Alcatrazz – Born Innocent

alcatrazz born innocent coverGraham Bonnett je delostrelec. Jeden z najlepších spevákov planéty sa preslávil v šesťdesiatych rokoch v popovej dvojici The Marbles, ktorá kraľovala svetovým hitparádam nádhernou baladou Only One Woman.

Tú u nás sprotivila mainstreamovému publiku Lucia Bíla ako preforsírovaný hit Zpívaš mi requiem. Graham začal na sólovej dráhe pritvrdzovať, až zakotvil v Blackmooreových Rainbow, kde s nimi natočil jeden z vrcholov tvorby Down To Earth.

To už bol skoro heavy metal, nasledovaný ďalším pritvrdením u Michael Schenker Group. Assault Attack je dodnes najtvrdšia platňa MSG.

Po ich rozchode zakladá vlastnú bandu Alcatrazz, a tá sa doslova vrhla budovať neo klasický metal. Tam odštartoval svoju hviezdnu kariéru Yngwie Malmsteen a neskôr aj Steve Vai.

Kapela žiaľ po troch albumoch skončila a Graham opäť sólovo a projekty ako Forcefield, fenomenálny heavy metal Blackthorne, Michael Schenker Fest, alebo sa objavil v power metalových klasikách ako Anthem či Impellitteri.

Ku konceptu Alcatrazz sa vrátil až pred pár rokmi a prvá platňa po zjednotení vychádza až teraz. Na Born Innocent máme len troch z pôvodných členov.

Okrem Bonnetta ešte klávesáka Jimmyho Waldo, ktorý ale s Grahamom hral skoro všade po rozpade Alcatrazz a basáka Garyho Shea. Nechýba mi ani Malmsteen a ani Vai, tých v osobe Joe Stumpa kapela zastúpila parádne. Čo mi ale chýba absolútne sú hromové bubny Jana Uvenu.

Album otvára power metalová jazda Born Innocent a hneď je jasné kde sme. Chce sa útočiť na fanúškov Malmsteena. Ale nakoniec sa všetko ukľudní a v druhej Polar Bear je úplne jasné ktorá kapela hrá. Alcatrazz ako z učebnice. Úžasný spev a melódie. Skvelé gitary a hard rockové klávesy.

V piesni Finn McCool sa som sa už začal veľmi slušne odpalovať, keďže už tretia songa po sebe speedovka. To doteraz Alcatrazz nikdy nespravili.

Ale to sa zmení vo We Still Remember, kde sa jedná o heavy stredné tempo a AOR klávesy. Refrén tejto skladby je nádherne originálny. Žiadna komercia. Ale pri ďalšej London 1966 nastane zas zrýchlenie a tento album chcete počúvať v aute.

Heavy rockovka Dirty Like The City ponúka gitarovo najlepší výkon a rovnako patrí medzi najlepšie skladby albumu. I keď mám naozaj problém nejakú haniť.

V rovnakom duchu pokračuje aj Iam The King, Deep Purple evokujú Something That I am Missing a The Wound IS Open, Paper Flags sa ženú rýchlosťou blesku a jeden z vrcholov

Body Beautiful evokuje Vaiovu éru v kapele na albume Disturbing The Peace. A samozrejme sa čaká aj niečo v duchu Rainbow a to prišlo v úžasnej epickej skladbe Warth Lane. Tá je spolu s Polar Bear pre mňa asi úplný vrchol. Záver albumu obstaráva jediná balada For Tony.

Graham a spol. spravili obrovský kusisko roboty. Má to aj príjemný zvuk a obal. Nemôžem inak ako za plný počet. Pre mňa možno najprekvapivejší návrat.

Lineup:

  • Graham Bonnet – spev
  • Joe Stump – gitary
  • Jimmy Waldo – klávesy
  • Gary Shea – basa
  • Mark Benquechea – bicie

Tracklist:

  1. Born Innocent
  2. Polar Bear
  3. Finn McCool
  4. We Still Remember
  5. London 1666
  6. Dirty Like The City
  7. I Am The King
  8. Something That I Am Missing
  9. Paper Flags
  10. The Wound Is Open
  11. Body Beautiful
  12. Warth Lane
  13. For Tony

Rok vydania: 2020

Vydavateľstvo: Silver Lining Music

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/Alcatrazzband/
https://www.instagram.com/alcatrazz_official/
https://www.youtube.com/channel/UCnLCCQe68LpSPWIwm-Dx14w/

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *