Radek Zábojník (Six Degrees Of Separation) – ,,Nečekejte žádný snadno definovatelný žánr a jednoposlechovou záležitost”

six degrees of 2020Six Degrees of Separation patria medzi stálice českej scény. Fungujú od roku 1996 a hrajú zaujímavý mix doom/thrash metalu. Na Slovensku síce nie su známi ako by si zaslúžili, no ich albumy sa vyznačujú veľmi kvalitnou muzikou. Taký je aj aktuálny Old Dogs. Viac už povie spevák a basák v jednej osobe Radek Zábojník:

Zdravím Radek. Nedávno vám vyšiel už siedmy album Old Dogs. Ako by si ho opísal človeku, ktorý ho v živote nepočul?

Radek Zábojník: Ahoj, je to metal. Metal složený z ingrediencí, jako když vaříš guláš, a každý z partičky do něj vhodí něco z toho, co má rád.

Já vyrostl na doomu, Vlasa je thrasher každým coulem, Canniho jsem měl vždy zafixovaného coby milovníka death metalu, ačkoliv pravda je to jen z části, hodně jsme se spolu naposlouchali třeba Gathering nebo Kinga Diamonda, má prostě hodně široký záběr.  A Pickard je přeborník na divnou muziku. 🙂

Čili abych odpověděl na tvoji otázku: nečekejte žádný snadno definovatelný žánr a jednoposlechovou záležitost. Ačkoliv pořád jsme se snažili držet vize, že skladby nesmí ztrácet tah na branku.

Čekejte muziku, které sice budete pravděpodobně muset věnovat trochu času, ale která má snad velkou ambici vám tu snahu vrátit. 🙂

Povedz aj niečo o jeho textoch.

Radek Zábojník: Texty nemají nějaký jednotný koncept, je to spíš sbírka příběhů, úvah a pozorování věcí, lidí, životů, našich, i kolem nás, což je v zásadě takový společný jmenovatel většiny textů z posledních desek.

Stejně jako muzika odráží to, co nás obklopuje, co nás formuje, co nás nutí se nad něčím zamyslet, a v případě tvůrčího bloku prakticky o čemkoliv, co se dá slovy popsat a není příliš blbé, aby se to nedalo zpívat. Ale triumvirát krev-smrt-Satan tam nenajdeš. 🙂

Unikátne dielo

Od kedy ste začali na ňom pracovať a prečo to trvalo pomerne dlho?

Radek Zábojník: Album vychází cca po pěti letech, čímž jsme sice úplně nedodrželi obvyklý 2-3 letý interval, nicméně na druhou stranu buďme rádi aspoň za to. 🙂

Je to naše sedmá řadová deska a desátá nahrávka celkově a je asi pochopitelné, že s takovou diskografií na krku je ten proces skládání už poněkud složitější.

Chtě nechtě musíš brát trošku ohledy na to, co jsi už nahrál, a to jak z toho důvodu, aby ses prostě neopakoval, a taky tam hraje roli jistá ctižádost, protože chceš, aby další nahrávka byla mnohem lepší než ty předchozí. Ne vždy se to podaří, ale ta snaha tam pořád je.

Obsahuje 12 kvalitných anglicky spievaných skladieb. Prišli už aj nejaké ohlasy zo zahraničia?

Radek Zábojník: Zatím ne, teprve se začínají objevovat první recenze z domácích luhů a hájů, ale předpokládám, že ani ty zahraniční na sebe nedají moc dlouho čekat.

six degrees of czech

Temné časy

Ako prežívajú členovia Six Degrees of Separation dnešné, momentálne pre muziku ťažké časy?

Radek Zábojník: Tím, že nejsme na muzice a na prostředních z jejího provozování plynoucích existenciálně závislí, tak jsme v lepší situaci, než spousta profíků v branži. To je bez debat.

Samozřejmě i nás to nějakým způsobem zasáhlo, v tuhle dobu bychom zřejmě byli ve víru koncertní podpory nové desky, ale situace je jaká je a desku prostě pokřtíme, až nám to situace umožní.

Mnohé kapely sa snažia fanúšikom spríjemniť dnešné časy aspoň za pomoci live streamov. Neplánujete aj vy niečo podobné?

Radek Zábojník: Upřímně, spíš ne. Tím jak jsme dnes rozlezlí po celé republice a nevídáme se zas až tak moc často, tak se ty vzácné okamžiky, kdy se máme možnost sejít, snažíme vyplnit nějak produktivně.

A co je lepší pocit, než dát dohromady nějakou novou písničku? 🙂 Není nač čekat a když nelze koncertovat, tak alespoň skládáme a aranžujeme na zkušebně. V tuhle chvíli máme rozpracované tři nové pecky. Je to radost. 🙂

Minulosť-prítomnosť

Porozprávaj svoj hudobný príbeh. Tvoje hudobné počiatky, niečo o prvých kapelách a ako si sa dopracoval až k Six Degrees of Separation.

Radek Zábojník: S muzikou jsem začal koketovat až na střední škole. Kluci ve vedlejší vesnici se začali scházet v suterénu hasičské zbrojnice a pokoušeli se hrát covery Helloweenů, Ironů atd. Nejdříve jsem tam chodil jen na čumendu a úplně mě to hypnotizovalo, jak i v tom nedokonalém provedení zněly skladby super. Kouzlo muziky. Nicméně jim chyběla basa.

A to byla chvíle, kdy na scénu vstupuje Doktor se svou za 2000 kč pořízenou basou Jolana D-Bass. 🙂 Tady už vzniká jádro původní sestavy kapely Abyss, která se pak po pár letech přejmenovala na Six Degrees of Separation.

Venuješ hlasu špeciálnu starostlivosť?

Radek Zábojník: Nijak zvlášť. Spíš skoro vůbec. Dlouhodobě trošku trpím na průdušky, takže pokud vím, že nás čeká důležitý kšeft nebo že se jde do studia, tak se snažím trošku chránit a neběhám v zimě po venku v trenkách, ale to je asi tak vše. Velkou vědu s tím nedělám. 🙂

Si v kontakte s bývalými členmi?

Radek Zábojník: Vlastně se všemi. Ono v dnešní době je to nepoměrně jednodušší, i když se už pravidelně nevídáme.

Díky fejsbuku mám alespoň nějaký přehled o jejich hudebních aktivitách, všichni z nich zůstali hudebně aktivní. V některých případech sice třeba s několikaletou přestávkou, ale i tak. Vrátili se k muzice. Což je super.

Čo myslíš, ako bude vyzerať hudobná scéna po konci súčasnej krízy?

Radek Zábojník: Myslím, že vyjde spousta dobrých desek. Muzikanti, kteří nemohou brázdit svět na koncertních šňůrách, budou mít logicky víc času na skládání a myslím, že se můžeme těšit na hezkou nadílku.

Ok, veľmi pekne ďakujem za tvoje odpovede a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Taky moc děkujeme. Držte se všichni, hodně zdraví všem, poslouchejte muziku a podporujte své oblíbené kapely!

Full album:

Linky:
http://www.sixdegrees.cz/
https://www.facebook.com/sdoscz
https://bandzone.cz/sixdegreesofseparation
https://www.youtube.com/user/Triotus

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *