Zdeněk Černý (Titanic) – ,,Spokojení jsme hlavně s CD Soumrakem titánů, které má velký úspěch”

Zdeněk Černý Titanic 2000

Zdeněk Černý Titanic 2000Titanic budú vždy patriť medzi to najlepšie čo Česko-slovenský metal priniesol v dobe totality. Ale ich význam a kvalita sú nemenné doteraz. Fenomenálne albumy a úžasné koncerty. V dobe môjho vstupu do puberty to boli práve oni a americká Metallica čo formovali môj hudobný vkus. A ich prvé dve platne sú v mojej metal Top 10 asi naveky. Dnes sú súčasťou Titanicu aj muzikanti z Cradle Of Filth. Pri príležitosti vydania nového živáku, Soumrak Titánú Živě, som si splnil sen a vyspovedal úžasného speváka Ždeňka Černého. 

Ahoj Zdeněk. Ako sa máš?

Zdeněk Černý: Ahoj zatím se mám dobře i kapela je v pohodě. Trochu nás zaskočil ten virus, protože jsme měli naplánovaných hodně koncertů jak v Čechách tak i na Slovensku.

Už jsou domluvené náhradní termíny, tak to určitě dobře dopadne.  Dnes mi zrovna potvrdili účast Titanicu na festivalu 12.9. v Martině. Tak už se moc na Slovensko těšíme.

V prvom rade chcem vysloviť sústrasť k smrti Milana Hanáka. Je mi to moc ľúto.

Zdeněk Černý: Dík. Byl to hlavně kamarád.

Bol to skvelý muzikant a chlapík. Ako to znášala kapela a ako svoju chorobu znášal Milan? 

Zdeněk Černý: Milan byl poslední dobou hodně nemocný, takže jsme se s ním domluvili, že ho bude zastupovat Milan Vajgrt. Čekali jsme až se dá dohromady. Bohužel před koncem minulého roku odešel do metalovýho nebe. 🙁  Není ale koncertu abychom si na něho všichni nevzpomněli. Věřím, že nás pořád sleduje a u nebeskýho baru si dává svůj oblíbenej rum s colou.

Boli ste hneď rozhodnutí pokračovať bez neho?

Zdeněk Černý:  Ano. Museli jsme jednak odehrát dohodnuté koncerty a i Milan by určitě chtěl  aby kapela hrála dál.

Ako ste našli do kapely druhého Milana na basu? Milan Vajgrt je tiež výborný hráč. 

Zdeněk Černý: Milan Vajgrt hrál v mnoha brněnských kapelách, už jsme se znali z dřívější doby. Hrál i s Martinem Škaroupkou (současným bubeníkem) v kapele Dogma Art, takže volba pro nás byla jasná.

Môžme očakávať nový album? Ak áno, tak kedy? A v čom bude iný?

Zdeněk Černý: V předminulém roce jsme vydali CD Soumrak titánů a nové nahrávky pomalu chystáme. Nechceme nic uspěchat. CD se podle mě nedá naplánovat, musí přijít samo, jinak nemůže být dobré. Navíc Martin s Ashokem teď mají hodně práce s novými nahrávkami pro Cradle of Filth, takže uvidíme. Ale demo nahrávky vypadají slibně.

Na trhu máte nový živák Soumrak Titanu Živě. Ako ste s ním spokojní? Ako sa mu darí na trhu a v médiách?

Zdeněk Černý: Spokojení jsme hlavně s CD Soumrakem titánů, které má velký úspěch. Na desce jsou nové i starší věci, které nikdy nevyšly. Nahrávku živého koncertu jsme použili jako vzpomínkové CD ( Soumrak titánů živě) na Milana Hanáka. Koncert se uskutečnil v Brně a je v neupravené, nezměněné podobě. Je to průřez celou tvorbou skladeb kapely Titanic.

Titanic kapela 2020Historické okienko

Poďme trochu do histórie. Ako kapela vôbec vznikla? Čo je na tom pravdy, že existovala aj akási “pred” kapela Titanic v ktorej hral Mirek Horňák ešte koncom sedemdesiatych rokov?

Zdeněk Černý: Prvopočátek kapely se datuje na začátek 80 tých let. Tehdy byli populární názvy kapel jako Led Zeppelin, Lokomotiv GT atd. proto možná název Titanic. Mirek byl se mnou u vzniku  kapely. Tehdy jsme hráli na různých zábavách převzaté věci. S příchodem Slávka Frice a Milana Hanáka v roce 1984 jsme začali tvořit svoje skladby a hrát na koncertech.

 Ako sa veci zmenili po kultovom deme Eso Hertz? Na základe čoho ste dostali zmluvu s Petrom Jandom na singel a legendárnu Rockmapu?

Zdeněk Černý: Proč jsme dostali nabídku natočit skladbu Vizáž na Rockmapu si už nepamatuju, ale pro kapelu to byla tehdy velká zkušenost. Petr měl už tehdy výborně vybavené studio, takže jsme si to moc užívali. Byla to naše první profesionální nahrávka. Poprvé jsem taky viděl originál kytaru Ibanez. My jsme tehdy hráli na amatérsky vyrobené nástroje.

Ako ste vnímali reportáž v TV ešte za socíku o Rockfeste, ktorá bola proti vám dosť zameraná?

Zdeněk Černý: Tehdejší polická garnitura heavy metalu moc nepřála. Na koncerty chodilo hodně lidí a to se tehdy soudruhům nelíbilo. Čím vice skupiny kritizovali a zakazovali, tím více ty kapely získávaly na popularitě.

Debut Metal Celebration ste vydali u slovenského Opusu. Prečo na Slovensku? Pre mňa osobne je to jeden z najlepších albumov vôbec aj v zahraničnej konkurencii. Ako spomínaš na tú dobu?

Zdeněk Černý: Opus měl tehdy nejlépe vybavené studio. Bratislava je Brnu také blíž než Praha, takže i z tohoto důvodu to bylo pro nás lepší. Taky jsme v té době hodně hráli na Slovensku, tak nám to připadlo nejlepší řešení. Metal Celebration je mezi fanoušky nejoblíbenější deska. Je fakt neuvěřitelné, že dodnes za námi chodí spousta lidí, abychom jim desku podepsali.

Prečo odišiel Mirek Horňák. A ako sa k Vám dostal Enčev?

Zdeněk Černý: Měli jsme tehdy šňůru koncertů v Bulharsku a Džoro hrál v místní kapele, která nás doprovázela. Jako kytarista se mě, Slávkovi a Milanovi moc líbil a měli jsme pocit, že je v kapele nutná změna. Myslím, že jsme udělali dobře.

Ábel je asi najväčší masaker čo ste kedy nahrali. Občas doslova na power/thrashovej vlne. čo vás k tomu viedlo? A aké boli reakcie na dosku.

Zdeněk Černý: S příchodem Džora jsme tvořili technicky náročnější skladby. Ábel sice nikdy nedosáhl popularity první desky, ale kapelu to posunulo zase trochu jinam a myslím, že dál.

Priznám sa, že sme ako fanúškovia rátali skôr s pritvrdením. Miesto toho sme dostali tvoj odchod a rovnako aj Standu Frica. A Titanic potom prešli na americký metalický hard rock. Počul si aj tie neskoršie platne ako Titanic 3, Rockové balady, Requiem? Čo na ne hovoríš? Mne sa páčia aj tie.

Zdeněk Černý: Desky jsem slyšel jen asi jednou. Podle mého názoru jsou více komerční, ale kluci to tak tehdy cítili a já se k tomu nechci moc vyjadřovat.

 Čo bol dôvod odchodu Teba aj Frica? Bola to náhoda, že ste odišli súčasne?

Zdeněk Černý: Slávek (Stanislav Fric), tak se mu říká, odešel později něž já. Nedohodl jsem se s klukama na tom, jakým směrem se má Titanic ubírat. Kluci chtěli víc koncertovat a já spíš tvořit ve studiu. Klasické názorové neshody. V dnešní době se na to dívám jinak, ale tehdy jsme byli mladí a jak se říká neklidní.

Čo si robil po odchode? Sledoval si scénu, hudbu, Titanic?

Zdeněk Černý: S klukama jsem se vůbec neviděl. Jen jsem věděl, že se v kapele vystřídalo pár muzikantů, což asi pro kapelu nebylo moc dobře. Naprosto jsem ale netušil, že se do kapely někdy vrátím.

Čo bol impulz k tvojmu návratu? Ako si si tie roky udržoval hlas? Znieš stále fantasticky. Myslel si si niekedy, že sa vrátiš k muzike?

Zdeněk Černý: Milan Hanák mě v roce 2010 přemluvil, ať s kapelou vystoupím jako host na nějakém festivalu. Od té doby jsem se vrátil a je to super. Trvalo mi asi půl roku, než jsem se dostal opět do původní kondice. Hned jsme natočili CD Double Time a už se to zase dostalo do starých kolejí. Studio, koncerty atd.

Mohol by si napísať nejakú spomienku na každý z vašich albumov?

Zdeněk Černý: Určitě nejraději a nejvíc vzpomínám na natáčení první desky Metal Celebration. Byl to pro nás zázrak, že můžeme nahrát a vydat svoje skladby. Tehdy všechno muselo projít schvalovací komisí a to byl velkej problém.

Komise chtěla hlavně, aby to nevybočovalo z hudebního standardu. Velkej boj jsme tehdy museli svést i o obal desky. Prosadili jsme tehdy, že pro zahraniční trh byl na obalu náš symbol brněnskýho draka. Bohužel pro domácí trh mohl být jen nápis Titanic. Byla to složitá doba. U desky Ábel to už bylo o poznání jednodušší.

Prítomnosť-budúcnosť

Čo rád počúvaš momentálne?

Zdeněk Černý: Mám rád všechnu metalovou muziku, konkrétního favorita nemám.

Ako rád tráviš voľný čas?

Zdeněk Černý: Když mám čas, tak rád ochutnávám vína. Jezdím do sklepů a rád poznávám vinaře, kteří dělají přírodní vína. Výborní vinaři jsou také na Slovensku. 😉

Ako vidíš budúcnosť kapely?

Zdeněk Černý: Titanic je ve výborné kondici. Chceme natočit ještě hodně desek a odehrát spoustu koncertů. Složení kapely je

  •  Zdeněk Černý – zpěv kytara
  • Marek Ashok Šmerda – sólo kytara
  • Milan Vajgrt – basová kytara
  • Martin Marthus Škaroupka – bicí nástroje

 Poprosím ťa o nejaký odkaz pre čitateľov

Zdeněk Černý: Máme velkou radost, že i po tolika letech na nás naši fanoušci nezapomněli a chodí na naše koncerty. Vždycky jsme k Vám na Slovensko rádi jezdili a snad i víc hráli, než v Čechách a na Moravě. Moc se těšíme na setkání s Vámi, fanoušky, kteří mají rádi heavy metal a hlavně TITANIC. Moc Vás zdravíme

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.titanicband.cz/
https://www.facebook.com/TITANICMETAL/
https://bandzone.cz/titanicheavymetal/
https://titanicheavymetalbrno.bandcamp.com/

Foto Zdeněk Černý: Facebook

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *