Cirith Ungol – Forever Black

cirith ungol the orange cover

cirith ungol the orange coverCirith Ungol môžete len milovať, alebo nenávidieť. Nič medzi tým určite nie je. Priekopníci epického metalu boli skutočne zatracovaní, alebo vynášaní do nebies.

Keď v roku 1981 vyšiel ich debut Frost And Fire, napísali v Kerrangu, že to bude zrejme najhorší album heavy metalu vôbec. O 30 rokov neskôr v tom istom časopise vyšiel rebríček 100 najlepších metalových albumov všetkých čias a Frost And Fire sa umiestnilo v prvej dvadsiatke. Paradox.

CU nepatrilo nikdy ku kapelám ktorých hudba je ľahko uchopiteľná. Hrajú temný a jednoduchý heavy metal s ukrutne ujačaným hlasovým terorom Tima Barkera. Milujem jeho hlas.

Kapela sa v roku 2015 vrátila na scénu a je úspešnejšia ako kedykoľvek pred tým. Kult ktorý okolo nich šíria fanúškovia má obdobu snáď len u Manowar, či DIO.

Súčasná zostava nie je reunion konkrétnej zostavy, ale miešanina. Samozrejme Tim spieva ako za mlada, Rob Garven sedí za bubnami ako vždy.

K tomu sa vrátil zakladajúci člen, autor väčšiny skladieb na prvých troch albumoch a gitarista len na tom prvom Gregg Lindstrom, na sólovku hrá Jim Barazza ako na poslednom albume pred rozpadom. Jediný nováčik v kapele je basgitarista Jarvis Leatherby z Night Demon.

Forever Black

Čakať sa oplatilo. Títo Amíci pokračujú pre mňa v rovnakom trende ako vždy. Každý album za plný počet bodov. Forever Black je akoby sa stretli vplyvy a nálady z Frost And Fire a tretieho albumu One Foot In Hell. K tomu pomerne silný, mohutný a moderný zvuk a je to radosť počúvať.

Dokonca mám pocit akoby sa Rob aj naučil lepšie bubnovať za tie roky oddychu. Pri The Call ako otváraku som mal zimomriavky v podobnom duchu sa pokračuje až dokonca. Nádherná skladba Stormbringer dáva spomenúť na trilógiu z albumu Paradise Lost.

Vrcholom sú pre mňa fenomenálna Fractuss Promissuss a prenádherá Nightmare. Najväčší hit albumu by mohol byť US power metalový song Before Tommorow. Album uzatvára titulná pecka a vy si pri nej vybavíte Judas Priest sedemdesiatych rokov. Proste bomba.

Zhrnuté a podčiarknuté

Oplatilo sa čakať a som šťastný že je kapela úspešná. Len dúfam, že nebude musieť dlho čakať na ďalšie pokračovanie.

Lineup:

  • Tim Baker – spev
  • Greg Lindstrom – gitary
  • Jim Barraza – gitary
  • Jarvis Leatherby – basa
  • Robert Garven – bicie

Tracklist:

  1. The Call (instrumental)
  2. Legions Arise
  3. The Frost Monstreme
  4. The Fire Divine
  5. Stormbringer
  6. Fractus Promissum
  7. Nightmare
  8. Before Tomorrow
  9. Forever Black

Rok vydania: 2020

Vydavateľstvo: Metal Blade Records

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/cirithungolofficial/
https://cirithungol.bandcamp.com/
https://www.instagram.com/cirithungolband/

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *