Alex Staropoli (Rhapsody of Fire) – ,,Daniele je jediná osoba, s ktorou som v kontakte”

staropoli rhapsody 2021

staropoli rhapsody 2021Pre Rhapsody of Fire je tento rok významný. Už o pár dni vypustia do sveta novinku Glory for Salvation, druhý diel ságy Nephilim Empire a zároveň druhý album v úplne novej zostave. O prítomnosti, slávnej minulosti a budúcnosti porozprával ten najpovolanejší. Nie je to nik iný ako klávesák Alex Staropoli

Zdravím Alex, čoskoro vydáte už druhý album v novej zostave. Aký máš z neho pocit?

Alex Staropoli: Čauko. Pocit je skvelý. Samozrejme, všetci sme nadšení, že naši fanúšikovia konečne budú môcť počuť niečo, na čom sme pracovali posledné dva roky.

Opäť to bude druhý diel ságy Nephilim Empire. Skús trochu priblížiť príbeh, s ktorým sa stretnú fanúšikovia.

Alex Staropoli: Je to príbeh hrdinu, ktorý otvorí oči a uvedomí si realitu okolo seba.

Pochopí, že bude musieť bojovať zo všetkých síl, aby dosiahol svoje ciele. Nesúvisí to s naším každodenným životom alebo s našou spoločnosťou, ale je to metafora, ktorá má prinútiť ľudí, aby verili v seba, aby si uvedomili, že každý z nás má druhú šancu, a preto na tom musíme tvrdo pracovať.

Kedy preň začala vznikať hudba.

Alex Staropoli: Posledné dva roky svojho života som strávil prácou na produkcii tohto nového albumu. Hľadanie nových melódii, nových hudobných obzorov a prvkov, ktoré by sa dali integrovať do nášho zvuku a do našich piesní.

Samotné skladanie bolo celý čas spontánne. Cítil som veľkú inšpiráciu a motiváciu. Schopnosť skladať epickú hudbu pre našich skvelých fanúšikov bolo pre mňa vždy veľkou cťou.

Muzika a texty

V oficiálnych materiáloch sa uvádza, že spevák Giacomo napísal všetky texty. Vznikla najprv muzika a potom texty alebo naopak?

Alex Staropoli: Na prvom mieste je vždy hudba. Všetky pesničky, nástroje a vokálne melódie najprv naprogramujem v demo verzii. Na základe toho Giacomo pracuje na textoch. Texty sú vždy posledný krok. Myslím, že je to najlepší a jediný spôsob pre našu muziku.

A čo ostatní členovia a muzika?

Alex Staropoli: Jasne. Roby a ja si vždy sadneme, vypočujeme si všetky gitarové riffy a celkovo všetok materiál, ktorý máme. Z neho vyberieme tie najlepšie a najvhodnejšie časti. Taktiež si vymieňame veľa súborov. Piesne samozrejme píšem sám, ale rád spolupracujem s Robym, aby sme sa uistili, že máme ten najlepší materiál.

Za seba poviem, že som fanúšikom Rhapsody of Fire od vašich začiatkov a vždy ma zaujímalo, ako vyzerá nahrávanie albumu, ktorý obsahuje okrem metalového základu aj orchestrálne prvky, mohutné zborové spevy a podobne. A verím, že nie len mňa. Tak skús popísať, ako to vyzeralo tentokrát.

Alex Staropoli: Spojenie skutočného orchestra, skutočných nástrojov, operných zborov s energiou heavy metalu je naozaj niečo fantastické.

Osobne mám vždy na starosti aj nahrávanie. Je skvelé skladať, aranžovať hudbu a nahrávací proces je rozšírením tejto práce. Vždy dozerám na nahrávanie všetkých Giacomoých vokálov, všetkých vokálnych harmónii, zborov a sólových nástrojov. V závislosti od situácie dohliadam aj na natáčanie gitár.

Tentokrát sme museli gitary a basu nahrávať na diaľku. Mix spravil Sebastian ,,Seeb“ Levermann (spevák Orden Ogan). Podľa mňa je to najlepší mix, aký sme kedy mali. Vďaka sile, energii, čistote a jasnosti znie album neuveriteľne. ,,Seeb“ zvýšil latku kvality mixu a pre mňa ako skladateľa je fantastické vedieť, že skladby budú mať takýto zvuk.

A čo ďalší album? Bude to opäť časť ságy Nephilim Empire?

Alex Staropoli: Samozrejme. Už teraz zbieram nápady a píšem pesničky.

rhapsody of fire 2021

Chystané koncerty

Napriek súčasnej nie veľmi pozitívnej situácii sa mi nedá neopýtať, mohol by si povedať niečo o pripravovaných koncertoch?

Alex Staropoli: Na začiatok roka 2022 máme naplánovaných 30 vystúpení po Európe, kde by sme mohli konečne zahrať niektoré z nových skladieb a stretnúť sa so všetkými našimi fanúšikmi.

Máte v pláne opäť zavítať na Slovensko?

Alex Staropoli: Bohužiaľ, počas prvej etapy turné sa tak nestane. Dúfam, že neskôr prídeme aj k vám.

Pandémia Covidu-19

Ty momentálne žiješ v Spojenom kráľovstve. Ako to u vás momentálne vyzerá s Covidom?

Alex Staropoli: Našťastie aj počas lockdownov som mohol isť do prírody, behať a športovať. Musel som toľko pracovať, že som bol zaseknutý doma. Dobrou vecou bolo to, že som musel splniť množstvo úloh. Mnohí umelci povedali, že počas spomínaných lockdownov nemohli nič zložiť, ale u mňa to bolo naopak.

Sú členovia Rhapsody of Fire zaočkovaní?

Alex Staropoli: Vidím, že v poslednej dobe je tendencia pýtať sa ľudí na túto tému, čo v podstate znamená pýtať sa na to, aký je zdravotný stav človeka. Chápem, že vzhľadom na situáciu je normálne klásť takéto otázky. Som však presvedčený, že zdravotný stav človeka by mal ostať súkromnou vecou.

Minulosť

Vyrozprávaj svoj hudobný príbeh. Ako si začal s muzikou a ako nakoniec vznikli Rhapsody.

Alex Staropoli: Vždy som mal pocit, že v hudbe môžem niečo dosiahnuť. Ako tínedžer som vytrvalo študoval hru na klavír a hru na klávesy.

Môj život sa stal oveľa vzrušujúcejším, keď som začal používať poriadny počítač, aby som mohol vytvárať kompozície a zložité aranžmány.

Vášeň pre klasickú, barokovú a filmovú hudbu ma priviedla do bodu, keď som chcel tieto prvky spojiť s heavy metalom. Táto kapela vznikla na tomto základe – aby vytvorila originálnu hudbu, ktorá predtým nebola dostupná na trhu… Určite nie v takej podobe a s takým zvukom.

Spomínaš si aj na nejaké momenty z koncertov na Slovensku?

Alex Staropoli: Jasne. Hrali sme u vás v starej, aj novej zostave. Odozva fanúšikov bola vždy dobrá. Za to vám ďakujem.

Fabio Lione a Luca Turilli 

Čo sa vlastne nakoniec stalo, že odišli dvaja kľúčoví ľudia – gitarista Luca Turilli, aj spevák Fabio?

Alex Staropoli:Lucom sme sa dohodli na priateľskej rozlúčke. Nebolo to rozhodnutie, ktoré sme prijali zo dňa na deň, ale dlho sme zvažovali možné riešenia. Obaja sme v istom momente chceli spraviť niečo vlastné.

Fabio odišiel z osobných dôvodov. Žiadne zlé pocity, ale v mojom živote už nie je priestor na trápenie, trenice a nezhody. Nechcem uviaznuť v minulosti, chcem sa pozerať do budúcnosti. Nebudem žiť večne, preto chcem svoj čas prežiť tým najlepším spôsobom.

Je pravda, že ťa Luca pozýval na to Rhapsody Farewell Tour?

Alex Staropoli: S Lucom sme sa o tejto myšlienke rozprávali, ale nedohodli sme sa na žiadnych podmienkach. Reunion sa mi nezdal správny a ani okolnosti neboli vhodné.

Luca a ja sme sa rozišli pár rokov predtým a opustili nás aj Fabio a Holzwarth. Nebolo by férové voči fanúšikom robiť reunion, ktorý by nebol založený na skutočnom priateľstve.

Si v súčasnosti v kontakte s Fabiom, Lucom (poprípade Alessandrom Lottom, Danielem Carbonerom)?

Alex Staropoli: Daniele (bubeník z debutového albumu Rhapsody – Legendary Tales ) je jediná osoba, s ktorou som v kontakte. A to už od 90-tych rokov.

Mohol by sa niekedy uskutočniť reunion s Fabiom a Lucom – aspoň v podobe spomienkových koncertov alebo je to vylúčené?

Alex Staropoli: Nemyslím si, že na to existuje nejaký dôvod.

Reštart kapely

V roku 2016 prišiel do kapely váš súčasný spevák Giacomo. Zvažovali ste aj iných ľudí, alebo bol Giacomo prvou voľbou?

Alex Staropoli: Giacomo bol jediný spevák, ktorého som chcel pre našu kapelu. Stretli sme sa už počas produkcie albumu Into The Legend. Požiadal som ho, aby sa postaral o zborové spevy, aby so sebou priviedol dobrých rockových spevákov.

Vychádzali sme spolu celkom dobre, preto som mu ponúkol miesto sólového speváka, keď nastala tá správna chvíľa.

V poslednej skladbe albumu The Eighth Mountain (2019) sme mohli počuť aj hlas Christophera Leea, no ten však zomrel v roku 2015. Ako je to možné?

Alex Staropoli: Niel Johanson, režisér niekoľkých našich videoklipov. Spravil túto nahrávku pre jeden zo svojich filmov a ten bol o Nephilim.

Nemohol som tomu uveriť, keď som počul, že C. Lee rozpráva niečo, čo by na 100 % pasovalo k tomu, s čím sme pracovali. Neil mi veľkoryso dal práva na použitie tejto nahrávky a som mu za to veľmi vďačný.

Osobne som mal z platne The Eighth Mountain pocit, že bola akousi snahou o návrat ku koreňom Rhapsody of Fire. Je to tak?

Alex Staropoli: Môj prístup k hudbe je veľmi priamočiary. Normálne sa o nič nepokúšam. Robím len to, čo ma baví a dávam do toho všetko.

Moja myšlienka bola spraviť album s piesňami, ktoré nadchnú mňa, kapelu a našich fanúšikov so zvukom, ktorý je epický aj moderný.

Na scéne si už dlhý čas – na ktorú vec si najviac hrdý?

Alex Staropoli: Som veľmi vďačný za lásku, ktorú dostávame od fanúšikov. Je to skvelý pocit hrať naživo a vidieť, ako si to fanúšikovia užívajú a ako ich to baví.

Nič lepšie neexistuje.

OK, tak veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Alex Staropoli: Ďakujem, že ste dočítali a chcel by som sa s vami ešte niekedy stretnúť na koncerte na Slovensku. Zostaňte silní.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.rhapsodyoffire.com/
https://www.facebook.com/rhapsodyoffire/
https://www.instagram.com/rhapsodyoffireofficial/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *