Demokazety, ktoré otriasli Československom

kazeta audio
Po rozpade východného bloku bol československý ug nesmierne aktívny, všade sa rojili nové kapely a fanziny. Obrovské množstvo oddaných prívržencov si získali práve tie najtvrdšie žánre. Dokazovali to svojou účasťou na koncertoch, stage divingom, vizážou a životným štýlom. Podrobné záznamy o udalostiach 90.rokov hlavne na košickej scéne nájdete v knihách Monstronomicon a Please no Disco Tonight.
kazeta audio

Od vydania zmienených nahrávok, ktoré patria k mojim obľúbeným, uplynulo už neuveriteľných 25 rokov. Boli to vtedy tradičné demokazety. Znamenali nové zdroje pre svojich nasledovníkov. Myšlienka na tieto re-recenzie vznikla na sklonku minulého roku, takže diela sú podrobené ešte dlhšej časovej previerke.

Boli odpoveďou na hudobné žánre, ktoré vznikli v obrovských monštruóznych mestách našej planéty, kde jedinou budúcnosťou sa častokrát zdajú len ďalšie záhrobné manévre.

Social Silence – Shackles, Strokes and Murders 1995

Košické HC v duchu klasickej newyorkskej scény, z Veľkého jablka, ktoré nikdy nespí. Debut sa nahrával v lacnom, dnes už neexistujúcom štúdiu, so slangovým názvom ,u Fabiána’. Menovaný zvukový technik a zrejme aj majiteľ, mal viac trpezlivosti ako poňatia o tejto muzike.

Napriek tomu, s podmienkami, aké tu vtedy boli, sa im podarilo nahrať demo, ktoré bodovalo po celom Slovensku aj v zahraničí. Bicie natrieskal Gabi (Mordum), ktorý vtedy v našom meste patril k najzamestnanejším zástupcom tohto nástroja. ,Putá, údery, vraždy’ bolo ich jediným demom a zostáva perlou zo života sídliskovej mládeže.

Texty komentovali biedu, rozmach násilia, apatiu k spoločenskému dianiu a antifašizmus. Obrovské množstvá ich priaznivcov sprevádzali ich koncerty po kluboch a squatoch. Čiastočným pokračovaním tejto dodnes najlepšej HC bandy v Košiciach boli neskôr S-3A a Firestars.

Linky:
https://bandzone.cz/socialsilence

Obliterate – Blindness 1995

Zo zostavy, ktorá u nás patrila k priekopníkom extrémnych žánrov a ktorá si vtedy vyslúžila status ,slovenský Napalm Death’, tam už nehrá nik. Ich druhý zárez na pažbe undergroundu ,Slepota’ totiž plával v old school grindcoreových vodách.

Tento žáner sa vynoril z anarcho-punkovej scény v anglickom priemyselnom meste Birmingham, v tzv. továrni sveta. Nahrávalo sa opäť ,u Fabiána’. Demo akoby stvoril nejaký technicko-novo-vyvinutý barbarský kmeň, ktorý sa vynoril z hlbokého sídliskového podsvetia. Je naturalisticky surové a úprimné.

Kazeta je nasiaknutá temnou výpoveďou mestskej mládeže, po ktorej vám zostanú modriny na svedomí. Reprezentuje ju nenávistný zvuk, ktorý vás so sebou vtiahne do podzemia a vám zostanú len polámané nechty, ktoré budete márne zatínať do asfaltu.

Nahrávka v závere skĺzne do pomalého psychedelického tempa, plného frustrácie z úpadku ľudskosti. Témy textov siahajú od primárneho zamerania na sociálne a politické záujmy konzumnej spoločnosti, až ku krvavým predmetom a čiernemu humoru. Na divokých koncertoch si získali množstvo fanúšikov.

Postupne začali do svojej tvorby primiešavať death metal a progresívnu alternatívu, prešli mnohými personálnymi zmenami, vydali 5 albumov a niekoľko splitiek, napr. s Haemorrhage. Zúčastnili sa aj tribute nahrávok pre legendy Agathocles a Impetigo.

Ja som s nimi mal tú česť v lete 1998 zrealizovať skladbu ,Breed to Breathe’. Bolo to kvôli súťaži o najlepší cover od Napalm Death, ktorú vyhlásila samotná kapela. Život zariadil, že dvaja z jej bývalých členov, Vilo (basa na Blindness) a Boris (zakladateľ stále hrajúcich Thorwald) už nie sú medzi nami. Obliterate sú dodnes aktívni.

Linky:
https://www.facebook.com/obliterate.official/
https://bandzone.cz/obliterate
https://www.youtube.com/channel/UCdNlej1dXsro0RoXUfLBdUg
https://itunes.apple.com/us/album/universe-milk-structures-ep/1442677200?app=apple%20music&ign-mpt=uo%3D4
https://open.spotify.com/album/0qqMOIpbxSajrRSIOk6s8F
https://play.google.com/store/music/album/Obliterate_Universe_Milk_Structures?id=Bsxuzyiman3xyp5hh2zmy3lpp3u
https://www.amazon.com/Universe-Milk-Structures-Obliterate/dp/B07KKZPH4R/

Testimony – Svet prestáva byť sídlom ozajstného života 1995

V tej dobe som ich naživo videl asi 5 krát a bola to absolútne uznávaná kapela. Ich košické koncerty sprevádzala nesmierne divoká atmosféra. Je to nadčasová symbióza HC/punk/thrash/death metalu v nevídanom agresívnom a sugestívnom podaní.

Strach naháňajúca nahrávka doteraz nestratila nič na svojej aktuálnosti, naliehavosti, originality a tvrdosti. Je plná moderných nápadov, ktoré dokázali konkurovať spolkom ako Rage Against The Machine, Biohazard, S.O.D. alebo Faith No More. Harmónia v kompozícii ,Ty si rieka’ mi pripomína The Prodigy.

Jednotlivé skladby ženie dopredu hysterický hc krik a brutálny growl Mareka Rakovického (neskôr Lavagance). Texty hovoria o problémoch, z ktorých sa ľudstvo dodnes nepoučilo a ktoré v súčasnosti vnímame už ako samozrejmosť. Ich obrovský vplyv na československú ug scénu dokladuje aj album Tribute to Testimony, na ktorom sa zúčastnilo 15 rôznych spolkov, o.i. aj košičania Obliterate.

Bratislavská kapela absolvovala v časoch svojej najväčšej slávy mesačné turné po západnej Európe a bola známa aj ostrým odmietavým postojom voči extrémistom. Vo svojej diskografii majú aj split s ďalšími košičanmi Mentally Parasites z roku 1997.

Dvaja bývalí členovia Testimony neskôr založili old school metalovú bandu Švablast a venujú sa aj starej punkovej legende Davová Psychóza.

Linky:
https://bandzone.cz/testimonysk

Titulný obrázok: Thegreenj, CC BY-SA 3.0, Wikimedia

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *