Róbert  Krajči (Definition) – ,,Sme kapela hrajúca progresívny alebo takzvaný intelektuálny metal.”

Zaujímavé metalové zoskupenia môžete nájsť v rôznych slovenských mestách. Aj v Lučenci. Tamojšia banda Definition funguje od roku 1996. Niektorí ste na nich mohli naraziť na koncertoch kapiel, ako Kreator, Gamma Ray… Nedávno vydali nové 7-skladbové CD – Faded Reflection. Viac už ale ten najpovolanejší, gitarista Róbert  Krajči.

Zdravím Robo, nedávno ste vydali nové CD Faded Reflection. Čo by si o ňom povedal ľuďom, ktorí o vás nikdy nepočuli?

Róbert  Krajči: Čauko. Sme kapela hrajúca progresívny alebo takzvaný intelektuálny metal. Aby som bol konkrétnejší, ovplyvnili nás kapely ako Queensryche s albumom Rage For Order a na takejto štruktúre je založená aj hudba DEFINITION.

Samozrejme, nechceme byť vernou kópiou kapely Queensryche a ich albumu. Veľmi nám záleží na tom, aby naša hudba bola originálna a aby sme nikoho nekopírovali.

Čo sa týka nového CD “Faded Reflection”, tak skladby vznikali postupne už od roku 2017. Niektoré témy som mal už pripravené skôr, iné, akou je hneď titulná Faded Reflection, bola rýchlou múzou pred nahrávaním a vôbec sme sa s ňou nemaznali. Zahrali sme ju od podlahy a dopadla perfektne.

Vzhľadom na súčasné technické možnosti domácich štúdií si už človek nemusí preplácať drahé nahrávacie štúdiá a cestovať za nahrávaním niekam ďaleko, ako tomu bolo v minulosti.

Samozrejme, treba mať na to aj človeka, ktorý s tým vie pracovať a vie, ako má znieť moderný zvuk 21. storočia. Takýmto človekom je Roland Krisztian, ktorý tento album produkoval, mixoval a mastroval. Už predchádzajúcu nahrávku Nomen Est Omen nám robil on a myslím si, že hlavne vďaka nemu má skvelý zvuk.

Ako vyzeralo nahrávanie?

Róbert  Krajči: Samotné nahrávanie začalo v lete 2019 bicími, tie sme nahrávali v skúšobni a gitary, a klávesy sa nahrávali u mňa doma. Klávesy sú v troch skladbách, nahral ich Laco Gilaník, ktorý kedysi pôsobil v krtíšskej kapele Midnight Scream.

Ostatné klávesy som nahrával ja. Basovú gitaru nahrával tiež u mňa doma náš basgitarista Peter Galád. Spevy sme začali nahrávať tiež v skúšobni, kým nám ju nezavreli pre nevyhovujúcu elektroinštaláciu. Nachádzala sa totiž v miestnom kultúrnom dome.

Zvyšok spevov sa teda tiež nahrával u mňa doma. Nahraté veci nám postupne posielal producent zmixované späť, a tak sme vedeli, čo treba ešte vylepšiť. Myslím si, že sa jedná o najtemnejší a najtvrdší materiál kapely. Každá skladba je jedinečná, ale napriek tomu je v titulnej skladbe zhrnutie myšlienok všetkých skladieb.

Texty napísal náš spevák, ktorého dopĺňala kreatívnymi nápadmi jeho dcéra Alexandra. Sú plné metafor, pocitov, ktoré človek zažije v rámci situácií, v ktorých sa nachádza. Obal vyjadruje pre zmenu blednutie našich spomienok na detstvo či mladosť. Vytvorila ho grafička Mária Dvorčáková.

Z môjho pohľadu ide o zaujímavý a originálny materiál, no trochu ma mrzí, že obsahuje len 7 skladieb. Nedalo sa zložiť o niečo viac?

Róbert  Krajči: S Rolandom Krisztianom, ktorý nám tento album produkoval, mixoval a mastroval  sme sa pôvodne dohodli na 5-skladbovom prome, ale nakoniec  sme nahrali CD, ktoré obsahuje 7 skladieb. Myslím si, že dôležitejšia ako kvantita je kvalita, no nevylučujem, že na ďalšom CD našej kapely bude tých skladieb viac.

Núdzový stav sa skončil – tak možno sa čoskoro dočkáme aj koncertov. Riešili ste už niečo?

Róbert  Krajči: Korona nám spomalila už aj spomínané nahrávanie, keďže po jej vypuknutí sme sa báli určitú chvíľu stretávať. K tomu všetkému máme speváka z iného okresu, tak nás brzdili jednotlivé protipandemické opatrenia nielen vo fáze nahrávania, ale aj fotografovania, výroby bookletu a podobne.

No nakoniec sa to všetko podarilo úspešne dotiahnuť do konca. Čo sa týka blízkej budúcnosti, tak ideme natáčať videoklip a hneď, ako to bude možné by sme chceli odohrať koncert, ktorého súčasťou by bol aj krst CD “Faded Reflection”.

Porozprávaj niečo o civilnom živote členov Definition – záľuby a záujmy?

Róbert  Krajči: No, okrem hrania v kapele majú spevák Ivan Bozó a basgitarista Peťo Galád deti. S nimi sú spojené povinnosti a starosti, ale okrem toho Ivan sa občas venuje maľovaniu, Peťa Galáda zaujíma automobilový šport. Náš bubeník Peťo Sivok hrá rád počítačové hry a venuje sa cykloturistike.

A čo sa mňa týka, tak medzi moje záujmy patria dejiny, história dvadsiateho storočia, história druhej svetovej vojny, cykloturistika, a pivná degustácia.

Ako prežívate momentálnu a ešte stále prebiehajúcu krízu?

Róbert  Krajči: Asi tak ako všetci. Vzhľadom na to, že hranie na verejnosti počas prebiehajúcej koronakrízy nie je možné, tak sme túto situáciu riešili nahrávaním streamclipov. Rok sme boli bez skúšobne kvôli výmene elektroinštalácie, ale už sme v nej naspäť, takže už je to fajn.

Dali ste sa zaočkovať?

Róbert  Krajči: Ja zatiaľ nie. Ostatní členovia sú začkovaní.

Aký bol tvoj hudobný príbeh – ako si sa stal muzikantom a dopracoval sa ku kapele Definition?

Róbert  Krajči: Otec hrával na gitare a doma bola opretá španielka (akustická gitara), a proste som to chcel skúsiť aj ja, ako mi to pôjde. Zo začiatku sa mi to zdalo zložité. Otec mi ukázal prvé tri akordy a potom sa to začalo rozvíjať. Vtedy som, samozrejme, neuvažoval nad tým, že budem hrať v nejakej kapele, to prišlo až časom.

Taktiež sme mali doma kotúčový magnetofón a rôzne nahrávky.

Raz mi otec pustil album od gitaristu Yngwie Malmsteena a nešlo len o jeho virtuozitu, ale tam som pocítil prvýkrát v hudbe fakt, že hudba môže mať aj umeleckejšiu tvár. Asi v sedemnástich som aj vďaka albumom kapely Queensrÿche vedel, kam sa chcem uberať aj ja, pretože u nich už boli, aj myšlienky a pocity vyjadrené v hudbe v dokonalej symbióze.

Kapelu Definition sme začali formovať od januára 1996. Spevákom bol Vladimír Kravec z ďalšej lučenskej kapely Aeneas. Vydali sme aj dvojskladbovú demonahrávku.

Už som počúval aj iné kapely ako napr. Black Sabbath, Helloween a taktiež rôzne progresívne kapely ako Dream Theater, a už bolo cítiť v našej hudbe prvky aj odtiaľ. Doteraz robím rozmanitú hudbu. Chceli sme hrať veci zložitejšie až nad naše vtedajšie schopnosti, ale našťastie sa človek časom naučí robiť hudbu komplexnejšie.

Za našou nahrávkou z roku 2005 Picture of Mind si už môžeme stáť, tá bola už vyzretejšia, o čom svedčia aj dobové veľmi pozitívne recenzie. Vtedy sme sa už naučili robiť hudbu prístupnejšiu, bez nejakých zbytočností. Predzvesťou bola už skladba White Night nahratá v roku 1999. Počas našej existencie sme zažili aj 3 roky nečinnosti.

Definition hrajú od roku 1996. Skús porovnať stav scény a podmienky v rokoch, v ktorých ste začínali s  terajšími.

Róbert  Krajči: Vtedy to malo také romantické čaro napriek tomu, že ešte ako študujúci na stredných školách sme nemali peniaze a aj lacné kópie hudobných nástrojov svetových značiek boli pre nás dosť drahé. Propagácia bola v tej dobe bez internetu neporovnateľne ťažšia ako teraz, ale fanziny vychádzali už vtedy a na koncertoch ich nebol problém zohnať.

Keď kapela nacvičila zopár skladieb a rozhodla sa ich nahrať musela si rezervovať štúdio, nahrať svoj materiál, čo najrýchlejšie, aby to vedela zaplatiť. Na nejaké skrášľovacie procedúry ohľadom zvuku nebol čas.

Čo sa mi však veľmi páčilo, tak na koncertoch boli tzv. distrá, kde sa dali kúpiť demáče jednotlivých kapiel. Ľudia vtedy chodili na každý koncert či už sa konal v meste v klube alebo niekde na dedine v kultúrnom dome, alebo v krčme.

Napriek tomu, ako som už spomínal, tak súčasné možnosti home štúdií sú už na takej úrovni, že kapely si už nemusia platiť drahé štúdiá a pokiaľ s tým vedia pracovať, môžu si kvalitnú nahrávku robiť pomaly, a postupne v skúšobni. Propagácia vlastnej tvorby je vďaka internetu úplne na inej úrovni a neporovnateľne jednoduchšia ako kedysi.

Na akú vec z tvojho muzikantského života si najviac hrdý?

Róbert  Krajči: 1. augusta 2002 sme hrali ako support kapely GAMMA RAY, spolu s kapelou Tristana v športovej hale v Detve a bol to vynikajúci koncert. Hrali sme pred 3000 ľuďmi a bola tam vynikajúca atmosféra.

Ok, veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Róbert  Krajči: Ja ti takisto ďakujem za rozhovor a čitateľom Metalmania-Magazínu by som chcel odkázať: Počúvajte metal, pretože metal je kvalitná hudba založená na melódiách, harmóniách a precíznom hraní, a nie je to iba krátkodobý módny trend.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/DEFINITION-208241889208012/
https://bandzone.cz/definition/


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *