Chris David (Majestica) – ,,Vynašli sme štýl vianočný power metal…”

Minulý rok Tommy Johansson, ktorý pôsobí aj u Sabaton znovu rozbehol svoju vlastnú kapelu. Tá sa premenovala z ReinXeed na Majestica. Výsledkom bol skvelý debut Above the Sky. Tento rok sa rozhodli vytvoriť album v podobe vianočného muzikálu. Platňa A Christmas Carol vyšla 4. decembra. O jej vzniku, plánoch na budúci rok a ďalších veciach porozprával Tommyho kolega – basák Chris David. Samotný rozhovor sa uskutočnil ešte pred Vianocami.

Zdravím Chris. V Majestice ste sa pustili do ambiciózneho projektu – vianočného muzikálu A Christmas Carol. Od kedy ste na ňom začali pracovať? Kto prišiel s týmto nápadom ?

Chris David: Zdravím. No, na tomto projekte sme začali robiť veľmi neskoro.

Až po zrušení všetkých koncertov kvôli Covidu. Bavili sme sa o tom, že v budúcnosti spravíme vianočný album s covermi, ale nič konkrétne sme neplánovali.

Počas príprav na náš májový livestream som cestoval na skúšku a telefonoval s Tommym (žijeme ďaleko od seba, takže to bol dlhý hovor) a povedal som mu o myšlienke napísať vianočné piesne s originálnou hudbou zmiešanou so známymi vianočnými melódiami.

Trochu sme skúšali, potom Tommy spravil demo založené na tomto nápade a dopadlo to super. Urobili sme ešte jedno demo a potom sme sa začali baviť o témach a textoch. S myšlienkou, že témou albumu by mohla A Christmas Carol prišiel Tommy.

Nahrávali sme v auguste. Mali sme 10 dní na to, aby sme vytvorili celý album. Bolo to dosť tesné.

Samotný album je vlastne zhudobnený príbeh Ebenezera Scroogea od Charlesa Dickensa. Čítal si aj ty túto knihu?

Chris David: Áno. Vlastne tú knihu som mal vždy doma pri krbe, keď som vyrastal. Pokiaľ ide o nahrávky, myslím, že sme tento príbeh podrobne preskúmali. Vychádzali sme aj z filmovej podoby.

Podieľal si sa aj ty na tvorbe piesni? Alebo to bolo cele v réžii Tommyho Johanssona?

Chris David: Áno, podieľal som sa. Tommy je hlavný skladatešľ, ale aj ja som sa podieľal na tvorbe, hlavne na aranžmánoch. Prišiel som aj s melódiami – ktoré mi zneli veľmi ,,vianočne“. Nahrával som ich do telefónu na akustickej gitare v práci a poslal som ich Tommymu, ktorý z nich spravil úplne aranžmány.

Keď máme kompletné demo, vždy diskutujeme o rôznych zmenách, ktoré by sa dali spraviť. Niekedy sa skladba vylepši, niekedy nie. Ak nie, tak sa vraciame k pôvodnej podobe.

Zaujímaví hostia

Porozprávaj niečo ho o hosťujúcich muzikantoch – kto každý spolupracoval na albume ako hosť a podľa čoho ste ich vybrali.

Chris David: Všetci členovia kapely spievajú hlavné vokály. Predstavujú rozličné postavy príbehu. No keď sme boli v štúdiu a začali sme nahrávať trochu inak, pomysleli sme si, že viac hlasov dodalo skladbám nový rozmer a tak sme začali uvažovať o hosťoch.

Na albume spolupracoval Anders, ktorý je spevákom Veonity a Henrik, spevák z Hot Beef Injection, kde pôsobil aj Tommy.

Taktiež sme potrebovali ženský hlas pre nejaké postavy a nemali sme veľa času. Nahrávky sa robili blízko môjho obydlia. Pracujem v hudobnej škole, takže som sa spýtal jednej učiteľky, či si nechce zaspievať. Na prípravu mala pár hodín.

Stály bubeník

Taktiež už máte stáleho bubeníka Joela Kollberga. Nebola šanca, žeby s vami začal Uli Kusch (ex-Helloween, ex-Masterplan) spolupracovať ako stály člen kapely?

Chris David: Áno aj nie. Joel je náš nový bubeník. Absolvoval niekoľko koncertov začiatkom tohto roka a išlo mu to výborne. Uli asi ani neplánoval stať sa členom kapely, len sme spolu nahrávali náš prvý album Above The Sky, v tom čase sme ani my nemali plány do budúcnosti.

My 3 sme aj mimo kapelu veľmi dobrí kamaráti a nechceli sme prijímať ďalšieho člena plnohodnotného člena bez toho, aby sme mali plán do budúcna.

Koncerty

Sú nejaké predbežné plány budúcoročné koncerty?

Chris David: No momentálne je toto dosť ťažká otázka. Na budúci rok sme prebookovali niekoľko letných festivalov, ktoré mali byť tento rok. Okrem toho sa hovorí iba o ponukách. V skutočnosti sa ešte nič nedeje, pretože dátumy sa neustále posúvajú a ostatné kapely majú na jeseň naplánovaných veľa termínov.

Pravdepodobne to ešte chvíľu potrvá, kým sa opäť dostaneme tam, kde predtým a muzika sa vráti na pódiá. Naším cieľom je na budúci rok pripraviť prinajmenšom niekoľko vianočných predstavení.

Osobné otázky

Vyrozprávaj svoj hudobný príbeh. Ako a kedy si začal s muzikou a ako si sa dopracoval až k Majestice?

Chris David: Asi keď som mal osem rokov, začal som s klavírom a potom približne v 13-tich som objavil basu a ta sa stala mojím hlavným nástrojom. Počúval som hlavne Motörhead a Lemmy bol jeden z mojich idolov.

Ďalej som počúval aj Iron Maiden, Black Sabbath, Metallica… Mojimi obľúbenými členmi týchto kapiel boli basáci, preto som aj chcel vyskúšať basgitaru, jednoducho som si myslel, že tí najviac cool borci, sú basgitaristi.

A čo ďalšie kapely kde pôsobíš?

Chris David: Posledné roky hrám s mnohými kapelami. Pôsobil som vo formácii Captain Crimson, no minulý rok sme, po troch nahrávkach, skončili. Hral som aj v kapele JD Miller, ale tú som tiež minul rok opustil. Chcel som skúsiť aj ďalšie veci. Momentálne hrám aj v Athanasia.

A dal som dokopy ďalšiu kapelu. Jej názov som ešte nezverejnil, stále pracujeme na prvých nahrávkach – zatiaľ som spravil basu, gitary a nahral spevy. Je to čisto môj projekt – štýl doom/blues rock. Čoskoro sa dozviete viac. 😉

COVID 19

Tento rok zažíva muzika krušné časy. Ako prežívaš súčasnú koronakrízu?

Chris David: No strávili sme ju nahrávaním vianočných symfo-power metalových nahrávok. Vynašli sme štýl ,,vianočný power metal“ haha 🙂

Taktiež pracujem na vlastnom projekte ako som uviedol a pracujem v hudobnej škole. Mám veľa práce, aj keď sme necestovali po svete a nehrali predstavenia.

Dostali švédski muzikanti od štátu nejaké kompenzácie?

Chris David: Áno. Bola nejaká ekonomická pomoc za zrušené koncerty atď… Myslím si však, že pre technikov, osvetľovačov, zvukárov je to horšie. Ak sa nemýlim, teraz začali dostavať nejakú pomoc. Ale nestačí to, mnohí si možno našli alebo budú musieť nájsť inú prácu.

Budúcnosť?

Čo myslíš – ako bude vyzerať scéna po konci koronakrízy?

Chris David: Všetko závisí od toho, ako rýchlo sa dokáže reštartovať. Ale myslím si, že mnoho koncertov bude zmenšených, kvôli strate peňazí. Taktiež bude potrebné aby si mnoho členov ,,crew“ našlo inú kariéru. Čiže nebude stačiť jedno pomyselné tlačidlo ,,a teraz odznova“ a bude to vyzerať akoby sa nič nestalo.

Myslím si, že sa samozrejme nebude toľko streamovať, no menšie kapely od toho úplne neupustia, pretože je to spôsob, ako osloviť publikum, na ktoré by inak nemali dosah. Podľa mňa je dobre, že sa z toho stala vec, ktorá funguje v súčasných sračkách. Ale obávam sa, že ak to bude príliš dlho, môže sa stať, že kapely nebudú schopné pokračovať.

Členovia kapiel, ktoré sa živili svojou hudbou si možno budú musieť nájsť inú prácu a kariéru. Pravdepodobne to spôsobí stratu energie, inšpirácie, kreativity. Album, ktorého výroba trvala rok medzi koncertovaním, sa bude vyrábať oveľa dlhšie. Výsledkom tohto môže byť aj koniec mnohých kapiel. 🙁

Veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Chris David: Dúfam, že skôr či neskôr sa nám podarí vrátiť na pódium a z tohto albumu spravíme poriadnu vianočnú show. Taktiež musím povedať, že aj keď nie ste fanúšikmi Vianoc, tento album stojí za vypočutie. Je to skvelá symfonicko power metalová platňa. Ak náhodou nemáte radi power metal, ale vianočnú hudbu, tiež sa oplatí vyskúšať.

Čoskoro sa uvidíme.

Krásne Vianoce.

Youtube ukážka:

Linky:
https://majesticametal.com/
https://www.facebook.com/Majesticametal/
https://www.instagram.com/majesticametal/

Foto kapela Majestica: https://www.metal-archives.com/

Za spoluprácu na článku patri poďakovanie Jurajovi Ondrejmiškovi 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *