoluprácu patrí poďakovanie dievčine menom Leena Emerald 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *