Dávid Kocsis (Cranial Void) – ,,Celestial je v skratke konceptuálny album s uzatvoreným príbehom…”

David Cranial VoidAj na juhu Slovenska sa dejú zaujímavé veci. Ešte v roku 2009 ľudia zo Šale a Nitry založili kapelu Cranial Void. Debutové EP Existence vydali v 2012-tom a plnohodnotný full album uzrel svetlo sveta až tento rok. Dostal názov Celestial. Kto má rád dobrý a prepracovaný death metal, určite si ho zamiluje. Pred jeho vypočutím si však prečítajte rozhovor so spevákom Dávidom Kocsisom.

Zdravím Dávid. Kapela Cranial Void vznikla v 2009-tom, debutové EP Existence prišlo na svet v roku 2012 a debutový album Celestial ste vydali až tohto roku koncom mája. Prečo také dlhé rozostupy?

Dávid Kocsis: Nazdar! Album dozrieval veľmi dlho kvôli štandardným životným situáciám. Každý sme sa rozliezli za prácou, podaktorí sme založili rodiny a ostalo čoraz menej času na samotnú prácu na albume. Tým pádom sme všetky nástroje a vokál nahrávali postupne na etapy.

Opíš niekoľkými vetami jeho obsah.

Dávid Kocsis: ‘Celestial’ je v skratke konceptuálny album s uzatvoreným príbehom. Hlavný antagonista je božská bytosť, ničiteľ svetov a ústrednými témami sú smrť, deštrukcia, existenčná kríza, samota a podobné fantasy-apokalyptické klišé.

Čo by si vedel povedať o jeho vzniku – kedy začali vznikať skladby a kto z kapely sa o nich postaral a ako prebiehalo nahrávanie?

Dávid Kocsis: Skladby prakticky vznikali niekedy medzi rokmi 2013-2015. S prvotnými nápadmi obvykle prišli gitaristi Adam a Igor, a tie sme postupne dolaďovali, prerábali a dopĺňali, kým nám každému nezneli dostatočne solídne. Nahrávanie prebiehalo postupne, ako prvé sa nahrali bicie v M2 Recording Studio v Skalici.

Gitary, basu a vokál nám pomohol nahrať šikovný kamoš Jakub (z kapiel Small Town Life, Our Stories,) priamo v skúšobni a surové stopy na mix/master sme následne posielali na spracovanie Istvánovi z No Silence Studios v Maďarsku.

Mňa ako nedeath metalového poslucháča zaujalo aj to, že v piesňach využívaš širokú škálu vokálnych techník. Staráš sa nejako špeciálne o svoj hlas?

Dávid Kocsis: V čase, keď sme nahrávali EP Existence, som sa o hlas nestaral absolútne. Pri ‘Celestial’ to už začalo byť náročnejšie, keď sme tracky začali skladať o niečo rýchlejšie a technickejšie.

Zistil som, že kvalitný warm up je veľmi dôležitý. Tak som si našiel množstvo videí a tutoriálov na YouTube, podľa ktorých sa zvyknem rozcvičovať.

Album ste si vydali vo vlastnej réžii. Neuvažovali ste aj nad vydavateľstvom?

Dávid Kocsis: Priznám sa, že sme nikdy extra neuvažovali nad tým osloviť akékoľvek vydavateľstvo. V súčasnosti je určite o dosť jednoduchšie si vydať a starať sa o vlastné veci formou digitálnej distribúcie a sociálnych sietí ako kedykoľvek v minulosti.

Obľúbená otázka: Stretol som sa už s prípadmi, že kapely začali do podobnej muziky aplikovať aj slovenské texty. U vás sa nemôže stať niečo podobné?

Dávid Kocsis: Zatiaľ sme nad tým neuvažovali. Slovenský jazyk je v tejto hudbe veľmi ťažké aplikovať tak, aby znel dobre.

Cranial Void

Porozprávaj niečo o tom, ako vyzerá civilný život členov Cranial Void (záľuby, záujmy, povolania).

Dávid Kocsis: Je naozaj štandardne civilný, všetci pracujeme, popri tom trávime čas s našimi drahými polovičkami a ja a náš bubeník Peťo sa už staráme aj o deti.

Časť vašich členov je zo Šale a v súčasnosti časť z Bratislavy. Nie je to problém?

Dávid Kocsis: Našťastie aj napriek tomu sa vieme stále podľa potreby stretnúť kedykoľvek sa nájde čas.

Ako ste sa vyrovnali so súčasnou krutou Covid dobou?

Dávid Kocsis: Šťastie v nešťastí, ale počas tejto dlhodobej sociálnej izolácie sme si našli čas práve na finalizovanie albumu a všetkých záležitostí okolo neho, či už tlač merchu, CD-čiek alebo natočenie videoklipu a podobne.

Dali ste sa už zaočkovať?

Dávid Kocsis: V súčasnosti máme už všetci po druhej dávke.

Čo by si vedel povedať o scéne na juhu Slovenska. Máte tam priestory na hranie? Nájdeme tam kapely hrajúce podobnú muziku ako vy?

Dávid Kocsis: Priestor na hranie na juhu Slovenska určite je. Je tu plno klubov, organizátorov, nadšencov a žánrovo spriaznených kapiel, ktoré pomáhajú udržiavať scénu nažive. Kapely, ktoré sa pohybujú v rámci žánru sú Vortex Unit, We Still Here, Old Tomb, As They Rise a samozrejme ďalšie.

Ako si ty osobne začal s muzikou (úplný začiatok, prvé kapely – vznik Cranial Void).

Dávid Kocsis: Ak to vezmem pekne od začiatku, ako prvé mi náš basák Rišo dal CD Korn – Untouchables a Slipknot – Vol. 3 (The Subliminal Verses). Následne som sa dopracoval k metalcoru a hlavne ku skupinám ako Bleed the Sky, Unearth, Bleeding Through.

O pár rokov neskôr mi kamoš poslal skupinu The Black Dahlia Murder a od toho momentu to bola moja najobľúbenejšia kapela na svete. Raz ma náš bubeník Peťo, ktorý už v tej dobe nejaký čas hral s Igorom a Adamom v prvopočiatkoch Cranial Void, zavolal na skúšku a odvtedy sme s chlapcami spolu.

Za tie roky sme si našli strašne veľa kapiel, ktorými sme sa nechali inšpirovať a stále si myslím, že sa náš zvuk ešte vyvíja.

OK veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Dávid Kocsis: Ja veľmi pekne ďakujem za príležitosť. Ďakujeme samozrejme všetkým, ktorí si nájdu čas prečítať si tento rozhovor a vypočujú si čokoľvek z našej tvorby.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/CranialVoid/
https://www.youtube.com/user/CranialVoidBand/
https://skr.sk/BIGJ8
https://cranialvoidband.bandcamp.com/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *