Plastery – ,,Od počiatku Plastery skladáme jednoduchým štýlom…”

plastery kapelaTak trochu tajomná zvolenská death metalová kapela Plastery má na konte niekoľko noviniek. Nový spevák a hlavne nový album Yes, of Corpse, plný úderných death skladieb, ktoré spoľahlivo preveria kvalitu vašich krčných chrbtíc a sluchovodov. Prečo došlo k zmene vokalistu? Čo nájdete na spomínanej nahrávke? Budú nejaké koncerty? Na tieto otázky odpovedali všetci členovia tohto zoskupenia.

Zdravím Plastery. Nedávno ste menili vokalistu a okrem toho vydali nový album. Prvá otázka – čo bolo dôvodom, že sa menil spevák?

Áno, predchodcom Morozova bol Alfonzo di Brutale, ale ten sa začal telom i dušou naplno venovať gastronómii a stal sa z neho špičkový kuchár v nemenovanom podniku v Česku. Nemenujeme, lebo netušíme v ktorom. 🙂 Jedného dňa proste zdúchol a už sa nevrátil.

Ale ako povedal jeden veľký štátnik, my ho berieme ako mentálne retardovaného a všetko mu to odpúšťame. 😀

Ďalej by som sa spýtal samotného Morozova – môžeš niečo povedať o svojej hudobnej minulosti?

Ďakujem za otázku. Hudbe som sa začal venovať už ako malý Morozovko, keď som objavil čaro bicích nástrojov. Pár rokov som bol nádejným mladým bubeníkom, až kým ma death metal neopantal a nestal sa zo mňa beznádejný basgitarista.

Ale keďže 4 je väčšie číslo ako 1, a teda aj náročnejšie pre moje bubnovaním zdegenerované telo, zakrátko som vymenil 4 struny za 1 mikrofón. Súc človekom lenivým, brutal vokál mi prišiel ako vhodné riešenie pre niekoho, komu sa nechce veľmi učiť texty. A tak som tu. 🙂

Ako si nadviazal spoluprácu s Plastery?

S chalanmi z Plastery sa poznám už veľmi veľmi dlho. Z niektorými hádam aj dlhšie. Do kapely som sa ale infiltroval, prekvapivo, vďaka môjmu krátkemu obdobiu basgitarovania. Keďže basák Dr. Mucus sa kvôli škole nemohol zúčastniť jedného koncertu, chalani ma poprosili, či by som za neho nezaskočil.

Tak som sa s nimi ocitol až na dvoch akciách. Keď im o nejaký čas vypadol vokalman Alfonzo, opäť sa obrátili na mňa ako na záskok. Vtedy som sa akurát doma učil trochu vokálovať, takže som súhlasil, a šlo sa na koncert. (neviem, či sme mali predtým vôbec skúšku). Prešiel nejaký ten rok, Alfonzo sa nevracal, tak ma chalani pasovali za nového vokalistu a bolo dobre.

Nový album

Okrem toho už zopár týždňov máte na konte svoj prvý full album Yes, of Corpse. Ako by ste nalákali človeka, ktorý o vás nikdy nepočul, aby si ho pustil?

No, popravde, je to druhý full album. Ten prvý sa možno svojou krátkou minutážou diskvalifikoval do kategórie EP, ale obsahuje kopec skladieb na ktorých bol kopec roboty, takže my ho považujeme za plnohodnotný.

A prečo si vypočuť ten nový? Napríklad preto, že už nejeden kritik ho zhodnotil ako mimoriadne dobre stráviteľný, úderný a chytľavý, zároveň temný, drsný a pohlcujúci. Nám neostáva nič iné ako spokojne čušať.

Osobne, ako nedeathmetalový poslucháč mám pocit, že ste dávali veľký dôraz na údernosť piesní – krátke kúsky, ktoré často netrvajú viac ako minútu. Je to tak?

Jasné, že je. 😉 Nebudeme sa s tým babrať. Od počiatku Plastery skladáme jednoduchým štýlom, tri-štyri riffy na každú skladbu, krátke priamočiare texty, bum bác, občas nejaký hudobný prvok navyše na vygradovanie atmosféry.

Ja si napríklad myslím, že v tomto žánri vôbec nie je vhodné to zbytočne naťahovať, to značne zhoršuje dopočúvateľnosť jednotlivých songov aj albumu ako celku.

Podľa informácii na bandcampe je tento albáč dostupný digitálne a ako digipack. Plánujete aj nejaké ďalšie formáty?

Chceli by sme skúsiť fyzický digital, a.k.a. totálne eko-friendly bez plastov. Inšpirovala nás kapela Morna, ktorá, myslím, tiež predávala albumy bez nosiča :D.

Texty

Akými vecami sa zaoberáte v textoch (Plastery Demon, Long Fall to Grave…)?

Vyhľadávame kombináciu “je to hnusné / je to hrozné, ale svojim spôsobom je to sranda”. Väčšina iných deathových kapiel to robí bez tej srandy, a myslíme si, že v tomto ohľade celkom vynikáme. Uvediem pár príkladov z nového albumu…

V piesni Brainfest Safari sa banda hladných zombíkov zabáva šialenou jazdou na safari Jeepe, čo neskončí nijak inak ako likvidačnou kolíziou s hrochom. Pointa? Nie je, ale kostí a krvi tam je dosť. Nech sa páči, kto chce hľadať pointy, vypočujte si náš druhý projekt Laburnum Diver, tam môžete hľadať, až vám zle príde. 😉

A teda keď som sľúbil príklady v množnom čísle, spomeniem ešte  skladbu Plastery Demon. Inšpirovaná je slávnym videom z hĺbok slovenského internetu, s názvom “omietkový démon”. V našej úprave rozpráva príbeh čierneho mága, ktorý sa pokúsi vyvolať z pekiel istú bytosť. Podcení však moc, ktorou táto bytosť vládne, a tiež cenu, ktorú si za svoje zjavenie berie. Nič, čo by ste chceli zažiť 🙂

Väčšina textov je v angličtine, no mali ste aj zopár slovenských (Papek v Hlave a Černozem – tribute to Čad). Mohlo by sa stať, že v budúcnosti bude viac textov v slovenčine?

To si píš, že by sa to mohlo stať. Je to zatiaľ hudba veľmi vzdialenej budúcnosti, ale plánujeme experiment v podobe čisto slovenského albumu. To bude nechutných slovných hračiek ajajaj.

Okrem albumu ste sa zapojili aj do špeciálnej veci – spoločného singlu s Marturos. Môžete niekto povedať viac?

No nemôžeme, ale tak dobre. 😀 Voľačo povieme. Sme riadne nadšení z toho, že sa to nakoniec naozaj podarilo spraviť. Vieš ako to je v živote, naplánuješ si milión vecí, a pri niektorých máš od začiatku ten tragikomický pocit, že z toho nič nebude, aj keď si to trebárs s niekým sľúbiš ako spoločný plán.

Ale my sme zabojovali a aj keď Marturos pochádza z iného chotára, nemajú na nič čas a my tiež nie, aj tak sme to dáko dali dokopy. My sme stvorili nosnú časť hudby a text a potom sme sa stretli na dva dni na skúšobni v Prievidzi, aby sme to spolu dorazili a nahrali.

O pol roka neskôr nasledovalo natáčanie klipu vo Zvolene a okolí, a asi ste už videli ako to dopadlo :D, to bola strašná šou. Ach, pekné to časy.

Pandémia

Bohužiaľ opäť sa nám vracia ten vyj**aný COVID, ale napriek tomu položím otázku. Povedzte niečo o pripravovaných koncertoch.

Pripravované koncerty sú pripravované. Teraz 13.11. krstíme “Yes, of corpse” na domácej pôde, a potom sa uvidí. Na jar plánujeme slovenské turné s ďalšími kapelami, ktoré sú nám blízke, detailnejšie info sa dozviete, keď sa ho dozvieme my 🙂

Prispeli aj členovia Plastery k boju proti tejto nákaze?

Jasné, Derrick je profesne lekár – robí na covidovom a my ostatní tak nejak iba skúšame nezomrieť. Zatiaľ nám to ide. Ale Mortis minule skoro dostal covid, keď sa ocitol v rade dlhom šesť človekov, pričom povolených bolo len 5. Akože… bolo to o fúz.

plastery 2021

Ako trávia bežný – nehudobný život členovia Plastery (záľuby, záujmy, povolania).

Doktor Mucus je programátor, ktorý miluje športové lozenie po bouldroch. Derrick O’Dell je chirurg, ktorý si najviac zo všetkého užíva vysoké amputácie v stehne, ale po večeroch rád číta o fengšuej a v noci spáva s mackom. Igor Mortis študuje za statika, veľa drtí na gitare, v poslednej dobe ho šťastím napĺňa fotenie na analóg.

Morozov tiež študuje čosi veľmi podobné, celkom často chodí kopať krumple a majstrovať všeličo na chalupe v Podpoľaní. No a Etan D. Brain, nakoľko má zjedený mozog, sa venuje hlavne liečebnému ožarovaniu fialovým svetlom vo svojej podzemnej obývačke. To mu pomáha lepšie bubnovať.

Minulosť-prítomnosť

Na internete je o vašej histórii dosť málo informácii. Čo tak to teraz napraviť? Porozprávajte kedy, ako ste vznikli, čo bol prvotný impulz a podobne.

Ehhh… nie. Niektoré veci je lepšie nerozoberať. 🙂

Čo sú podľa vás najväčšie klady a najväčšie zápory domácej hudobnej scény?

Uf, vieš čo… bolí ma na toto odpovedať. Tá scéna je žalostne malá, som rád za každý nový ksicht na koncerte. Zase výhodou, ktorá vyplýva práve z tej nevýhody je, že tá scéna dosť láskyplne drží pokope a verne podporuje, čo stojí za podporu.

Ale trvá neskutočne dlho, kým sa mladá kapela do takej pozície prebije, pretože tu niet už asi nikoho, kto by jej s tým pomohol. Klubov je málo, peniaze v tom nie sú žiadne a ľudí ochotných a schopných čosi zorganizovať je ako šafránu. Všetkých ich vrúcne pozdravujem!

Ok, tak to už je záver. Veľmi pekne ďakujem a poprosím vás o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Význam slova „ papek ” v Slovníku slovenského jazyka

papek, -a muž. r. expr. kratšia palica al. kus dreva: udrieť niekoho p-om;

papekom ma vyženie predo dvere (Vans.);

Ten bukový papek, čo si mi ním hlavu prebil. (Král.)

  • stojí ako p. bez slova, nehybne;

papeček, -čka muž. r. zdrob. : strúhal pepečky do jaderníc (Taj.);

Ba pochytil i dáky papeček na ňu. (Tim.)

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/plasteryzv/
https://bandzone.cz/plasteryzv/
https://plastery.bandcamp.com/
https://www.instagram.com/plastery.official/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *