Klipy, ktoré si (možno) pamätáte z Music Box TV

Na rozdiel od dnešnej doby bol v rokoch 2002-2007 obtiažny prístup k novej muzike. Aj k tej rock/metalovej. Hromadné internetové pripojenie sa ešte len rozbiehalo, originálne nosiče si kupovali len tí lepšie zarábajúci.

Music Box TV

Situáciu v týchto rokoch vylepšovala aj televízna stanica Music Box Tv. Vznikla v roku 2002 a vo svojej dobe bola fenoménom. A to aj vďaka spôsobu fungovania. Ponúkala množstvo hudobných klipov. O poradí ich hrania rozhodovali diváci formou SMS hlasovania. Popri hlasovaní o klipoch mohli využívať aj tzv. SMS chat.

O obľúbenosti celej TV svedčí aj to, že neskôr rozbehla slávnostne galavečery, kde sa  odovzdávali ceny najlepším interpretom –Music Box Awards. Napr. v roku 2004 kategóriu objav roka vyhrala košická rocková kapela Clear.

Určite mnohí z nás vďaka nej objavili rôzne kapely. Ja osobne som vďaka tejto TV prvýkrát prišiel do styku s Iron Maiden, ale aj Helloweenu.

Zaspomínajme si na klipy, ktoré sme mohli vidieť v tejto televízii:

  1. Iron Maiden – The Clairvoyant

Album Seventh Son of a Seventh Son z roku 1988 patri do pomyselného ,,zlatého fondu“ Iron Maiden. K viacerým skladbám vznikli aj klipy. Medzi nimi bola aj The Clairvoyant.

  1. Iron Maiden – Can I Play with Madness

Aj k piesni Can I Play with Madness, ktorá rovnako pochádza z Seventh Son of a Seventh Son vznikol pomerne vydarený klip. Na rozdiel od predchádzajúceho ,,pseudolive“ klipu ide skôr o ,,príbehové video“ (študenti v rámci výtvarnej kreslia ruiny starého kostola, jeden nakreslí maskota Iron Maiden – Edieho).

  1. Helloween – Mr. Ego

Nemci Helloween dostali taktiež svoj priestor v Music Boxe (aj keď relatívne krátko). Nešlo o pieseň z Kaiovej ani Kiske ale ,,Deris éry“ (album Master of the Rings – debut s A. Derisom).

  1. Mortifer – After The Endless Love

Na Music Boxe sa samozrejme nevysielali iba klipy zahraničných formácii. Priestor mali aj slovenské a české. Jednou z nich boli aj Mortifer. Možno z videa to tak nevyzerá, ale ide skutočne o slovenskú, bohužiaľ už neexistujúcu kapelu. Jej členovia pochádzali z Tešedíkova a Nitry.

Ostali po nich len dve nahrávky demo Nincs kiút (2002)Promáč z roku (2004). K tomu promáču vznikol aj tento, ako sa udáva na youtube – prvý a aj posledný videoklip kapely.

  1. King – Metal Anthem

Zoskupenie King je tak trochu zaujímavým úkazom na slovenskej scéne. Stojí za nim klávesak Ivan Kráľ, bývaly člen Lunatic Gods. Vzniklo v roku 2000 a účinkovali tam známi ľudia – Dodo Ďatel (Galadriel) a Norbert Ferencz (v súčasnosti OMP). V súčasnosti sú opäť aktívni, poslednú platňu New Aeon vydali v 2018-tom.

Nás bude zaujímať debut  – Royal Metal (2002). K nemu vznikol videoklip k skladbe Metal Anthem. Ten natočila zostava Hirax (gitary), Dodo Ďatel (basa, vokály), King (klávesy), Roman Slávik (spev).

  1. No Gravity – Stanem sa

V rokoch najväčšej slávy tejto tv bol na Slovensku aj vo svete v kurze nu-metal, hlavne vďaka Linkin Parku. Medzi najznámejších domácich predstaviteľov tohto štýlu patrili aj Bratislavčania No Gravity. Tí koncom 2018 ohlásili koniec. Zaspomínajme si na hit Stanem Sa, ktorý často hrával na Music Boxe.

  1. Clear – Nerozumie

Táto košická kapela mala trochu zakliaty osud. Začali niekedy v roku 2002. Ako je vyššie uvedené postupne začali získavať na popularite. Okrem ,,rockerov“ mali ambíciu zaujať aj širšie publikum. No okolo roku 2008 prišiel prvý koniec. Potom sa pokúsili o reunion, no v súčasnosti nie sú aktívni.

V ich zostave sa mihli ľudia ako Peter Kertvel (ex Metalinda), Gabriel Šípoš (Ravenclaw), alebo aj Jaro Mojžiš (ex Metalinda). Medzi ich najúspešnejšie piesne patrili Medzi Vlkmi, my si však pripomenieme o niečo rockovejšiu – Nerozumie.

Titulná foto: Reprofoto Youtube/Mortiatee

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *