Zachytené, no nevydané živáky kapiel

Koronakríza je pre nás metalistov a rockerov smutné obdobie. Kluby sú zavreté a o niečom ako festivaly môžeme zatiaľ len snívať. Čakanie na jej koniec si môžeme spríjemniť mnohými vecami. Počúvaním starých albumov, počúvaním nových albumov (keďže kapely nelenia a vydávajú novinky aj v tomto čase), alebo môžeme siahnuť po platforme YouTube. Okrem počúvania muziky, môžeme ho využiť aj na sledovanie koncertov.

Gathering Anneke van Giersbergen

Aj takých, ktoré nikdy neboli oficiálne vydané na nejakom nosiči (DVD, Blu Ray…)

1. Sinergy (Moskva – Rusko; 2002)

Začiatkom toho roka sme smútili kvôli smrti Alexiho Laiha. Ten sa preslávil hlavne v Children of Bodom. V rokoch 1997-2011 bol členom aj power metalového ,,superbandu“ Sinergy.

Okrem neho tam pôsobili aj gitarista Roope Latvala (Children of Bodom), basák Marco Hietala (Tarot, Nightwish), bicman Jaska Raatikainen (Children of Bodom) a speváčkou bola Kimberly Goss (Dimmu Borgir).

Spolu vydali tri albumy (pripravovali aj 4, ktorý však nikdy nevydali) a potom skončili. Aj keď nikdy nevyšiel žiaden ich živák, o ich ,,live kvalitách“ sa môžete presvedčiť vďaka tomu videu. Môžete tu vidieť aj M. Hietalu.

2. Insania (Stockholm – Švédsko; 2001)

Na prelome milénia bol melodický power metal v kurze. Svoju činnosť rozbehla Avantasia, Sonata Arctica, HammerFall slávili mohutný úspech. V 1999-tom debutovali ďalší Švédi – Insania. V 2001-vom mali na konte už druhú platňu Sunrise in Riverland. V rovnakom roku sa uskutočnilo aj toto vystúpenie.

3. Helloween (Curitiba – Brazília; 1998)

Helloween v 1998-mom vydali dodnes veľmi cenený album Better than Raw. Pochopiteľne z neho odznelo veľa piesní aj na tomto vystúpení. Nechýba ani ,,súťaž” pri hraní Power (pravá strana publika, ľavá strana a ktorá hlasnejšie zaspieva melódiu)

V zostave samozrejme vidíme aj duo Grapow/Kusch, ktorí neskôr založili Masterplan.

4. The Gathering (Katowice – Poľsko; 1997)

Holandská diva Anneke van Gierbergen sa preslávila hlavne pôsobením v zostave doom metalistov The Gathering. V 90-tych rokoch vydali veľmi silné albumy (Almost a Dance, Nighttime Birds) a hrávali po celom svete. Napr. aj v Poľsku.

5. Stratovarius (Ingelheim – Nemecko; 1995)

Tu môžeme vidieť rannú zostavu fínskych melodikov Stratovarius. Za mikrofónom už bol Timo Kotipelto, no klávesy obsluhoval Antti Ikonen a za bicími sedel Tuomo Lassila, člen úplne pôvodnej zostavy a autor názvu Stratovarius.

Koncert je výnimočný aj tým, že spomínaný Kotipelto spieva skladby ako Reign of Terror, 4th Reich, pôvodne naspievané T. Tolkkim.  Okrem ,,tolkkiovských“ albumov sa hralo aj z Fourth Dimension – debutu s T. Kotipeltom (1995).

6. Carcass (Bradford – Veľká Británia; 1991)

90-tkách sa o slovo hlásili aj extrémne odnože metalu. Aj Briti Carcass vtedy vydali albumy, ktoré ich fanúšici dodnes veľmi cenia. Tu môžeme vidieť, v akej forme bola kapela v r. 1991. V ich radoch v tej dobe pôsobili napr. gitarista Michael Mott a bubeník Ken Owen.

Titulná foto: reprofoto Youtube/Modeuk 101

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *