Vader – Solitude in Madness

Vader Solitude coverDá sa napísať zlá recenzia o kapele, ktorá je tu už dekády a celý čas patrí k celosvetovej špičke? Asi nie. Jedine, že by sa spreneverila tomu, čo hrala celú kariéru a začala s nejakým nezmyselným experimentom. Občas sa to niekomu prihodí. Metallica tiež zažívala ťažké roky po vydaní Load a Reload, hoci paradoxne naberala kvantá nových fans.

Toto však nie je prípad nového albumu Solitude in Madness od Vader – zrejme najvýraznejšej hviezdy poľského metalu spolu s black metalistami Behemoth.

Je to možno fráza, ale ak sa dostanete k skvelému archívnemu vínu, o ktorého kvalitách viete a ono vás opäť nesklame, je to vždy príjemný pocit. Nikdy som síce nejak vo veľkom množstve Vader nekonzumoval, ale toto prirovnanie mi sedí asi najviac.

Nejde pritom o nejaké primitívne vykrádanie vlastnej tvorby. Poliaci v roku 2020 znejú skutočne súčasne a sviežo. Krištáľový zvuk necháva skvele vyniknúť každej ingrediencii a aj spolu zamiešané prísady netvoria žiadnu rozpačitú pochúťku. Práve naopak. Nemáte šancu namietať, niečo opravovať alebo nebodaj poúčať.

Je to možno paradox, ale poznám to z vlastnej skúsenosti. Keď hráte metal, s pribúdajúcim vekom logicky nad ním viac rozmýšľate, dochádzajú vám súvislosti, nepotrebujete bezpodmienečne bezbrehú živelnosť, ako v začiatkoch.

Skladbu za skladbou sa o tom presviedčam aj v tomto prípade, že je Solitude in Madness dokonale premysleným dielom. Základom je samozrejme charakteristický old school death metal, na aký sme boli zvyknutí aj od Death. Piotr, Marek, Tomasz a James však nemajú strach občas popustiť uzdu, zvoľniť z naliehavosti, dostať sa v rifoch aj do iných vôd, ale to všetko pri zachovaní si vlastnej tváre bez toho, aby zrádzali samých seba a svojich fans.

Tak ako pri spomínaných Death, aj Vader je s ohľadom na históriu kapelou jedného muža. Piotr Wiwczarek je teda ten, kto už neuveriteľných 37 rokov drží neochvejne štandardu Vader pevne vztýčenú a nikomu nedovolí, aby zhorela či padla. Je už málo týchto mohykánov a preto je skvelé, že po 4 rokoch od The Empire sme sa dočkali takejto sviežej novinky.

Najlepšia skladba z albumu je pre mňa Sanctification Denied. Možno preto, že sa trošku vymyká z celku, ale celá novinka pôsobí ucelene a kompaktne, takže ju zhltnete ako malinu a budete chcieť novú dávku.

Lebo metal, je pre človeka, ktorý ho miluje, nevyčerpateľnou drogou. Možno tak, ako v prípade frontmana Vader a jeho oddanosti svojmu dielu.

Lineup:

  • Peter – spev, gitary
  • Spider – gitary
  • Hal – basa
  • James Stewart – bicie

Tracklist:

  1. Shock and Awe
  2. Into Oblivion
  3. Despair
  4. Incineration of the Gods
  5. Sanctification Denied
  6. And Satan Wept
  7. Emptiness
  8. Final Declaration
  9. Dancing in the Slaughterhouse (Acid Drinkers cover)
  10. Stigma of Divinity

Rok vydania: 2020

Vydavateľstvo: Nuclear Blast

Youtube ukážka:

Linky:
www.vader.pl
https://www.facebook.com/vader

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *