Alcatrazz – V

alcatrazz v coverAlcatrazz patrili začiatkom osemdesiatych rokov medzi najžiadanejšie kapely melodického heavy metalu.

Kapela zložená s famózneho speváka Grahama Bonneta (Rainbow, Impellitteri, Anthem…) a hudobníkov od Alicea Coopera – Garyho Shea, Jana Uvenu a Jimmyho Walda. Menili sa len gitaristi.

Prvá doska – začínajúci Yngwie Malmsteen a druhá doska začínajúci Steve Vai. Druhá platňa bol ich najväčší komerčný úspech a kto vie čo by sa stalo, keby tretí album Dangerous Game bol niečo iné ako nudný pop rockový odvar?

Alcatrazz sa obnovil v r. 2019 a vlani nahrali skvelý návratový album Born Innocent. Ten bol fajn a vyzeralo, že sa blýska na lepšie časy. No žiaľ počas covidovej krízy došlo v kapele k záhadnej kríze.

Skončilo to tak, že Graham kapelu opustil a na jeho miesto nastúpil bývalý spevák Rainbow a Y. Malmsteena – Doogie White. Dôvody a moje pocity z tejto zmeny nechajme tak a pozrime sa na novú platňu V.

Prvé slovo, čo ma napadá je sklamanie. Chýba tomu energia a tie mystické melódie, ktoré Bonnet, tak rád skladá už od čias Rainbow. Doogie znie unavene a je na ňom počuť, že najlepšie časy má už dávno za sebou a nikdy nebude legenda ako Dio, Turner, Hughes, Halford, alebo práve Bonnet.

Songwriting je priehľadný a je len to čo sa od žánru očakáva. Samozrejme sa tu nájdu pecky ako napríklad Guardian Angel, Sword Of Deliverence, Turn Of The Wheel a iné.

Zvukovo oproti predchodcovi určite lepšie. Čo mi celé na albume vadilo je výkon gitaristu Joe Stumpa. Ten nie je nič iné, len ako kópia Malmsteena. Kópia utrhnutá z reťaze, nič viac.

Tento album je pre mňa obrovské sklamanie a čakal som oveľa viac. Žeby koniec jednej z mojich najobľúbenejších kapiel žánru? No asi nie, keďže ľudia dnes túžia asi len po povedomom zvuku a tu ho dostali.

Lineup:

  • Doogie White – spev
  • Joe Stump – gitary
  • Jimmy Waldo – klávesy
  • Gary Shea – basa
  • Mark Benquechea – bicie

Hostia:

  • Nigel Glockler – bicie (tracks 1,5)
  • Cliff Evans – basa (track 6)
  • Don Van Stavern – basa (tracks 1, 2, 8)

Tracklist:

  1. Guardian Angel
  2. Nightwatch
  3. Sword of Deliverance
  4. Turn of the Wheel
  5. Blackheart
  6. Grace of God
  7. Return to Nevermore
  8. Target
  9. Maybe Tomorrow
  10. House of Lies
  11. Alice’s Eyes
  12. Dark Day for My Soul

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Silver Lining Music

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/Alcatrazzband/
https://www.instagram.com/alcatrazz_official/
https://www.youtube.com/channel/UCnLCCQe68LpSPWIwm-Dx14w/

Hodnotenie: 4/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *