Viktorie Surmøvá (Surma, Rosa Nocturna) – ,,Co se poselství týče, album je dost pozitivní”

Viktorie SurmovaKto sa aspoň trochu „obtrel“ o súčasnú českú metalovú scénu, isto pozná projekt Bohemian Metal Rhapsody. Jedna z účastníčok, šarmantná Viktorie Surmová (jej hlas ste mohli počuť aj na novom albume Rosy Noctruna, alebo na platniach Cruadalach), rozbehla ďalšiu zaujímavú spoluprácu. S gitaristom/spevákom folk metalových Týr (Faerské ostrovy) – Herim Joensenom má spoločný projekt nazvaný Surma. Debutový album The Light Within vydalo 6. novembra americké vydavateľstvo Metal Blade Records. O vzniku projektu, albume a ďalších plánoch nám porozprávala samotná Viktorie.

Ahoj Viktorie. Teba mnohí poznajú z muzikálu Bohemian Metal Rhapsody, no približne pred dvoma rokmi si rozbehla projekt Surma s gitaristom Týr – Herim Joensenom. Ako ste sa vlastne dali dokopy?

Viktorie Surmøvá: Ahoj! V roce 2016 byli Týr na tour a zastávku v Praze pořádala agentura „Mist agency“, kde jsem vypomáhala. Tak jsme se s Herim seznámili a začali si psát. Když mu tour skončilo, přijel za mnou sólo do Prahy.

Šli jsme párkrát ven a časem se z nás stali partneři. Oba jsme velice zapálení muzikanti a já v té době hledala muzikanty, kteří by se kapele chtěli věnovat naplno a hlavně někoho, kdo by mi pomohl dokomponovat mé nápady. Heri se nabídl, že mi s tím pomůže a než jsme se nadáli, pracovali jsme na albu a vytvářeli kapelu.

Stalo sa to už v roku 2018, debutový album The Light Within však vyšiel ešte len 6. novembra tento rok. Prečo?

Viktorie Surmøvá: 2018 se začalo intenzivně pracovat na albu, protože to Heri dodělal Týr album „Hel“ a měl na to prostor. Album jsme dodělali koncem roku 2019 a pak do toho skočil Covid-19, takže se všechna vydání alb posouvala. Plán vydání a veškerý promo plán má na starosti vydavatelství Metal Blade Records.

My jsme jim do toho nemluvili, protože sami dobře vědí, kdy, co vydat.

Ako vlastne prebiehalo nahrávanie?

Viktorie Surmøvá: My jsme s Herim bydleli a nahrávali album doma v Nizozemí. Respektive to bylo naše „doma“ v roce 2019, protože jsem tam chodila do školy. Máme dostatečné vybavení v našem domácím studiu, takže to nebyl problém. Basák, Rens Bourgondiën, je z Nizozemí, takže za námi jen přijel a nahráli jsme jeho linky u nás.

Jediné bicí se nahrávali zvlášť v Moskvě, kde nahrává Andrey Ischenko (ex-Arkona)

Mohla by si niekoľkými vetami charakterizovať hudobný a textový obsah The Light Within?

Viktorie Surmøvá: Hudebně hrajeme symfonický metal s prvkami progresivity a power metalu. Textově je album inspirované sochami a jejich příběhy. Ovšem né obecně řečeno, ale vybrala jsem pár děl, co mne nějak emočně zasáhli a tím jsme se nechali inspirovat.

Co se poselství týče, album je dost pozitivní. Chtěla jsem poukázat na to, že je naprosto normální mít těžké, či špatné období v životě a prochází si tím každý. Důležité je ale nepřestat vyhlížet to světlo na konci tunelu. Věřit v lepší zítřky a nenechat se stáhnout pod vodu negativním myšlením.

Trochu záludná otázka: Je možné, aby sa zo Surmy stala plnohodnotná kapela aj s koncertovaním a proste so všetkým, čo k tomu patrí? (Samozrejme, bavíme sa o dobe, keď skončia tie súčasné „koronaobmedzenia“).

Viktorie Surmøvá: Rádi bychom toho docílili. Heri má samozřejmě stále prioritu Týr, ale hodně muzikantů má v dnešní době dvě kapely a dá se to zvládnout. Navíc máme stejného manažera i bookingovou agenturu, takže tím by to mělo být jednodušší.

surma

Okrem Surmy si spievala aj v muzikáli Bohemian Metal Rhapsody. Máš v pláne nejaké ďalšie predstavenia z tohto žánru?

Viktorie Surmøvá: Momentálně moc neplánuji, protože toho mám (když není Covid) až až. Momentálně jsem dostala nabídku účinkovat v jednom mezinárodním projektu, ale smlouva je dost náročná, takže jsem se ještě zcela nevyjádřila, ale obávám se, že by to byl pro mne risk.

Každopádně se nebráním ničemu novému, ráda přijímám výzvy a když se mi něco, co mi bude dávat smysl naskytne, zkusím to.

Ako prežívaš momentálne pre umelcov ťažké dni?

Viktorie Surmøvá: Hodně času jsme pracovali na promu pro kapelu Surma. Občas dělám videa pro své fanoušky, patrony (www.patreon.com), sportuji a vyčkávám na lepší časy.

U nás na Slovensku sa viacerí sťažujú, že so štátnou pomocou je to také všelijaké. Ako to je u vás v Českej republike?

Viktorie Surmøvá: Máme to dost podobně. Když jsem žádala o první podporu, trvalo 4 měsíce, než jsem ji vůbec dostala a než dokázali na úřadě spracovat mé údaje a to, jestli mám na podporu vůbec nárok. Pořád mi volali a chtěli po mne nějaké potvrzení, že jsem byla loni aktivní umělec.

Nic příjemného. Teď je situace mnohem horší a podmínky na dostání podpory jsou náročnější.

Porozprávaj svoj príbeh, ako si sa dostala k aktívnemu spievaniu, či boli nejaké kapely pred Bohemian Metal Rhapsody a podobne.

Viktorie Surmøvá: Myslím, že jsem začala zpívat v kapele „Dejection of Angels“ ve 13/14 letech. Pak jsem zpívala v kapele „Surmata“, se kterou jsme dokonce i vydali klip a pár singlů. Do toho mne pozval kytarista Tonda Buček na nahrávání alba pro kapelu „Rosa Nocturna“, ve které zpívám dodnes.

Aktivně jsem momentálně ještě součástí kapel „Kutheil live band“ a „Cruadalach“. V průběhu mé pěvecké cesty jsem se objevila na albech kapel ze zahraničí jako např. Victorius (DE), Kilmara (ESP) a Mistheria (IT). Toto jsou ale jen metalové zkušenosti. Od 17cti jsem zpívala i v řadě děl soudobé klasické hudby, anebo později v Divadle na Vinohradech.

OK, tak veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Viktorie Surmøvá: Já také děkuji, bylo mi ctí!

Youtube ukážka:

Linky:

Surma:
https://www.facebook.com/surmaband/
https://www.youtube.com/channel/UC433AF4FvF4VoUnGjxk-c6A
https://www.bandzone.cz/surma/
https://www.instagram.com/surma_band/

Viktorie:
https://www.facebook.com/viktoriesurmova
www.instagram.com/viktoriesurma
https://www.youtube.com/viktoriesurmova

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *