Marc B.K. (Daggerose) – ,,Hudba je stejne len zlá, alebo dobrá”

Marc B.K.Žáner US power metal sa na Slovensku neteší masívnej obľube. Niekoľko bratislavských muzikantov však v roku 2009 založilo formáciu, ktorá sa hudobne orientuje týmto smerom. Vystriedala viacero mien, od roku 2012 fungujú pod názvom Daggerose. Začiatkom júla vydali debut Tombkeeper. Aký bol proces jeho vzniku, ako došlo k založeniu kapely, kde budú najbližšie koncertovať? To sa dozviete z nasledovného, nesmierne zaujímavého rozhovoru s bubeníkom Marekom.

Zdravím Marek, debut Daggerose – Tombkeeper uzrel svetlo pred pár týždňami. Skús ho na úvod krátko popísať.

Marc B.K.: Ahoj Tomáš. “Tombkeeper” je debutový album kapely žánru čo sa u nás nehrá a moc ani nepočúva. Hráme us power/thrash metal. Muzika na viac vypočutí. Ak niekto považuje za power to, čo prišlo z Nemecka, tak asi tomu najprv nebude chápať. 😀 Len my sme vyrastali v dobe, keď power metal bol len ten americký, ako Metal Church, Lȧȧz Rockit, Sanctuary neskôr Iced Earth, alebo v Európe kapela Rage.

V 1995 niekto v tlači pomenoval Gamma Ray power metal a odvtedy je v tom bordel. 😀 Pre mňa tento EU systém bude navždy melodický speed metal, ako do roku 1995 minulého storočia. 😀 Ale to len pre poriadok.

Hudba je stejne len zlá, alebo dobrá. No najzásadnejší vplyv na náš zvuk malo DIOvé obdobie albumov “Dehumanizer” a “Strange Highways”. Ale v podstate našim vývojom sme do hudby preniesli thrash, epic doom, prog rock, death aj drone prvky. My totiž už kašleme na to, čo to je, ale hlavne nech je to tvrdé, temné a zábavné. Moja predstava ďalších vecí, čo sú rozpracované je stejne zas iná. Možno rýchlejšie a technickejšie by to chcelo v budúcnosti. Uvidíme čo prinesie čas. 🙂

Podľa histórie, čo si my poslal ste ho za 24 hodín a po 4 skúškach nahrali, zmixovali a zmastrovali v legendárnom štúdiu SHAARK. Nebolo to trochu prirýchlo?

Marc B.K.: Nebolo. To bohate stačí. Pracujem v štúdiách celý život a kapela ak má jasnú predstavu a schopnosti, nepotrebuje na nahrávanie albumu viac ako 3 dni času. To je môj názor. Ak nahrávaš systémom ako ja pracujem s kapelami, tak čas navyše spôsobuje prekombinovávanie (heh to je slovo 😀 ) a stratu energie nahrávky. Najlepšie veci rockovej histórie čo sa točili v šesťdesiatych, sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch sa točili live a za hodne krátko. Špeciálne debuty. A my sme nahrávali live a tých 24 hodín sa podelilo na 3 dni. Potrebovali sme aj oddychovať, a aj nejaký ten žúr. Veď špeciálne s Ďurim sa vidíme minimálne a Bzenec je krásny a bolo krásne počasie.

S majiteľom legendárneho štúdia SHAARK, Pavlom Hlavicom som veci konzultoval dopredu. Predstavy a zvuky, a on aj druhý zvukár Petr Nejezchleba sú natoľko schopní, že splnili predstavy natoľko, že sme to mohli spokojne uzavrieť. Prácu v SHAARKu môžem odporučiť úplne každej metalovej, rockovej a punkovej kapele.

Skvelý prístup, zvuk, prostredie a veľká sranda. Ináč navyše veľký tlak na čas prebúdza kreativitu. Čo sa týka skúšok, tak sa priznám, že som mal strach. Štúdio zabookované a my sme sa nemali čas stretávať a každý sa pripravoval doma. A to sme ešte na tých posledných skúškach hodne veci menili. Bola to veľká výzva a skúška našich schopností. Ale dokázali sme si, že skúsenosti každého z nás a naša drzosť prebrali proces nahrávania za naše nadvedomie. 😀 😀 😀

Cover zdobí motív zo starého Egypta, ma to nejaký hlbší význam?

Marc B.K.: Egyptská mytológia a estetika je fascinujúca. A keďže je Harveyho veľká vášeň, tak sme sa nevyhli jej téme v skladbe “Tombkeeper”. No a “Tombkeeper” bol skvelý úderný názov pre celú dosku.

Okrem iného pre mňa názov “strážca hrobky” znamená aj naše stráženie odkazu moderného aj klasického us power/thrashu v našich luhoch a hájoch. 😀 Tá posledná veta, bola venovaná uctievačom metal klišé kecov 😀 😀 😀 Čo sme niekedy do určitej miery všetci čo uctievame deti Sabbathov a Priest. 🙂

Obal nakreslil talentovaný austrálsky umelec Steve Lehmann a úplne splnil naše predstavy. Je podľa mňa nádherný.

Osobne ma z celého albumu zaujali hlavne dva songy Sophie a Lethal Beauty. Mohol by si ich bližšie prestaviť?

Marc B.K.: “Lethal Beauty” patrí tiež medzi mojich favoritov. Je to krásny slaďák za podpory orchestra. Orchestráciu robil náš dobrý kamarát Rado Nedbálek.
“Sophie” je jedna z našich najslávnejších vecí. Ľudí hodne emočne zasiahne aj keď je tak tvrdá.

Skladba je venovaná Sophie Lancaster a jej priateľovi Robertovi Maltby. Bol to pár gotikov v Anglicku, čo ich preto, ako vyzerali dokopali dve 15 ročné mentálne a emočné subnormy Ryan Herbert a Brendan Harris. Stalo sa to žiaľ na moje narodky 11.8.2007 a Sophie zomrela v nemocnici 24.8.2007 ako 20 ročná. Robert prežil, ale niekoľko mesiacov to vyzeralo, že bude postihnutý.

V dobe, keď sa to stalo, ma to extrémne zasiahlo a opäť len posilnilo moje znechutenie z ľudských komplexov, strachu z odlišnosti, neschopnosti prijať iný svetonázor, ako mu vštepí prostredie, móda, cirkev, strana alebo rodina. “Sophie” je silná vec a mám ju moc rád. Veľmi rád ju hrám.

Texty sú všetky v angličtine, no v súčasnosti je akási móda vracať sa k rodnému jazyku (veď aj v Jane Razor and Janesession už sa orientujete na slovenské texty). Môžeme sa niekedy v budúcnosti dočkať aj slovenských textov Daggerose?

Marc B.K.: S Janesession sme prešli na slovenčinu, lebo tlak na nás v tomto zmysle bol už neignorovateľný. 😀 Na Daggerose tento tlak zatiaľ nik nevyvíja. 😀 Takže na túto otázku nemám odpoveď. Ak by bol záujem, tak prečo nie. Slovenčina je nádherný jazyk. No momentálne sme v angličtine a reakcie, stiahnutia, a objednávky na CD sa nám hromadia z celého sveta. A to by zo slovenským jazykom šlo ťažšie.

Zatiaľ je vydaný len digitálne. Prečo?

Marc B.K.: Album je vydaný digitálne z dôvodov čisto finančných. Zatiaľ sme to nedali dokopy. A aj chceme, aby sa nazbierali objednávky na CD a keď to dáme von, tak budeme posielať. A objednávky už sú. A samozrejme ľahšie sa dostane nahrávka k ľuďom ak je zadara na nete. Môžete ho nájsť napríklad na týchto miestach:

 Kedy bude vonku aj fyzicky?

Marc B.K.: Ja by som dúfal v november. Urobíme všetko, aby sme termín ešte predbehli. Trh s nosičmi je mŕtvy. Kupujú ho len zberatelia. Lenže systém je tak úchylne nastavený, že pokiaľ chceš, aby si bol v rádiu, časopise, in-zine, tak väčšinou musíš poslať CD a nejaký merchandise. Česť výnimkám. Ale rovnaké média sa v druhej vete vyjadria, že CD je mŕtve.

Zažil som zine, kde od nás pýtali CD a v rozhovore sa opýtali prečo sme vydali CD, keď to médium nik nekupuje. 😀 Takže my CD musíme dať von, pretože chceme urobiť fans radosť, keď ho chcú mať doma a v druhom rade potrebujeme tú podporu. A ja sám budem rád, keď si na pamiatku neodložím folder s waw a MP3. 😀

Daggerose BA

Čo by si mi povedal o chystaných koncertoch?

Marc B.K.: Ja osobne verím, že sa staneme plnohodnotnou koncertnou kapelou. Treba, ak chceme dostať našu hudbu k väčšiemu počtu poslucháčov. Hlavne, keď sme boli roky rozpadnutá kapela. 😀 Tento štvrtok sme sa po skoro 4 rokoch vrátili na pódium. Bolo to výborné. Tá podpora za dobu, čo sme boli rozpadnutí neutíchla.

Samozrejme to malo muchy po tak dlhej nečinnosti, ale verím, že nájdeme spôsob ako ich odstrániť v rekordnom čase.  Hráme celé CD a na jeseň by sme chceli zaradiť aj novinky. Na krst, ktorý by mal byť dlhší, ma napadli, aj ako prekvapenie dva covery, aj keď covery inak neznášam. Tak uvidíme na čom sa dohodneme.

Sú plány aj na nejaké výjazdy ďalej do zahraničia?

Marc B.K.: Plány sú, a aj celkom reálne. Zatiaľ len toľko k téme. 🙂

Mnohí členovia Daggerose majú aj iné kapely. Nebude to problém?

Marc B.K.: Dnes pre takého závisláka na koncertovaní ako som ja je ťažké mať jeden full time band. Keď nik nekoncertuje toľko, aby ma to uspokojilo. Myslím, že práve iné kapely nebudú ten problém v našom fungovaní na plno. 🙂

Porozprávaj v krátkosti niečo o tom ako Daggerose vlastne vznikli.

Marc B.K.: Hlavná myšlienka kapely DAGGEROSE vznikla na Gréckom Rodose v roku 2009. Keď sme tam s kamošmi žúrovali. Basgitarista Rado Godál a ja sme sa tam dohodli na tvrdej a temnej metalovej kapele. Po návrate sa pridal gitarista Duri “Big D” Bránsky. Začali sme skladať materiál a prijali meno 999HERETIC. Po pár týždňoch nastúpil do kapely talentovaný spevák a gitarista Martin. Ten však v roku 2010 z pracovných dôvodov odišiel a začal som vrešťať od bubnov.

Kapela trocha zmenená vplyvom Tool a Triptykon zmenila mierne zvuk a neskôr aj názov na TRIPLE GODDESS. No zároveň s touto zmenou spolok trocha zaspával.  Do tohoto stavu prišiel do kapely spevák Harvey Rabensblut Havran. Ten zmenil názov na konečné DAGGEROSE. Staré skladby pretextoval aj keď na rovnakú tému, ako boli pôvodne, za čo si jeho textársky um moc vážim a kapela sa pomaly vyvíjala k US power/thrash metalu.

Hodne sa o hudbe debatovalo a vstrebávali sa vplyvy  kapiel ako napr. Forbidden, Dio, Black Sabbath, Artillery, Flotsam & Jetsam, Voivod, Jag Panzer, Manilla Road, Crimson Glory, Savatage, Atheist, Nevermore, Judas Priest, Destruction, Iced Earth,Metal Church, Slayer, Laaz Rockit, Soulfly, Sepultura, Iron Maiden, Rush, Queensryche,Pantera, Mekong Delta, Coroner, King Diamond, Tool, Triptykon, Celtic Frost, Watchtower, Syris atď, aby DAGGEROSE nakoniec definovali vlastný štýl. Aj keď sa snažíme o us power/thrash škatuľku, tak sa na nikoho nechceme podobať.

Kapela už v roku 2012 začala úspešne koncertovať po Slovensku a v roku 2014 nahrala demo s názvom “Demo(N)”. No v roku 2016 sa nečakane rozpadla, aby sa v roku 2018 obnovila  a zvyšok poznáš. 🙂

Ako to zatiaľ vyzerá v tvojich ďalších pôsobiskách?

Marc B.K.: Horror punková pecka The Karnsteins vydáva druhú dosku tento rock. Už je nahratá a je extrémna a hitová. 😀 Porno rockeri Tits Of Your Girlfriend tiež tento rok uvoľnia novinku. S legendárnym heavy metalovým spevákom Temerafom a.k.a. T.E.M.O. a.k.a. Braňo “Temo” Černák 😀 (zakladal Metalindu, Makar Čudru, Tublatanku, mal úspešnú sólo dosku a 11 rokov hral v Slobodnej Európe gitaru) máme natočených už 6 skladieb na jeho novú heavy rockovú sólovku.

Chystáme dve dosky s Jane Razor, ale to ešte potrvá, to treba doriešiť mraky vecí. Takže to tak budúci rok snáď. Mali by ísť von épečka projektov Kolekteew a Kladivo tyranov. Možno album oldschool heavy bandy Bosorak.

K tomu ešte jedna veľká vec, o ktorej zatiaľ nemôžem hovoriť, ale bude to veľká pecka.  K tomu robievam muziku do reklám a do porno filmov, chodím do roboty, do druhej roboty čo je jedno štúdio. Takže roboty jak na budovaní JRD. 😀 A k tomu sa pokúšam mať plnohodnotný súkromný život. 🙂

No tak to bola záverečná otázka. Ďakujem pekne za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten záverečný odkaz pre čitateľov.

Marc B.K.: Ďakujem Tomáš za priestor a podporu. Ľudia kľudne si náš album stiahnite a napíšte názor. Ale určite príďte na koncerty a podporujte kapely. Je to základ, ako môže muzika prežiť. Držte sa a užite si leto. Rock On!!!

Youtube ukážka:

Facebook:
https://www.facebook.com/Daggerose/?ref=br_rs

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *