Alexx Stahl (Bonfire) – ,,Slovensko, maj sa na pozore, Bonfire k vám prídu čo najskôr!”

Alexx Stahl BonfireZačiatkom apríla vydali nemeckí Bonfire už tretí full album so spevákom Alexxom Stahlom. Na ňom sa predstavil nový bubeník, ktorým nie je nikto iný ako megaslávny André Hilgers. V nasledujúcom rozhovore sa dozviete niečo o prípravách Fistful of Fire, chystaných koncertoch ale napr. aj to, ako vyzeralo Alexxove pripojenie sa ku kapele. A samozrejme aj oveľa viac:

Zdravím Alexx. S Bonfire si vydal už tretí album Fistful of Fire. Aké sú tvoje pocity?

Alexx Stahl: Zdravím. No, spolu s Live on Holy Ground Wacken 2018 a double cover albumom Legends je to piaty album od môjho pripojenia k Bonfire v roku 2016, ale áno, je to tretí plnohodnotný štúdiový album. 😉 Cítim sa veľmi poctený.

Dlho a tvrdo sme na ňom pracovali a teraz, keď prichádzajú recenzie sme si uvedomili, že sme urobili všetko správne. Je to úžasná spätná väzba.

Podieľal si sa aj ty na tvorbe muziky?

Alexx Stahl: Nie, nebol som súčasťou songwritingu. Keď som sa pridal ku kapele, Hans Ziller ma požiadal o nápady na album Byte The Bullet a nejaké som mu dal. Ale aby som bol úprimný moje nápady boli dosť mimo oproti tradičným skladbám Bonfire, takže som sa sústredil iba na spev.

Všetky texty napísal Ronnie Parkers v rodnom jazyku, pretože je Američan. Nikto z členov kapely to nemohol spraviť lepšie ako on. Tento spôsob skladania piesni vždy fungoval celkom dobre, takže sme do dnešného dňa nič nezmenili.

No čo mňa prekvapilo bola výmena bubeníka – Timho Breidebanda vystriedal megaslávny André Hilgers. Čo bolo dôvodom?

Alexx Stahl: Tim je mladý a dravý, myslím si, že chcel spraviť ďalší krok v jeho kariére. Preto vstúpil do služieb Freedom Call, keď hľadali nového bubeníka. Počas turné opustil Freedom Call, aby sa pripojil ku Gregorian. Znie to čudne, ale tak to bolo.

Keď sme začali hľadať nového bubeníka, prihlásili sa mnohí. Jeden z nich však na nás zapôsobil viac ako ostatní, pretože nám povedal, že od detstva je veľkým fanúšikom Bonfire a dokáže zahrať každú pieseň bez nutnosti skúšok.

Bol to samozrejme André Hilgers, známy z Rage, Axxis a ďalších kapiel. Prvý koncert s nami hral presne pred rokom a zvládol to!

Koncerty

Vedel by si už povedať, aké budú koncerty k tomuto albumu? (napriek súčasnej situácii)

Alexx Stahl: Momentálne sme chystané aprílové turné preložili na september. Dúfame, že potom nám už nariadenia dovolia hrať klubové koncerty. Taktiež pevne dúfame, že kluby do tej doby prežijú.

Rovnako to je s letnými festivalmi, niektoré sú zrušené, iné čakajú na ďalší vývoj situácie. Takže uvidíme…

Je šanca na zopakovanie si koncertu na Slovensku?

Alexx Stahl: Samozrejme. Snažíme sa hrať čo najviac koncertov v čo najväčšom počte krajín. Samozrejme aj v skvelej krajine ako Slovensko.

Bonfire 2020

Osobný život

Ako vyzerá tvoj bežný deň?

Alexx Stahl: Zvyčajne môj deň začína tak, že vstanem neskoro ráno, robím nejaké obchodné veci na internete, pracujem v mojom dome a na mojich autách, robím hlasové cvičenia a zabávam sa so svojou manželkou, rodinou a priateľmi.

Dni na turné sú samozrejme úplne iné, ale nelíšia sa od podobných dní u ostatných kapiel. 😉

Čo zvykneš robiť, keď si chceš oddýchnuť od muziky?

Alexx Stahl: Úprimne, nikdy som nemal pocit, že musím odpočívať od hudby. Chcem byť na pódiu tak často, ako je to možné. Momentálne to nie je možné a naozaj mi to chýba. Ak sa chcem uvoľniť, najlepší spôsob je sedieť v mojej záhrade pri dobrom víne alebo si zajazdiť v mojom klasickom aute.

Hudobná história

Porozprávaj niečo o svojich hudobných začiatkoch? (prvý dotyk s hudbou, prvé kapely, atď.)

Alexx Stahl: Narodil som sa v roku 1975 a heavy metal som začal počúvať začiatkom 80-tych rokov. Keď som mal 17 alebo 18, začal som sa učiť na elektrickú gitaru, keďže som sa chcel stať gitaristom. Mal som dve gitary a cvičil som takmer každý deň. Po čase som stretol kamošovho kamoša, ktorý bol heavy metlaovým gitaristom.

Chcel založiť heavy metalovú kapelu a hľadal speváka. Spýtal sa ma, či by som sa nechcel pripojiť ako spevák. Povedal som mu, že neviem spievať, ale snažím sa naučiť na gitaru. Tak sme sa dohodli. Dal mi nejaké lekcie na gitare a ja som sa snažil spievať.

Po krátkom čase sa mi viac začal páčiť spev ako hra na gitare, a tak začala moja spevácka kariéra. Moja prvá kapela sa volala Spellbound, ďalšie boli Mystic Dawn, Seduction, Viron, Masters Of Disguise, Purple Rising, Beyond The Rainbow a Roxxcalibur. Posledné 3 sú cover/tribute kapely, s ktorými občas hrám popri Bonfire.

Spolupráca s Bonfire 

 Ako si sa nakoniec pripojil k Bonfire?

Alexx Stahl: V lete 2016 som mal telefonát. Bonfire hľadali nového speváka pre aktuálne turné, lebo David Reece bol mimo. Videl som, že pre mňa a pre moje ďalšie kapely by to bola skvela propagácia, takže som sa pripojil k Bonfire na 16 koncertov. Mal som len 10 dní na to, aby som sa naučil celý živý set, ale fungovalo to. 🙂

Po niekoľkých vystúpeniach sa ma Hans spýtal, či chcem byť novým spevákom kapely, pretože fanúšikom sa páčil môj spev a chémia medzi nami v kapele zafungovala.🙂 Nebolo to cieľom sa k ním pridať, ale prijal som túto skvelú ponuku. Odvtedy sme odohrali stovky koncertov a mne sa splnil sen.

Nemal si z toho nejaké obavy, keďže s tvojim príchodom sa trochu zmenila muzika Bonfire?

Alexx Stahl: Nie. S našim novým, trochu viac tvrdším štýlom sme úspešnejší ako bola kapela v posledných dekádach (samozrejme s výnimkou rokov na úplnom začiatku, keď vyhodili Hansa Zillera).

Dám ešte takú prorockú otázku. Ako bude podľa teba vyzerať hudobná scéna po skončení aktuálnej krízy?

Alexx Stahl: Úprimne, nemám potuchy. Nikto netuší. Ale som veľmi optimistická povaha. 😉 Počkajme a uvidíme…

Veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre slovenských fanúšikov.

Alexx Stahl: Aj ja ďakujem. Slovensko, maj sa na pozore, Bonfire k vám prídu čo najskôr!

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.bonfire.de/
https://www.facebook.com/BONFIREofficial/

Foto Alexx: https://www.metal-archives.com/artists/Alexx_Stahl/89047

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *