Marc B. Karnstein (The Karnsteins): ,,Cítime sa byť horror punkovou kapelou…”

S The Karnsteins som prišiel do styku toto leto na jednom koncerte v BA. Za seba môžem povedať, že za večer sa stali jednou z mojich najobľúbenejších slovenských kapiel. Minimálne v punku, ale dalo by sa polemizovať či vôbec punk hrajú a nie je to jednoduchší thrash metal spojený s rock n´rollom? O tom aj o druhom albume Rot as fast as it gets!, ktorý vychádza priamo na Halloween 2019 porozprával Marc B. Karnstein

Zdravím, Tak ako to je? Čo vy to vlastne hráte? Lebo povedzme si otvorene metalu aj punku je tam tak narovnako.

Marc: Čauko. No čo nás baví. 🙂 Cítime sa byť horror punkovou kapelou, ale je pravda, že máme metalové korene, tak ta razancia, technika aj stavby skladieb môžu byť nepunkové.

Poďme troška k histórii…

Marc: The Karnsteins vznikli v auguste 2014 a na dušičky toho roku sme hrali úžasný prvý koncert, na ktorom sme hrali už väčšinu prvej dosky, imidž už bol daný a show bola v zárodku.

Projekt sme vymysleli ja a Harvey. Obaja obrí fandovia horror punku, ale bolo to také pivné kecanie. Potom v auguste 2014 stojím v kníhkupectve a zvoní mi telefón. Tam Harvey: Mám basáka z Talianska. Je v pohode a má rád Misfits. 🙂 Na to ja, bez jedinej predstave o gitaristovi hovorím: Mám gitaristu. Budúci týždeň bude skúška u mňa. 🙂 Ale nemal som nikoho, tak som ho musel vymyslieť. A hneď ako prvá možnosť sa mi zjavil Johann s ktorým som hrával kedysi v kapele S.P.P. Tak sme základná trojka a taliansky basák Domenico napísali matroš, nahrali CD a zahrali showky. Za pol roka odišiel Domenicco a prišiel Radko s ktorým hrávam dlho a je to super kamoš.

Prečo má prvý album tak hrozný zvuk a prečo vyšiel až 4 roky po nahratí?

 Marc: To by som už neriešil a nehrotil. Je to ako to je a nezmeníme to. Ale odpoveď na obe otázky je, že sme sa k surovine nevedeli včas dostať. Album potom tesne pred vydaním ešte remasteroval Libor Smolarík. Ďalší super kamoš.

Novinka je iná káva. Brutálny krok dopredu. Ako ste s ňou spokojní?

 Marc: Nadmieru. Tam nie je o čom. V Shaarku nahrávam strašne rád. Je to veľká zábava. A hlavne vedia zachytiť našu energiu. Na nový rok tam ideme zas. Na druhej doske je 18 pesničiek a za každou si stojím. Dokonca veci čo som pred nahraním len toleroval, teraz mám rád.

Vaše obaly robí legenda slovenskej horora sci-fi ilustrácie, Juraj Maxon. Ako ste sa k nemu dostali?

 Marc: Je to Harveyho kamarát a zachoval sa k nám nádherne. To si strašne vážime a ďakujeme mu za to. Je to veľký umelec a jeho práca je fantastická na svetovej úrovni, kde má aj silné meno.

Vaše koncerty sú fantastická show. Nemusí byť ľahké uhovoriť usporiadateľov na také niečo?

 Marc: No veď. Hráme preto strašne málo. Boja sa našich ohňov, čriev a krvi. 😀 Al keďže napríklad vo Viedni sme zvíťazili aj bez toho všetkého, tak asi zľavíme z našich požiadaviek na usporiadateľa. My chceme hrať, lebo to nás baví zo všetkého najviac. Dostať tú energiu a zábavu medzi vás.

Moja asi najobľúbenejšia je duet s Jane Razor. Hráte túto skladbu live? 

 Marc: Áno a spieva ju Harvey sám. Ale teraz na krste sa Jane zjaví a nie len nám pokrstí CD, ale aj zaspieva si s nami. Moc sa na to tešíme a snáď aj ona. 🙂 Bude to jej prvé verejné vystúpenie presne po roku, keďže má materinské povinnosti. Ináč je to výnimočná skladba a z jej textu ma až mrazí.

Čo do budúcnosti?

 Marc: No myslím, že na ďalšiu nahrávku nebudete musieť čakať dlho, lebo sme uzavreli dohodu s jedným maďarským distrom na HC/punk a točíme pre nich EP s úplnými novinkami a malo by to byť vonku február – marec. 🙂

Viete v okolí o niekom, kto by sa uberal podobným smerom ako vy?

 Marc: V Bratislave sme na spoločnom koncerte spoznali dobrú kapelku Drowning Charon. Tá robí tiež horror punk, ale inak. Držíme im palce. Inak neviem u nás o nikom. Boli tu nejaké snahy aj pred nami aj po nás, ale funkčná kapela sme asi priekopníci. Samozrejme že prvý horror punk song u nás je Iam Dracula od Braňa Alexa. To sa nedá poprieť. 🙂 Milujem ten song.

Moc vám držím palce a teším sa na EP a ďalšie koncerty.

Marc: Ďakujeme a je skvelé stretnúť ďalšieho človeka, čo rozumie tomu čo robíme. Pozdravujem všetkých v redakcii a popočúvajte naše veci, nech si viete utvoriť obraz.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.karnsteins.com/
https://www.facebook.com/TheKarnsteins/
https://www.youtube.com/channel/UCMq2mzXuNyO4ajIz_jg_faQ

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *