Ivan Babilonsky (v13ault, Obliterate, Stabbed, Ivan Babilonsky) – ,,V súčasnej dobe prebieha nahrávanie nového albumu Obliterate”

Ivana Babilonského mnohí poznáte hlavne z pôsobenia v death metalovej kapele Obliterate. No ani zďaleka to nie je jeho jediná aktivita.Okrem toho pôsobí aj vo formácii s názvom Stabbed, minulý rok vydal sólo album a tento rok uzrel svetlo sveta album jeho ďalšej bandy v13ault – Imitation. Popri tom Obliterate spolu s bandami Pentagramček, Black Light, Hrobar, Morhörr vystúpili na benefičnom koncerte Spoločnosť detskej onkológie. Aj o tom sa dozviete v tomto rozhovore.

 Ahoj Ivan, leto sa pomaly, ale isto chýli ku koncu. Ako si ho prežil? Navštívil si aj nejaké festivaly?

Ivan Babilonsky: Ahoj.  Celkom dobre napriek tomu, že som ho prežil v podstate pracovne.

Tento rok som festivaly vynechal, pretože sme nikde nehrali ani s Obliterate, ani so Stabbed 😉 . Som veľmi rád, že napriek pracovnej vyťaženosti som sa mohol zúčastniť najlepšieho slovenského festivalu, venovaného tvrdšej hudbe a to konkrétne na Gothoom. S radosťou sledujem, ako Peter Beťko vykresal z “lokálnej“ akcie tento diamant. 😉

Novinka v13ault

Jedna z tvojich kapiel – v13ault vydala pred nejakým časom novinku Imitation. Aký bol proces jej vzniku?

Ivan Babilonsky: V krátkej verzii : komplikovaný. Ale vážne. Materiál, ktorý je na Imitation čakal na dokončenie  zhruba od roku 2005. Hlavnú vinu na tom malo hlavne to, že sa nenašiel bubeník, ktorý by to dotiahol do úspešného konca. Našťastie sa po rokoch jeden taký našiel, dokonca sa v podstate prihlásil k tomu sám.

Naspievať to mal pôvodne Ján Košč, ktorý si na to bohužiaľ v poslednej fáze nedokázal nájsť dostatok času. Jaro Kyselica mi chodil po rozume, ako jedna z možností a našťastie sa toho aj ujal, a tak sa nám to podarilo dotiahnuť  až k vydaniu „debutu“.

Album je o dosť experimentálnejší ako tvoja ostatná tvorba v iných skupinách. Ako by si ho popísal fanúšikom?

Ivan Babilonsky: Ťažká otázka, možno by som povedal, že sci-fi metal 😀 . Ako to opísať, myslím, že si na albume môže nájsť to svoje skoro každý, je tam trochu progu, metalu, melódií a všetko je zabalené do post-apo/sci-fi tematiky.

Čo má predstavovať obal albumu?

Ivan Babilonsky: Ľad, respektíve permafrost, pod ktorým sa skrýva VEC.  Carpenterov  „remake“  z 1982, pokladám za jeden z naj sci-fi/ hororov, ktorý si vždy rád znovu pozriem, zároveň by som vyzdvihol aj pôvodnú novelu od J.W. Campbella – Kto tam chodí, ktorá je aj po toľkých rokoch od svojho vzniku stále svieže dielo. Kto videl film a páčil sa mu odporúčam. 😉

Koncerty?

Čakajú vás s kapelou nejaké koncerty?

Ivan Babilonsky: Ak máš na mysli koncerty s V13ault, tak nie. Boli by sme nezaplatiteľní 😀 . Už len skutočnosť , že každý z nás žije kade-tade po Slovensku a má iné životné priority by bolo nezosúladiteľné dať naživo v takejto zostave.

Niežeby som nechcel hrať naživo, ale aj u mňa majú prioritu moje kapely, ktoré hrajú naživo. Keďže hudba je u mňa iba záľuba, musím to všetko koordinovať s pracovnými povinnosťami.

Prejdime teraz k ďalšej téme rozhovoru a ňou je benefičný koncert pre Spoločnosť detskej onkológie v Košiciach, ktorý sa uskutočnil 7. septembra v košickom Collosseu. Ako vznikla celá táto myšlienka?

Ivan Babilonsky: Myšlienka neprišla od nás, ale od chalanov z Black Light, ktorí nás len oslovili či nemáme záujem si zahrať. Keďže sa nám táto myšlienka veľmi páčila, tak sme s radosťou prijali túto ponuku.

Ako si spokojný s jeho priebehom?

Ivan Babilonsky: Koncert prebehol nad moje očakávania a bol to výborný večer. Ľudí bolo viac ako som dúfal, zvuk bol vydarený, tak dúfam, že sa na nejakej podobne ladenej akcii ešte niekedy vyskytneme. Dokopy sa vyzbieralo 1350€!

Je možné, že by sa takáto benefičná akcia mohla zopakovať aj niekedy v budúcnosti?

Ivan Babilonsky: Ťažko povedať, ale chalanom fandím. Bolo by pekné, ak by sa podarilo za výdatnej podpory fanúšikov vytvoriť z tejto akcie peknú tradíciu.

Ako osobne vnímaš fakt, že za celú dobu existencie Slovenska sa z politiky stala vo všetkých spektrách starých aj nových politikov mediálna bublina, bez reálnej ochoty pomôcť ľuďom, aby mali občania, ktorí to najviac potrebujú aspoň dôstojné (keď už nie také ako im patria) podmienky, tak sa musia realizovať rôzne benefičné akcie?

Ivan Babilonsky: V prvom rade je to „krásna“ vizitka ako na tom je náš sociálny systém. Ale, benifečné akcie pokiaľ viem, nie sú veľké výnimky ani v krajinách ako sú napríklad Veľká Británia, Francúzsko atď., každé prilepšenie pre cieľové skupiny sa ráta.

Obliterate a Stabbed

Prejdime teraz k ďalším tvojim kapelám. Obliterate vydali minulý rok album Universe, Milk, Structures. Ako ho hodnotíš s odstupom času?

Ivan Babilonsky: Reakcie boli viac pozitívne, akurát ma mrzí, že sa ho nepodarilo pretlačiť viac do verejnosti, ako by si zaslúžil. Na celom EP ma veľmi baví Gabov hlas, minimálne v rámci Obliterate by som povedal, že je v životnej forme, taktiež Marcel sa prekonal pri nahrávaní. Zatiaľ ma to EP baví, ešte by som nič nemenil  😉

Môžu sa fanúšikovia tešiť na nejaké novinky?

Ivan Babilonsky: Môžu. V súčasnej dobe prebieha nahrávanie nového albumu Obliterate. Bicie už sú nahraté, akurát sme sa vrátili z Gothoom štúdia v Novej Bani. Takže, tešte sa! Bude na čo 😉

Tá istá otázka aj na skupinu Stabbed. Je v tejto kuchyni niečo nové, čo môžete v blízkej dobe naservírovať fanúšikom?

Ivan Babilonsky: Aj tu niečo chystáme, chceli by sme nahrať také krátke EP, ktoré by bolo pre Stabb, takým malým experimentom ani nie tak hudobným, ako svojím poňatím, ale podrobnosti si zatiaľ necháme pre seba.

Tak, to bola posledná otázka. Ďakujem veľmi pekne za odpovede. A taktiež aj tebe, a všetkým zúčastneným kapelám za ochotu, a úsilie pomôcť dobrej veci v podobe benefičného koncertu. Vám – vystupujúcim skupinám, podporovateľom, organizátorom, Spoločnosti detskej onkológie a v neposlednom rade aj tým, ktorým pôjde výťažok patrí uznanie a rešpekt!

Ivan Babilonsky: Ďakujem pekne za rozhovor. Dúfam, že ľudia prídu podporiť  kapely na tejto akcii a hlavne  samotnú benefíciu.

Youtube ukážky:

v13ault:

Obliterate:
https://youtu.be/5EwMpmdtWtk/

Stabbed:
https://youtu.be/RN75-KqfEU4

Linky:

v13ault:
https://www.facebook.com/v13ault/
https://v13ault.bandcamp.com/

Obliterate:
https://www.facebook.com/obliterate.official/
https://bandzone.cz/obliterate
https://www.youtube.com/channel/UCdNlej1dXsro0RoXUfLBdUg
https://itunes.apple.com/us/album/universe-milk-structures-ep/1442677200?app=apple%20music&ign-mpt=uo%3D4
https://open.spotify.com/album/0qqMOIpbxSajrRSIOk6s8F
https://play.google.com/store/music/album/Obliterate_Universe_Milk_Structures?id=Bsxuzyiman3xyp5hh2zmy3lpp3u
https://www.amazon.com/Universe-Milk-Structures-Obliterate/dp/B07KKZPH4R/

Stabbed:
https://www.facebook.com/stabbed.metal/
https://bandzone.cz/stabbed

Ivan Babilonsky:
https://ivin78.bandcamp.com/

Foto Obliterate: Reprofoto youtube/Noxtivagus

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *